Heb jij een ‘herfstallergie’? Die sleept langer aan dan verkoudheid. Arts: “Maar er bestaat een snelle remedie”
Last van een kriebelende snotneus en tranende ogen? Dan heb je misschien geen verkoudheid, griep of Covid-19, maar wel een herfstallergie. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook tijdens deze periode een opstoot kunt krijgen van allergische klachten. Een neus-, keel- en oorarts legt uit welke therapieën er bestaan. “85 procent van de mensen is geholpen met dit huis-tuin-en-keukenmiddel.”
Dat het allergieseizoen in alle hevigheid losbarst in de lente, weten we. Dat is te wijten aan de hoge pollenpieken in de lucht. Maar dat er zoiets bestaat als een herfstallergie, is minder bekend. Toch zijn er in het najaar ook heel wat mensen die sukkelen met allergische klachten. Professor Peter Hellings (UZ Leuven): “De herfstallergie, zoals het in de volksmond genoemd wordt, is geen term die gebruikt wordt door de medische wereld. Maar het is wel een mooi woord dat de lading perfect dekt.”
Een herfstallergie heeft, in tegenstelling tot hooikoorts, niets te maken met pollen van grassen, bomen en andere planten. “In onze contreien heb je vanaf eind augustus, begin september geen pollen meer in de lucht”, verklaart Hellings. Maar er zijn wél andere triggers aanwezig. “Huisstofmijt, huisdieren of schimmels in de lucht leiden tot meer allergische symptomen wanneer het relatief warm en vochtig is. De herfst en de lente zijn dus uitgelezen periodes. Dan hebben mensen met een allergie voor huisstofmijt meer of intensere klachten dan in de zomermaanden of putje winter.”
(Lees verder onder de foto.)
Er wordt weleens gezegd dat de klimaatverandering slecht nieuws is voor mensen die lijden aan allergieën: onder invloed van de opwarming van de aarde en de luchtverontreiniging zouden die alleen maar erger worden. Hoe zit dat voor de herfstallergie? “Daar is op dit moment eigenlijk weinig over geweten”, zegt Hellings. “Momenteel kan het twee kanten opgaan: als het langer warm en vochtig blijft, kan er rek op zitten. Anderzijds zetten mensen hun verwarming een aantal graden lager. Wanneer het binnenshuis minder warm is, is huisstofmijt minder gestimuleerd om te groeien en zich te reproduceren.”
Snotvalling of allergie?
Wat als je last hebt van een loopneus en jeukende ogen? Een onderscheid maken tussen een allergische reactie of een verkoudheid is niet simpel, bevestigt Hellings. “Een verkoudheid is een reactie op een virus. Een allergie is dan weer een aberrante reactie van je afweersysteem op iets waar je normaal gezien niet op reageert. Twee verschillende oorzaken, maar beide dingen geven gelijkaardige symptomen in de neus.”
Na vijf of zeven dagen ben je van een verkoudheid verlost. Een luchtwegallergie kan langer aanslepen.
“Meestal gaat een verkoudheid gepaard met een algemeen ziektegevoel, soms zelfs met spierpijn, maar je bent er na vijf of zeven dagen vanaf. Een luchtwegallergie kan daarentegen langer aanslepen en het gaat minder vaak gepaard met spierpijnen. Bij een zware allergische reactie kan je energiegevoel wel afnemen en kan je mogelijk minder goed slapen.”
En Covid-19? “Twee jaar geleden waren geur- en smaakverlies typische symptomen van corona. Ondertussen is dat niet meer het geval en leidt het vooral tot neusklachten. De enige manier om zeker te zijn of je een verkoudheid, een herfstallergie of corona hebt, is door een zelftest af te nemen.”
Behandelingen: van hygiënische maatregelen tot immunotherapie
Nu huisstofmijt een topseizoen beleeft, zijn er een aantal zaken waar je mee rekening kunt houden. Hellings: “Een hygiënische maatregel die we altijd adviseren: probeer blootstelling aan huisstofmijt zo veel mogelijk te vermijden. Gebruik een ondoorlaatbare matrasbeschermer over je matras, want dat is de grootste bron van huisstofmijt. Vermijd een vast tapijt, pluchen beesten en andere zaken die stof aantrekken in je slaapkamer, en vergeet niet om regelmatig te poetsen. Probeer ook buitenshuis zo veel mogelijk stoffige omgevingen te mijden, zoals een hotelkamer met tapis plein.”
