2 deskundigen leggen uit hoe je gelukkiger wordt door te tuinieren. “Het bevordert zelfs je immuunsysteem”
Een langer, gelukkiger en veerkrachtiger leven? Wroet in de aarde en raak in tuintrance, want moestuinieren blijkt een krachtige vorm van mindfulness. Journaliste en ‘urban treehugger’ Eline Van Lancker en biodynamisch boerin en wildplukster Jana Milbou zijn allebei in de ban van mindful tuinieren. “Bacteriën in de aarde stimuleren de aanmaak van het gelukshormoon.”
Groen geluk staat sinds de coronacrisis hoog op de agenda: de natuur vormde een therapeutisch tegengif. We verkenden massaal onze nationale natuurgebieden, en tuincentra draaiden recordomzetten. Maar eigenlijk vormt de tuin al sinds eeuwen een soort van toevluchtsoord, zegt Eline Van Lancker in haar boek ‘Het Groene Geluk.’
Zo noemde Nelson Mandela het moestuinieren een laatste zweem vrijheid in zijn gevangenisleven op Robbeneiland, en vond Sigmund Freud er troost in nadat hij zijn land moest ontvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Zelfs de allereerste teelgewassen in de prehistorie dienden volgens geschiedkundigen niet als zelfvoorziening, maar om rituele offers te brengen aan de goden. De tuin was er vooral om gezondheid en geluk af te dwingen.”
Tuintrance
Met succes: hoveniers behoren tot de gelukkigste en langst levende mensen ter wereld. Met dank aan hun fysiek geploeter, de frisse buitenlucht, het therapeutische monotasken in de moestuin en verrassend: de boost die de bodem je geeft.
Bij het wroeten in de aarde komen bepaalde bacteriën vrij. Door die te inhaleren, stimuleer je de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.
Eline Van Lancker: “Bij het wroeten in de aarde komen bepaalde bacteriën vrij, die het immuunsysteem bevorderen en de darmflora verbeteren. Maar, nog veel opmerkelijker: het inhaleren van deze bacterie stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.”
Voor biodynamisch boerin en wildplukster Jana Milbou is tuinieren dan ook een vorm van mindfulness. “Ik voel me nergens meer in het hier-en-nu als op het veld. Ik verlies alle tijdsbesef: het enige wat nog telt, is het ritme van de natuur. Met mijn handen in de grond voel ik me letterlijk en figuurlijk geaard. Er overvalt me dan een ‘alles komt hieruit voort’-gevoel, een soort bescheidenheid.”
Eline noemt die ervaring “tuintrance”. “Zoals we de planten water geven en het onkruid wieden, zo is ons hoofd weer gevoed en van vervelende gedachten verlost.”
(Lees verder onder de foto.)
Lessen van de natuur
Al ontsnap je ook niet in je moestuin aan (kom)kommer en kwel. Denk maar aan allesverwoestende vorst, aanhoudende droogte of een vernielzuchtige plaag. “Juist die grillen van Moeder Aarde dwingen tot relativering”, zegt Eline. “Want hoe betrokken of nalatig je ook bent, er is nooit een direct verband tussen de zorg van de tuinier en het uiteindelijke resultaat. In een prestatiegerichte maatschappij waarin ons ingepeperd wordt dat alles mogelijk is als we er maar genoeg ons best voor doen, is dat best een revolutionair idee: eigenlijk kan je alleen maar nederig zijn en zien wat er gebeurt.”
Tomaten, aubergines, courgettes... de vruchtvorming gebeurt volgens een vast stramien, in een specifieke periode in het jaar. Dat moet je respecteren.
Tuinieren, dat is leren loslaten, vindt Jana. En de schoonheid van geduld omarmen. “Tomaten, aubergines, courgettes ... de vruchtvorming gebeurt volgens een vast stramien, in een specifieke periode in het jaar. Dat moet je accepteren en respecteren. Het is een goede levensles: we kunnen niet altijd vrucht geven, en dat is helemaal oké: je moet eerst verschillende stadia doorlopen.”
Tuintherapie
Het is dan ook niet verwonderlijk dat horticultural therapy populair is. Het concept klinische tuintherapie is al tweehonderd jaar oud, maar in steeds meer landen — met het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië op kop — schrijven artsen patiënten met een depressie, angsten of eenzaamheid moestuinieren voor.
Eline Van Lancker: “Volgens de artsen schuilt het therapeutische effect vooral in het opnemen van een zorgrol, temeer omdat planten heel wat minder complex en intimiderend zijn dan een menselijke relatie. Bovendien zijn ze de perfecte zelfvertrouwenboost: hoeveel slechte gevoelens de patiënten ook over zichzelf hebben, de groeiende planten zijn het levende bewijs dat ze wél iets goeds kunnen bijdragen aan de wereld.”
Meer lezen?
Het Groene Geluk, Eline Van Lancker (Uitgeverij Snor, € 24,99)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat als je poes krabt aan de zetels of miauwt tijdens de nacht? Kattentherapeut geeft advies voor 11 scenario’s
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
PREMIUM
Tuinieren als een pro? Bartel Van Riet deelt z’n geheimen. “Je hoeft helemaal geen meststoffen te kopen”
-
-
PREMIUM
Deze diehards betalen tot 1.500 euro voor een exclusieve plant: “Ik bewaar hem achter slot en grendel”
“Toen ik eindelijk een monstera adansonii variegata vond, had ik geluk en betaalde ik er ‘maar’ 1.485 euro voor.” Diehard plantenverzamelaars. Ze bestaan, en ze gaan tegenwoordig heel ver voor de planten van hun dromen. Al heeft die groene trend ook een minder mooie kant. Trix, Thomas en Ben hadden honderden euro’s over voor de exclusieve planten die ze najagen. “Ik zou de stekjes ervan voor véél geld kunnen verkopen.” -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
PREMIUM
“Soms kan je qua prijzen echt mooie deals doen.” Wat je allemaal leert van een ‘plantenconsulent’ aan huis
Kamerplanten zijn niet alleen een streling voor het oog, ze blijken ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar ze kunnen ook ettertjes zijn die sterven voor je ’t weet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ‘plantenconsulenten’ die bij je thuis advies komen geven. Thomas Goyvaerts (30) maakte er zijn beroep van. Hij weet als geen ander welke groene parels geschikt zijn voor beginners en met welke ingrepen je ze in leven houdt. “Let op: sommige planten zijn giftig voor je huisdieren.”