Hoe ongezond is buikvet? “De vetcellen op je benen, heupen of bovenarmen zijn een stuk passiever”
Een op de twee Belgen hield wat extra kilo’s over aan de pandemie. En vaak vind je die rond onze middel. Zacht, donzig en gezellig, zo'n buikje. Meer zelfs: buikvet is belangrijk. Al is er ook een keerzijde. Nog belangrijker dan je gewicht of fitheid, is je hoeveelheid buikvet ook een teken van hoe gezond je bent. Wij brengen in kaart waarom.
Een beetje buikvet hebben we allemaal: zelfs de fitste topsporters hebben daar een extra laagje zitten. Een klein beetje van dat vet hebben we namelijk allemaal nodig. Dit buikvet beschermt de essentiële organen in je buik door ze net een beetje extra demping te geven. Maar als je er te veel van hebt, wordt het ongezond.
Te veel buikvet vergroot bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2, borstkanker, darmkanker en hersenaandoeningen. Maar waarom is juist buikvet gevaarlijker en de boosdoener bij die aandoeningen?
Er zijn twee soorten buikvet
Om dat uit te leggen, moeten we kijken naar de twee verschillende soorten buikvet: onderhuids buikvet en visceraal buikvet. Onderhuis buikvet zit tussen je buikspieren en je huid; de vorm vet die je als een rolletje kunt vastpakken op je buik.
Visceraal vet zit een stuk dieper, verstopt onder je buikspieren. Het zit rondom je belangrijke organen daar, zoals je maag, lever, nieren en darmen. Wanneer je daar te veel van hebt, kan je buikwand iets naar buiten gaan drukken en kan het buikvet de organen in je buikholte verdringen. Daardoor doen die hun functie niet meer zo goed als wanneer er minder vet in die holte zit.
(Lees verder onder de foto.)
Doet je bloedsuikerspiegel stijgen
Maar dat is niet de enige reden dat visceraal buikvet gevaarlijker is dan vet op andere plekken in je lichaam. Deze vorm van vet beïnvloedt namelijk ook je hormonen, die weer invloed hebben op je vetverbranding. Daardoor word je minder gevoelig voor insuline, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt.
Daardoor maakt je lichaam weer meer insuline aan, en zo kan er dus een verstoring optreden. Hierdoor neemt de kans op een hoge bloeddruk en diabetes type 2 aanzienlijk toe.
Immuunsysteem in de war
Daarnaast is het ‘slechte’ buikvet heel actief en maakt het constant ontstekingsstofjes aan waar het immuunsysteem op reageert. Doordat het immuunsysteem getriggerd wordt door die stofjes, kan het zich minder goed richten op wat het echt moet doen: indringers zoals virussen en bacteriën buiten houden.
Vetcellen die bijvoorbeeld op je benen, heupen of bovenarmen zitten zijn een stuk passiever, waardoor ze veel minder van die ongezonde ontstekingsreacties veroorzaken. Vandaar dus dat we buikvet zien als een stuk gevaarlijker dan andere vormen van vet.
Dit stuk komt uit Margriet. Meer lezen? Hun extra dikke zomernummer ligt nu in de winkel.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Margriet.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan jij ook geen ‘neen’ aanvaarden? Psycholoog legt uit hoe dat komt en wat je eraan kan doen
Een foto posten en minder likes krijgen is (geef maar gewoon toe) nooit leuk. Een idee pitchen op het werk en meteen een ‘njet’ krijgen, ook niet. Na vijf toffe dates terug in de single-pool vallen, omdat je date ‘het toch niet ziet’, is ronduit een kleine nachtmerrie. Bang voor afwijzing? Dat zijn we allemaal. Psycholoog Leslie Hodge van praktijk Strong Mind legt uit waarom we ‘nee’ niet graag horen en geeft concrete tips om met afwijzing om te gaan. -
OPROEP. Welke vragen over je eetlust wil je voorleggen aan onze expert?
Onze eetlust is onze dagelijkse bondgenoot, en de ene keer al meer voorspelbaar dan de andere. Welke voeding werkt eetlustbevorderend, en hoe kan je je eetlust op een gezonde manier beïnvloeden? -
PREMIUM
1 op de 20 Belgen is koopverslaafd. Ga na of jij het ook bent met deze checklist. Experts: “Er is vaak schaamte”
-
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
Spaargids.be
Wat betekent een afkoelende woningmarkt voor wie vandaag wilt kopen? "Snel beslissen is nog altijd aan de orde"
Volgens de vastgoedbarometer van de federatie van notarissen (Fednot) zijn er in de eerste helft van dit jaar 2% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat brengt die lichte afkoeling van de woningmarkt met zich mee? Zijn er minder biedingen en bezichtigingen? Is dit nu het goede moment om te kopen? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Wie veel afvalt, is niet altijd gelukkiger. Expert licht toe, Ulrike en Cisse getuigen: “50 kilo lichter, en toch gecrasht”
-
Hoelahoepen voor strakkere buik- en rugspieren? Een sportarts licht dé zomersport van het moment toe
Hoelahoepen belooft dé sport van de zomer te worden. Op sociale media vind je verbluffende resultaten van mensen die elke dag een potje hoelahoepen, omdat het een vorm van cardio is waarbij je tegelijkertijd je buik- en rugspieren activeert. Stand-upcomedian Serine Ayari is fan en sportarts Luk Buyse geeft advies voor wie aan het hoelahoepen wil.