Je hoeft niet meteen te grijpen naar klassieke medicamenten. Dit middel is eenvoudig, goedkoop én effectief
“Naast de hygiënische maatregelen raad ik aan om je neusslijmvlies regelmatig te spoelen met een zoutoplossing of zoutwater. Dan spoel je niet alleen alle huisstofmijt weg uit je neusholte, maar ook alle stofjes die vrijgezet worden tijdens een allergische reactie en die verantwoordelijk zijn voor je klachten. Meerdere studies hebben bewezen dat zo’n zoutoplossing de allergische klachten met 30 procent onderdrukt en ongeveer 85 procent van de patiënten voelt zich er beter door. Je hoeft dus niet meteen te grijpen naar klassieke medicamenten. Dit middel is eenvoudig, goedkoop én effectief”, meent Hellings. Zoutwater kan je kopen bij de apotheek, maar evengoed zelf maken. “Je hebt gewoon een liter water van de kraan nodig, 9 gram of een afgestreken lepel zout erbij, en een klein kannetje om te spoelen.”
“Pas wanneer de hygiënische maatregelen en het zoutwater falen, gaan we over op geneesmiddelen. Er bestaan ontzwellende en ontstekingsremmende neussprays, anti-allergietabletten, ... Een laatste optie is een soort immunotherapie of vaccinbehandeling, waarbij patiënten lage dosissen van huisstofmijt toegediend krijgen, in tabletten of via injecties. Dit zou op de lange termijn helpen om minder fel te reageren op huisstofmijt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“10 kilo kwijt in 3 maanden dankzij Ozempic”, maar toen sloeg alles om. 3 Vlamingen over de afslankhype
Niet blij met het cijfer op de weegschaal? Véél Vlamingen zien in Ozempic de redding. Het diabetesmedicijn stilt je hongergevoel: vaarwel kilo’s, schijnbaar moeiteloos. Ook James, Cathy en Katrien investeerden honderden euro’s in de kuur. Maar toen ontdekten ze waarom niemand eerlijk durft te zijn over de nasleep ervan. “Als ik nog maar over Ozempic praat, krimpt mijn maag weer in elkaar.” -
PREMIUM
Koude douches nemen: beter voor je energiefactuur, je gezondheid én je gewicht. Experts over hoe je eraan went
Klappertanden in een ijsbad, buiten zwemmen terwijl het vriest of bibberen onder de douche: af en toe kou lijden zou ons — naast een lagere energiefactuur — minder stress en een betere gezondheid opleveren. En je zou er zelfs van vermageren. Is het echt zo simpel? Twee gezondheidscoaches over de voor- en nadelen van koudetherapie en hoe je je lichaam in kleine stapjes laat wennen aan een frissere douche. “Gebruik je gezond verstand: spring er niet meteen drie minuten in.” -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
PREMIUM
“Met dit koppel willen Sieg en ik wel een nacht doorbrengen.” De stoute kantjes van Q-dj Maureen Vanherberghen
Q-dj Maureen Vanherberghen (35) komt haar lief Sieg De Doncker nu ook tegen op de set van ‘Familie’. Gezellig, al heeft de schone deerne best wat aanbidders, bekent ze ons in deze rubriek waarin we BV’s stoute vragen stellen. Van schattige tot stoute. Toch zijn er maar twee andere mensen met wie ze, sámen met Sieg, nog het bed zou willen delen. “Hoe ouder we worden, hoe minder Sieg en ik jaloers zijn.” -
Mensen met acne prijzen koude douches online als dé remedie. Een dermatoloog reageert
Het is natuurlijk niet de enige tip die online rondgaat tegen hardnekkige puistjes. Maar veel mensen zweren tegenwoordig bij koude douches. Elke dag een minuutje afzien en vaarwel acne, soms na twee weken al. Is het echt zo simpel? Een dermatoloog reageert. -
PREMIUM
Altijd een verstopte neus? 1 op de 10 Belgen heeft chronische sinusitis. “De bouw van je neus speelt mee”
Heb je het hele jaar lang het gevoel dat je verkouden bent? Voor 1 op de 10 Belgen is het de ellendige realiteit, want zij kampen met chronische sinusitis. “Onderschat niet hoe hard die aandoening je levenskwaliteit aantast”, zegt neus-, keel- en oorarts Peter Hellings. Hij legt uit welke remedies er zijn en tipt één wondermiddel dat ook Covid-19 voorkomt. “Deze methode kost bijna niks, is veilig en heeft een zeer groot effect, zowel om symptomen te voorkomen als om ze te behandelen.”