Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Hoe vaak moet je écht naar de gynaecoloog? “Een uitstrijkje hoeft binnenkort maar om de 5 jaar”

Je ligt met de billen bloot in de stijgbeugels en de koude eendenbek lijkt een werktuig uit een ver verleden. Niemand vindt een uitstrijkje prettig, en toch is het een noodzakelijke procedure die afwijkingen aan de baarmoederhals door HPV opspoort de grootste oorzaak van baarmoederhalskanker. Het goede nieuws? Wellicht hoeven vrouwen straks minder vaak voor een uitstrijkje naar de gynaecoloog. 

 1. Mannen kunnen óók besmet raken met HPV en 7 andere misvattingen over het seksueel overdraagbare virus
  PREMIUM

  Mannen kunnen óók besmet raken met HPV en 7 andere misvattin­gen over het seksueel overdraag­ba­re virus

  HPV kennen we als de grootste oorzaak van baarmoederhalskanker. Veel Belgen denken dat het een zeldzaam virus is en dat ze zich er niet tegen hoeven te beschermen. In realiteit raakt zo’n 80 procent van ons besmet en zijn mannen even kwetsbaar als vrouwen. En zo leven er meer gevaarlijke misvattingen over de seksueel overdraagbare aandoening. Professor Sara Willems en dr. Patrick Martens ontkrachten er zeven. “Ik interviewde een vrouw die al 20 jaar geen seks had. Toch liep ze recent baarmoederhalskanker op.”
 1. Belgische wetenschappers achterhalen voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levensstijl aan te passen”

  Belgische wetenschap­pers achterha­len voor het eerst hoe een gezond vaginaal microbioom eruit ziet. “Je kan het verbeteren door je levens­stijl aan te passen”

  Elke vrouw heeft down under een grote horde bacteriën: micro-organismen die superbelangrijk zijn voor de gezondheid. Zolang ze in balans zijn, heb je een blije vagina. Alleen: over die vaginale kolonie is amper iets geweten. Absurd, dus voerden Belgische wetenschappers het grootste burgeronderzoek ter wereld uit naar het vaginale microbioom. “We hopen dat we de komende maanden en jaren concrete aanbevelingen kunnen doen en therapieën kunnen ontwikkelen tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen.”
 2. Veertigplus, vrouw en uitgeblust? Dat cliché wil deze prof uit de wereld helpen. “Je doet botox níét voor jezelf”
  PREMIUM

  Veertig­plus, vrouw en uitgeblust? Dat cliché wil deze prof uit de wereld helpen. “Je doet botox níét voor jezelf”

  “Schoonheid is voor vrouwen het concurrentiemiddel bij uitstek. Ze koppelen het aan aandacht en begeerte, liefde en geluk, zonder het te beseffen.” Ouder wordende vrouwen lijken meer dan ooit geobsedeerd met jong blijven. Concealers, push-ups, spandex en botox vieren hoogtij. Basta ermee, zegt psycholoog Liesbeth Woertman, die waarschuwt voor de gevaren van deze evolutie. Ze geeft concrete tips voor iedereen die het lastig heeft met ouder worden.
 3. Trailer van aflevering 7 ‘House of the Dragon’ belooft meest intense en emotionele aflevering tot nu toe
  Play
  TV
  1

  Trailer van aflevering 7 ‘House of the Dragon’ belooft meest intense en emotionele aflevering tot nu toe

  De trailer voor de zevende aflevering van HBO-serie ‘House of the Dragon’ toont de eerste beelden van wat een zeer intense aflevering blijkt te worden. Het begint met de nasleep van de vurige dood van Laena Velaryon. Maar daar blijft het niet bij. Want er wordt ook een draak vermist en er lijken dodelijke allianties te zijn gevormd terwijl de spanningen in Westeros hun hoogtepunt bereiken.