Getty Images/Westend61
Volledig scherm
© Getty Images/Westend61

Ben of ken jij een hufter of kreng? Wetenschappers brengen de 4 karaktertrekken van een rotzak in kaart

Je arrogante buurman, een dwaze ex of dat gemene meisje uit je middelbare school: iedereen kent wel een rotzak. Maar is er een rode draad in de karaktereigenschappen van de personen die wij als hufter of kreng aanschouwen? Wetenschappers besloten het te onderzoeken en konden zo in kaart brengen wat een rotzak typeert. 

 1. Kan je karakter nog veranderen op latere leeftijd? "Het Dolce Vita-effect maakt je stabieler en meer ontspannen”
  PREMIUM

  Kan je karakter nog veranderen op latere leeftijd? "Het Dolce Vi­ta-ef­fect maakt je stabieler en meer ontspannen”

  Hoe ouder je wordt, hoe meer je karakter zogezegd in steen gebeiteld is. Maar dat klopt niet. “Je karaktertrekken veranderen je hele leven lang”, zegt prof. Wiebke Bleidorn, en die veranderingen heb je deels zelf in de hand. Twee deskundigen leggen uit hoe je je karakter kneedt naar wens en hoe je emotioneel stabieler wordt voor meer geluk. “Wil je extraverter worden, dan is ‘hallo’ zeggen tegen de kassière genoeg om van persoonlijkheid te veranderen.”
 2. Sandra Bekkari legt uit hoe je komaf maakt met (vr)eetbuien. “Alle tussendoortjes schrappen? Geen goed idee”

  Sandra Bekkari legt uit hoe je komaf maakt met (vr)eetbuien. “Alle tussendoor­tjes schrappen? Geen goed idee”

  Ervoor had je al niet de beste dag. Maar erna voel je je ook niet beter. Inderdaad: we hebben het over dat pak friet of die reep chocolade die je naar binnen schuift, puur uit frustratie of verdriet. Als het toch niet helpt, waarom zoek je dan steeds weer troost in ongezonde voeding? En hoe voorkom je zo’n emo-eetbui? “Je kunt het écht afleren, maar dat gaat met vallen en opstaan.”