COLUMN. Journalist Jeroen schrikt van zijn plotse huilbui. “‘Het is oké, papa’, fluistert mijn zoon”
Journalist Jeroen is geen blèter, zoals ze dat zeggen. Maar op één bepaald, onbewaakt moment werd het hem plots toch te veel, schrijft hij in zijn wekelijkse column. Jeroens zoon vraagt zich af waarom zijn vader in huilen uitbarst. Het antwoord daarop blijft uit, of toch niet? “Het was eeuwen geleden dat ik zo huilde.”
Het is dinsdagavond en ik huil. Ik huil om niets in het bijzonder en alles tegelijkertijd. Ik weet niet hoe het komt, maar plots biggelen de tranen over mijn gezicht. Buiten neemt de zon afscheid van de dag tegen de achtergrond van tinten blauw en oranjeroze, de hemel een feest.
Op het televisiescherm is Jeroen Meus in de weer met canard à l’orange, waar hij zowaar rodekool bij serveert. De zoon ziet het ook en polst gelijk wat ónze pot schaft. Sinds kort klinkt zijn stem hoorbaar dieper. De frons in zijn voorhoofd verraadt dat hij zit te dubben en ik heb zo’n vermoeden dat zijn getob niet over het avondeten gaat. De jongste tijd drukt hij geregeld zijn bezorgdheid uit over zijn beste vriend, die slecht in zijn vel zit.
‘Het is oké, papa. Je maakt je toch geen zorgen om mij?’, vraagt mijn zoon.
Maar dus: ineens gutst er een rivier uit mijn ogen. Is het de poëzie van het uitspansel? De baard in de keel bij zoonmans? Is het de nawee van een werkdag boordevol overprikkeling? De rouwbrief met uitnodiging voor de begrafenis van en koffietafel voor mijn nonkel Nies? Of het bericht van mijn lief waarin ze zegt dat ze blij is dat we lastige dingen kunnen benoemen en bespreken en daarnaast ook nog eens ‘ne goeien beet kunnen lachen’ (wat ik trouwens een heerlijke uitdrukking vind).
Wie zal het zeggen? Wie zal zeggen wat het precies is dat mij tot janken noopt? Ikzelf kom niet verder dan: om niets in het bijzonder en alles tegelijkertijd. Dat is ook wat ik antwoord aan zoonmans, die natuurlijk niet naast mijn stortbui kan kijken en mij vastneemt – de schat! – en fluistert: “Het is oké, papa. Je maakt je toch geen zorgen om mij?”
Misschien is het gewoon dát: druk die van de ketel moet.
Ik wil hem niet in de rol van zorgend kind duwen en probeer me te verflinken, maar erg goed lukt dat niet. Ik stamel naar waarheid dat ik niet weet waarom ik huil. Dat ik me vaak zorgen maak om hem, omdat dat nu eenmaal is wat ouders doen, maar dat het niet dé reden is van mijn plotse verdriet. “Ik denk dat ik een beetje moe ben”, hoor ik mezelf zeggen. Dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Ik ben erfelijk belast met een talent voor slechte nachten en erbarmelijke slaap.
Ik snik nog even door, maar voel tegelijkertijd hoe de zwaarte wat van mij afglijdt. Wanneer de droogte is teruggekeerd en ik de keuken induik om een pastaslaatje te bereiden, bedenk ik dat het alweer eeuwen geleden was dat ik een stevig potje huilde.
Misschien is het gewoon dát: druk die van de ketel moet. Te veel indrukken die zich vastzetten in je systeem en zich schijnbaar zonder aanleiding een weg naar buiten banen. Zoals een radiator die ontlucht moet worden. Ik besluit het daarop te houden. En is het dát niet, dan heb ik misschien mijn regels of ben ik beginnend verkouden. Of heel misschien, wie weet, moet ik soms gewoon wat meer van mezelf houden.
Copywriter, woordvoerder, journalist, ghost-writer, dichter ... Het cv van Jeroen Vermeiren (48) is een bonte verzameling stielen. Als single papa van een zoon (13) laat hij graag een tegendraadse ballon op over relaties en ouderschap.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COLUMN. Journalist Jeroen hekelt courante praktijk op Vlaamse scholen: “Je creëert zo een tikkende tijdbom”
Dagelijks sturen we in Vlaanderen zo’n 20 kinderen van school. Dat zijn 3.500 zielen per jaar. Journalist Jeroen wordt daar stil en tegelijk zeer activistisch van. Hij kent zo'n tiener en heeft gezien wat zo’n schorsing met haar deed. “Ze werd pal de dieperik ingeduwd.” -
PREMIUM
Zijn vijftigers de nieuwe dertigers? Steeds meer mensen doen aan ‘flat aging’. “Leeftijd is vloeibaar geworden”
“Dit is het bewijs dat dromen uitkomen. En dames ... Laat niemand je wijsmaken dat je over je hoogtepunt heen bent.” Michelle Yeoh (60) sprak tijdens haar Oscarspeech over ‘flat aging’. Een wijdverspreid fenomeen, want steeds meer mensen laten zich niet definiëren door hun leeftijd. Een expert legt uit hoe je zelf met een dynamischere bril naar je leeftijd kunt kijken en welke voordelen dat met zich meebrengt. -
PREMIUM
Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd
Het is weer zover: de zomertijd is begonnen. Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. En zoals ieder jaar vragen we ons dan af: schaffen we het winter- of zomeruur niet beter gewoon af? En zo ja, welke tijd laten we dan best in het verleden? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft mee wat voor wetenschappers de beste optie lijkt, én geeft advies om de uurwisseling vlot te laten verlopen. -
-
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
COLUMN. Jeroen over oude liefde die vastroest. “Alles aan ons lijf gaat onverbiddelijk hangen. Bij hem en bij haar”
Jeroen is kind van gescheiden ouders en maakte het zelf ook mee: een huwelijk dat strandt. En toch wil hij in de eeuwige liefde blijven geloven. Is dat naïef, vraagt hij zich af? Zeker nu alsmaar meer 65+’ers er ook de brui aan geven? “Zodra je het gebit van je teerbeminde ’s nachts ziet ronddobberen in een glas op het nachtkastje, is de lol er wat vanaf, stel ik mij zo voor.” -
PREMIUM
Punten op ons rijbewijs, vingerafdruk op onze ID. Leven we straks in een controlemaatschappij zoals in ‘Arcadia’?
“Zullen we accepteren dat een drone over onze huizen vliegt om zwembaden te controleren, als een watertekort dreigt? Wellicht wel.” In nieuwe fictiereeks ‘Arcadia’ controleert de overheid zijn burgers: wat ze eten, wat ze studeren. Het kan ons ook nog overkomen, zeggen een sociaal psycholoog en professor digitale privacy. Meer zelfs: het is al aan de gang. “Onze medische gegevens zitten vandaag in een centraal dossier.”