thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

'Deprimaandag' is een mythe en meer redenen om er een geweldige dag van te maken

Beetje down vanochtend? Je zou de schuld kunnen steken op "Blue Monday" of deprimaandag, want volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. Maar er blijkt wat te schorten aan zijn 'wetenschappelijke' formule, en ook ander onderzoek ontkracht de Blue Monday-mythe. Lachen is dus toegestaan vandaag, met "30 dagen zonder klagen" als vrolijk tegenwicht.

 1. Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaamsdeel: “Het bevat véél calorieën”
  PREMIUM

  Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaams­deel: “Het bevat véél calorieën”

  Topmodel Bella Hadid drinkt al 5 maanden niet meer en dat is opvallend, want alcohol is overal. We vergeten zo vaak wat het doet met ons gewicht, onze huid, organen en ons brein, risico’s waarvoor zelfs sporadische drinkers moeten opletten. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle gevolgen van alcohol. “Mannen en vrouwen zien het effect op elk een ander deel van hun lichaam.”
 2. Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”
  PREMIUM

  Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”

  Minstens drie procent van de Belgische 40-plussers heeft glaucoom. Een ongeneeslijke oogaandoening die je langzaam maar zeker slechtziend kan maken. Hoe kan je het herkennen? En welke behandelingen bestaan er? We vroegen het aan oogarts Tom Van Hoorde. Collega Sophie Lemmens (UZ Leuven) geeft uitleg over de allernieuwste opsporingstechniek met artificiële intelligentie. “Iedere zenuwvezel die je bent verloren, krijg je nooit meer terug.”