Valérie, Margot, Lotte en Valerie.
Volledig scherm
PREMIUM
Valérie, Margot, Lotte en Valerie. © rv

“Hij spuugde naar me en schold me uit voor hoer.” Te veel vrouwen voelen zich bang op de trein, tram of bus

“Een man kwam naast me zitten op de metro, zo dicht dat hij bijna op mijn schoot zat. Hij leunde met z’n volle gewicht tegen me aan, legde zijn hand op mijn billen en strekte zijn benen uit tot op het zitje aan de overkant, waardoor ik volledig ingesloten was.” Veel vrouwen voelen zich onveilig en alleen op de trein, tram of bus. Zeker ’s avonds. De 25-jarige Romi werd recent nog lastiggevallen. Ze schreef erover op Facebook en dat zette een stroom van herkenbare en vooral confronterende reacties in gang. Een greep uit de verhalen. 

 1. NMBS vraagt om niet te aarzelen wanneer reizigers zich geïntimideerd voelen: “Wij controleren regelmatig, maar kunnen niet overal zijn”
  Herk-De-Stad

  NMBS vraagt om niet te aarzelen wanneer reizigers zich geïntimi­deerd voelen: “Wij controle­ren regelmatig, maar kunnen niet overal zijn”

  De getuigenis van de studente Romi (25), die woensdagavond op de trein tussen Diest en Brussel werd geïntimideerd door medereizigers, roept veel herkenbaarheid op. Bij NMBS zijn ze op de hoogte dat dergelijke gebeurtenissen zich afspelen op de trein. “In de eerste plaats raden we iedereen aan om het gratis nummer van Securail (0800/30230) in de gsm te zetten en niet te aarzelen om dit bellen of om een begeleider aan te spreken”, zegt woordvoerder Bart Crols.
 2. Studente Romi (25) lastiggevallen door meerdere mannen tijdens treinrit: “Voor een vrouw is indommelen op de trein met de koptelefoon onmogelijk geworden”
  PREMIUM
  Herk-De-Stad

  Studente Romi (25) lastigge­val­len door meerdere mannen tijdens treinrit: “Voor een vrouw is indommelen op de trein met de koptele­foon onmogelijk geworden”

  De 25-jarige studente Romi V. uit Herk-de-Stad zat afgelopen woensdagavond op de trein van Diest naar Brussel. Onderweg werd ze meermaals lastiggevallen door verschillende mannen, die zich opdringerig gedroegen. Pas toen ze na verschillende haltes eindelijk de conducteur bereikte, voelde ze zich veilig. “Dergelijke situaties blijven me overkomen en maken me steeds meer wantrouwig", blikt ze terug.