Doe jij onbewust aan alledaags racisme? Sociologe over de schadelijke gevolgen ervan
Hoewel het niet meer van deze tijd zou mogen zijn, komt racisme nog altijd voor op dagdagelijkse basis. De ene keer al subtieler dan de andere, en dus heb jij je er misschien al onbewust schuldig aan gemaakt. Op deze Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie legt sociologe Salomé Ysebaert (27) uit wat ‘microagressies’ zijn, welk effect ze hebben bij de ontvanger en hoe je ze herkent. “Sommige opmerkingen lijken goedbedoeld, maar dat maakt ze niet minder schadelijk.”
“Amai, je spreekt goed Nederlands.” “Je bent best mooi voor een zwarte vrouw.” “Ritme zit in jullie bloed, hè.” Stuk voor stuk zijn het opmerkingen die voor sommigen in eerste instantie onschuldig lijken of met goede bedoelingen worden geuit. Toch zijn het microagressies, ook wel alledaags racisme genoemd. “Dat zijn handelingen, opmerkingen en gebeurtenissen waarmee je op een vaak onbewuste wijze mensen uit een gemarginaliseerde groep discrimineert.” Dat zegt Salomé Ysebaert, sociologe met een master in Afrikanistiek en medewerker publieksgerichte diensten in het AfricaMuseum. “Het zijn heel subtiele uitspraken, soms met goede bedoelingen. Maar dat maakt ze niet minder kwalijk. Integendeel.”
Microagressies zijn een uiting van de verouderde stigma’s die nog diep vastgeroest zitten in onze samenleving.
Wat maken microagressies zo schadelijk? Heel vaak zijn ze niet slecht bedoeld.
Salomé Ysebaert: “Ik ben zelf half Congolees en merk dat ik vaak niet serieus word genomen wanneer ik inga op microagressies. Zo kreeg ik als kind in de klas te horen ‘dat ik niet in Afrika was’, wanneer ik te wild of luid was. Al snel wordt er dan gezegd dat ‘we' te gevoelig zijn voor zulke opmerkingen. Maar mensen beseffen niet goed welke gevolgen zulke uitspraken hebben.”
“Het feit dat microagressies als onschuldig worden beschouwd door degene die ze uit, is wat ze juist schadelijk maakt. Het getuigt ervan dat de persoon aan de andere kant van het gesprek als ‘buitenstaander’ wordt beschouwd. De opmerkingen zijn een uiting van de verouderde stigma’s die nog diep vastgeroest zitten in onze samenleving.”
(Lees verder onder de foto.)
“Die clichés vinden hun oorsprong in het koloniale tijdperk. De gekoloniseerde bevolkingsgroepen werden toen door allerhande propaganda afgeschilderd als lui, wild en onbeschaafd, om zo het kolonialisme en de beschavingsmissie te legitimeren. Die oude ideeën zitten nog altijd vastgeroest in onze collectieve verbeelding. De microagressies zijn een onbewuste uiting van een soort superioriteitsgevoel tegenover lang gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.”
“Vandaag de dag zijn microagressies de meest voorkomende vorm van racisme in onze samenleving. En zolang alledaags racisme onzichtbaar blijft, zullen alledaagse vormen van discriminatie blijven bestaan. Dat is een belangrijk verschil met openlijk racisme.”
(Lees verder onder het kader.)
Voorbeelden van microagressie
• “Je spreekt zo goed Nederlands.”
• “Amai, je bent zo slim.”
• “Waar kom je echt vandaan?” — ook al identificeert die persoon zich als Belg.
• “Is je haar echt? Mag ik er eens aankomen?”
• “Dat eten van bij jullie stinkt altijd.”
• “Ik hou echt van Afrikanen.”
• “Ik ben geen racist, ik heb zwarte vrienden!”
• “Je gedraagt je niet als iemand die zwart is.”
Heeft alledaags racisme ook gevolgen waar we niet aan denken?
Salomé Ysebaert: “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat (alledaags) racisme een traumatisch effect heeft en zelfs depressies of angstgevoelens kan veroorzaken. Het geeft mensen het gevoel dat ze een tweederangsburger zijn of een eeuwige buitenstaander in eigen land. Dat brengt heel wat onzekerheden en zorgen met zich mee. Met alle gevolgen van dien.”
“Een man vertelde mij ooit dat hij het woord 'microagressie’ zelfs liever niet gebruikt, vanwege de grote gevolgen die het heeft. Zijn zoon is al twee jaar afgestudeerd, maar kan vanwege zijn huidskleur en de stereotypen die er leven over zwarte personen geen appartement of job vinden. Zo erg zelfs dat hij er een depressie heeft aan overgehouden. Zo zie je maar dat de kleinste opmerkingen grote gevolgen hebben.”
“Bij microagressies is de bijkomende moeilijkheid dat de opmerkingen zo subtiel en goedbedoeld zijn en ze zo moeilijker aan te vechten zijn. Of überhaupt moeilijker op te merken. Omdat ik veel over microaggressies weet, kan ik ze sneller plaatsen. Maar kinderen kunnen dat nog niet en internaliseren zulke opmerkingen.”
Onderschatten mensen vaak hoezeer racisme wel nog van deze tijd is?
