Neuroloog Phyllis Vanwalleghem - Getty Images
Volledig scherm
© Neuroloog Phyllis Vanwalleghem - Getty Images

Bar slecht in oriëntatie? Misschien heb je ruimtelijke dyslexie. Neuroloog geeft uitleg: “Heeft niks met intelligentie te maken”

Verloren lopen in het restaurant na een toiletbezoek, de verkeerde kant op wandelen nadat je een winkel buiten stapt of de weg naar huis niet meer vinden. Voor sommigen is het dagelijkse kost. Dat kan aan een slecht oriëntatievermogen liggen, maar er bestaat ook zoiets als ruimtelijke dyslexie, of Developmental Topographical Disorientation (DTD). Neuroloog Phyllis Vanwalleghem legt uit wat het is. “Bij sommigen is het aangeboren, anderen krijgen het na een trauma aan de hersenen.”

  1. Waarom we het warm krijgen van een knuffel en blind kunnen typen: we hebben niet 5 zintuigen, maar 32. “En die kan je trainen”, zegt wetenschapster
    PREMIUM

    Waarom we het warm krijgen van een knuffel en blind kunnen typen: we hebben niet 5 zintuigen, maar 32. “En die kan je trainen”, zegt wetenschap­ster

    Iedereen kent de vijf zintuigen waarmee je contact maakt met de buitenwereld: tast, smaak, reuk, gehoor en zicht. Maar eigenlijk is het lijstje veel langer. Emma Young voerde jarenlang onderzoek en ontdekte dat er maar liefst 32 (!) zintuigen een rol spelen in onze menselijke ervaringen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat we wakker worden als het licht wordt of goed (of slecht) zijn in balspelletjes. De wetenschapsauteur somt op welke zintuigen we dringend moeten leren kennen, en hoe je die kunt aanscherpen. “Wie beter leert te ruiken, geniet volgens onderzoek meer van seks.”