Foto door Alexis Brown via Unsplash
Volledig scherm
© Foto door Alexis Brown via Unsplash

Daarom pleit de wetenschap ervoor om de volwassen leeftijd te verschuiven van 18 naar 24 jaar

Op je 18de ben je volgens de wet officieel volwassen, en in Amerika mag je op je zestiende zelfs al met de auto rondrijden. Een groep onderzoekers aan het Royal Children’s Hospital wil de leeftijd waarop je volwassen wordt echter verschuiven naar 24 jaar. En het is niet de eerste keer dat wetenschappers met dit voorstel komen.

13 reacties

  • Gunther Sallis

    5 jaar geleden
    De beste reden lijkt mij dat het brein ook aantoonbaar pas op 25 jaar volgroeid is. Het rationele brein is tot die tijd niet volledig functioneel. Dat deel is verantwoordelijk voor het temperen van o.a . emotionele gedragingen. Rest de vraag. Hoe koppel je dit gegeven aan rechten en plichten. Als een jongere competent genoeg is, waarom zou hij of zij dan niet zelf bevoorbeeld het laatste woord mogen hebben bij de studiekeuze? Op 12 jaar in België, bij aanvang van het middelbaar onderwijs.
  • Wim Huygen

    5 jaar geleden
    Jongeren die zelfstandig beslissen om in hun leven en een aantal zaken uit te stellen tonen daarmee juist hun parcours van volwassenwording aan. Omdat de zaken die ze uitstellen nu net typisch "volwassenen-dingen" zijn gaan we dus doodleuk beslissen om hun volwassenheid zelf uit te stellen door een aantal leeftijdsgrenzen te verhogen??? De zoveelste drogreden om weeral een aantal vrijheden in te perken, lijkt me eerder...
  • René Lippeveld

    5 jaar geleden
    Nee, politici moeten in dezen géén inspraak hebben. Dat zijn allemaal advocaten en die gaan voorbij aan feiten die niet in hun kraam passen. Omtrent dit onderwerp ging ik een vijftal jaar geleden naar een studiedag en Johan De Coninck heeft gelijk: dit heeft te maken met de ontwikkeling van het brein. Uiteraard zullen er zijn die veel vroeger volwassen zijn en anderen die het nooit worden. Maar dat doet niks af aan de het wetenschappelijke feit.
  • johan De Coninck

    5 jaar geleden
    Ik zie vooral verwijzingen naar meer vrijheden maar vrijheden brengen verantwoordelijkheden met zich mee. Het blijft wel een feit dat het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het besef van de gevolgen van je acties pas volgroeid is op je 24ste.
  • Dirk Vangossum

    5 jaar geleden
    Dus ook stemmen op 24.
  1. “De rug is één van de moeilijkste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschalck pak je die ‘muffin-top’ aan
    PREMIUM

    “De rug is één van de moeilijk­ste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschal­ck pak je die ‘muf­fin-top’ aan

    Als je een strakke broek aantrekt, zijn ze daar plots: de vetrolletjes op je (onder)rug. “De beste manier om daarvan verlost te raken, is een combinatie van gewichtsverlies en oefeningen die je rugspieren versterken”, zegt topkinesist Lieven Maesschalck. Hij legt uit hoe je daaraan begint, en geeft enkele oefeningen die je meteen kunt doen.
  2. “Ervaring leert dat 1 op de 25 kinderen een hoog IQ heeft”: zo herken je hoogbegaafdheid bij jezelf of bij je kind
    PREMIUM

    “Ervaring leert dat 1 op de 25 kinderen een hoog IQ heeft”: zo herken je hoogbe­gaafd­heid bij jezelf of bij je kind

    2,3 procent van de Vlamingen is hoogbegaafd, blijkt uit recente cijfers. Ze hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Maar hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Biedt een IQ-test uitsluitsel, en hoeveel kost dat dan? Voor de Week van de Hoogbegaafdheid, van 4 tot 12 maart, geeft expert Tessa Kieboom advies.