Frances Lefebure vanuit de Gentse velden met ezel Dora.
Volledig scherm
PREMIUM
Frances Lefebure vanuit de Gentse velden met ezel Dora. © Frankie and Fish

Bij vriend Boris en ezel Dora vindt actrice Frances Lefebure de mentale rust die ze zoekt. “Alleen zijn vind ik moeilijk”

Wat je nodig hebt voor een droomweekend volgens Frances Lefebure (33)? Goeie stapschoenen, een fles rosé, ezel Dora en acteur slash wederhelft Boris Van Severen. De actrice en presentatrice vertelt wat haar na een drukke werkweek tot rust brengt, maar ook voor welke valkuilen ze moet oppassen in het diepst van haar gedachten. “Ik werk nu al twee jaar aan mezelf en het is soms nog oncomfortabel om die inzichten te verwerken.”

 1. J.Lo spreekt haar kind genderneutraal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”

  J.Lo spreekt haar kind genderneu­traal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”

  Tijdens haar recentste concert riep zangeres Jennifer Lopez haar kind genderneutraal het podium op. Dat deed ze door ‘die’ en ‘hun’ te gebruiken, toen ze Emme (14) voorstelde. Ze heeft het ook over haar ‘kind’ in plaats van haar ‘dochter’ of ‘zoon’. Dichter bij huis kregen federale ambtenaren aanbevelingen om genderneutraal te schrijven. Geen ‘heer’ en ‘mevrouw’ meer bij het opstellen van een mailtje, bijvoorbeeld. Genderneutraal spreken en schrijven: is dat de toekomst?
 2. “Mensen zien vissen is rustgevend. Maar het zelf doen? Dat niet.” Zo vindt Bart Kaëll (61) rust in het weekend
  PREMIUM

  “Mensen zien vissen is rustgevend. Maar het zelf doen? Dat niet.” Zo vindt Bart Kaëll (61) rust in het weekend

  Zo’n veertig jaar geleden leerde hij er zijn grote liefde Luc Appermont kennen. Nu hebben ze er samen een eigen stek. Oostende ligt zanger Bart Kaëll na aan het hart. Hij komt er tot rust, geniet er van brunches met verse croissants en staat er stil bij de schoonheid van het leven. “Opeens stonden we in dat grote park, ons af te vragen hoe het ons al die jaren was ontgaan.”
 1. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.
 2. “6 vrouwen raakten ongewenst zwanger.” Is het wel veilig om een menstruatiecup te gebruiken als je een spiraal hebt?

  “6 vrouwen raakten ongewenst zwanger.” Is het wel veilig om een menstrua­tie­cup te gebruiken als je een spiraal hebt?

  Steeds meer vrouwen gebruiken een menstruatiecup, omdat het een duurzaam alternatief is voor tampons en maandverband. Zo’n cup is ook perféct veilig in gebruik, behalve als je een specifiek anticonceptiemiddel neemt: het koperspiraaltje. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers legt uit wat precies de risico’s zijn. “Artsen en gynaecologen moeten hun patiënten hiervoor waarschuwen.”
 3. Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbetaald. “We legden 30.000 euro neer”

  Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbe­taald. “We legden 30.000 euro neer”

  Zo’n kwart van de kinderen met kanker heeft geen recht op de terugbetaling van hun medicatie. Officieel werd het alleen maar goedgekeurd voor volwassenen, in de praktijk wordt het wel aan hen voorgeschreven. Ouders van patiëntjes moeten soms duizenden euro’s voor medicatie ophoesten, zo ook Delphine Heenen die 30.000 euro neertelde. De stichting KickCancer stelt dit probleem aan de kaak. “Ik ken een gezin dat 90.000 euro betaalde voor één geneesmiddel. Het is een drama.”