Ingeborg Everaerd
Volledig scherm
PREMIUM
© Ingeborg Everaerd

De Joodse Dina-Perla Portnaar ontsnapte op haar achttiende uit een verstikkend orthodox milieu: “Ik heb lang dagelijks over mijn schouder gekeken, de angst voor eerwraak was reëel”

In de bejubelde Netflixserie Unorthodox  vlucht de 19-jarige Esty voor de onderdrukking van de chassidische gemeenschap. Maar haar verleden laat haar niet los. Erg herkenbaar voor de Nederlandse Dina-Perla (35), die opgroeide in een streng orthodox milieu. “Toen ik eruit wilde stappen, deed de orthodoxe kern álles om me te doen blijven. Tien jaar lang ging ik de deur niet uit zonder pepperspray ...”

1 reactie

 • RENE LENAERTS

  2 jaar geleden
  De meesten zullen deze vrouw terecht bewonderen; Maar als de Aalstenaars een beetje spottend doen over orthodoxe joden staat een aantal correctdenkers op hun achterpoten. Er is terecht religieuze vrijheid zo lang religieuzen ook andermans vrijheid respecteren, zo niet de boom in er mee!
 1. Onderzoeker vindt nieuwe verklaring voor waarom we dromen. “Vliegen kan een metafoor zijn voor vrijheid”
  PREMIUM

  Onderzoe­ker vindt nieuwe verklaring voor waarom we dromen. “Vliegen kan een metafoor zijn voor vrijheid”

  Waarom dromen we? Dankzij een doorbraak kunnen we nu een antwoord op die vraag — beginnen te — formuleren. Internationaal bekende slaaponderzoeker Antonio Zadra is het brein achter de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die een deel van onze dromen kan verklaren. Hoe gek ze ook zijn. Wat vooral blijkt? Ze betekenen vaak meer dan we denken. “Het beste van al? Onze droompersonages reageren ook op ons.”