.
Volledig scherm
. © Kevin Horstmann / unsplash

Geen grap: ook goudvissen kunnen een depressie krijgen

Een gelaagde persoonlijkheid zoals Nemo in de Pixarfilm mag dan wel lichtelijk overdreven zijn voor een vis. Toch zijn de diertjes complexer dan we denken én kunnen ze ook in een depressie sukkelen, zo vertelt professor biologie Julian Pittman aan The New York Times.

4 reacties

 • Bart Boenen

  5 jaar geleden
  Zingen? De mijne praat perfect Chinees.
 • Danielle Duym

  5 jaar geleden
  Inderdaad, in een bokaal vervelen ze zich dood. Wie 2 grammen verstand heeft, zal dat ook meteen inzien. Het is alsof ze ons in een kleine, lege kamer zouden steken, vol ramen waar we niet uit kunnen. Als je niet goed voor een dier wil zorgen, neem er dan geen.
 • WALTER WIELANDT

  5 jaar geleden
  de mijne kan zingen,,,maar door het water hoor ik hem niet !
 • Sara Vercauteren

  5 jaar geleden
  Alles in België kan een depressie krijgen.
 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Psycholoog over hoe je mentaal sterk blijft bij oorlogsnieuws. “Als je níks leest, voel je je ook machteloos”
  PREMIUM

  Psycholoog over hoe je mentaal sterk blijft bij oorlogs­nieuws. “Als je níks leest, voel je je ook machteloos”

  Lig je wakker van de bommen in Oekraïne of vrees je een oorlog op eigen bodem? Logisch. Onzekere tijden doen ons piekeren, en ‘doemscrollen’ verergert dat nog: je blijft op slechtnieuwsverhalen klikken, op zoek naar iets hoopgevends. “Maar hoe meer je leest, hoe ongeruster je net wordt”, weet psychologieprofessor Filip Raes. Hij legt uit hoe je controle krijgt over je angst, zonder je af te sluiten van de actualiteit. “Er is één uitstekend tegengif voor dat gevoel van bedreiging.”