Salomé Ysebaert: “Eerst en vooral wil ik zeggen dat er vandaag de dag al veel meer bewustwording is. Kijk naar de Black Lives Matter-betogingen van 7 juni 2020: nog nooit kwamen zoveel mensen samen in de strijd tegen racisme en politiegeweld. Er is een duidelijke shift aan de gang. Toch is er nog veel werk aan de winkel en onderschatten inderdaad heel wat mensen de mate waarin racisme nog bestaat. Maar het is dan ook zo wijdverspreid binnen onze samenleving: van het onderwijs tot de huizenmarkt.”
Racisme is een construct dat ook weer gedeconstrueerd kan worden.
Waarom is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie nog zo belangrijk?
Salomé Ysebaert: “Omdat racisme, ondanks de shift in bewustwording, nog te vaak miskend en onderschat wordt. Het blijft een verwaarloosd probleem binnen onze samenleving. Het is belangrijk om er vandaag bij stil te staan. Het is een dag om je bewust te worden van verouderde stereotypen die leven over mensen van kleur. Het is een belangrijk moment om alledaags racisme onder de aandacht te brengen en het debat te (her)openen.”
“Racisme en racistische stereotypen zijn een construct dat je ook weer kan deconstrueren. Dat doe je door erover te blijven praten en het onder de bewustwording te brengen. Ook al is dat niet altijd even gemakkelijk en kan het confronterend zijn. Maar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie verbindt iedereen in de strijd. Het is geen strijd van wij of zij, maar eentje van ons allemaal.”
Met deze tips van Salomé kijk je kritisch naar je eigen gedrag:
• Informeer jezelf over racisme en microagressies.
• Spreek met mensen van kleur over hun ervaringen en luister naar wat jij in de toekomst anders kan doen.
• Voel je niet aangevallen wanneer iemand jou wijst op een microagressie. Het krijgen van een opmerking kan confronterend zijn, maar stel jezelf in de plaats van de ander en vraag jezelf af hoe het komt dat je die persoon hebt gekwetst of boos hebt gemaakt.
• Durf je uit te spreken tegen mensen in je omgeving en maak hen bewust van wat ze verkeerd zeggen.
• Durf je eigen gedrag in vraag te stellen en ga er niet zomaar vanuit dat je niet aan alledaags racisme doet.
• Maak je steun waar en zet je (fysiek) onder projecten tegen racisme en discriminatie
Poll
Maak jij je soms onbewust schuldig aan alledaags racisme?
-
Ja (58%)
-
Nee (42%)
‘Al gezegd/Al Gehoord’ is een samenwerking van Marie-Reine Lyumva en Salomé Ysebaert voor het AfricaMuseum in Tervuren. De muur weergeeft vijftien voorbeelden van microagressies die mensen met Afrikaanse migratieachtergrond al gezegd of al gehoord hebben. Nog tot na de paasvakantie in het AfricaMuseum.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Vandaag start Black History Month: “In westerse boeken is de zwarte geschiedenis letterlijk een blanke pagina”
Vandaag gaat in ons land Black History Month (BHM) van start, voor het vijfde jaar op rij al. De hele maand wordt de zwarte cultuur en geschiedenis in de kijker gezet én gevierd. Het thema dit jaar? ‘The Power of Assembly’. We tippen enkele zinnenprikkelende evenementen en mede-oprichter Mohamed Barrie vertelt waarom BHM zo belangrijk is, ook in België. -
PREMIUM
‘Voorbruinen’ onder de zonnebank of toch maar die zelfbruiner? Dermatoloog geeft advies voor een zongebruind kleurtje
De zon laat zich voorlopig nog niet zien, dus gaan sommige mensen naar de zonnebank om wat te bruinen. Is dat eigenlijk een goed idee, of net schadelijk voor je gezondheid? En hoe zit het met zelfbruiners? Wij vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis. -
-
Susan (35) over het racisme waarmee haar dochter Loïs (6) te maken krijgt: “Ze kwam huilend thuis nadat vriendjes haar ‘vuil’ of ‘zwarte piet’ hadden genoemd”
“Ik schrik ervan hoeveel mensen racisme rechtvaardigen of ontkennen”, zegt visagiste Susan (35). Als mama van de zesjarige Loïs moet ze haar kind constant tegen discriminatie beschermen. “Dat diezelfde mensen mijn dochter een aai over haar krullen geven en zeggen dat ze zo leuk is, maakt me bang.” Hoe ga je als ouder om met discriminatie als je kind een andere huidskleur heeft? Vandaag, op de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie, vertelt Susan hoe zij en Loïs dat doen, noodgedwongen, dag in dag uit. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. De vonk tussen Lynn Van Royen en Maarten Ketels: “Lynn is belachelijk mooi. Ik kijk echt graag naar haar”
“Sinds mijn scheiding waak ik er in de liefde over dat ik mezelf niet volledig verlies bij hem.” Acteurs Lynn Van Royen (33) en Maarten Ketels (36) hadden té veel chemie op de set van ‘Arcadia’. Komt ervan, als je al drie jaar verliefd bent. Al versmelten de twee liefst niet compleet. Zij scoort meer rollen dan hij. Hij droomt grootser dan zij. “We mogen allebei vliegen. Gaan en staan waar we willen.”