1. Punten op ons rijbewijs, vingerafdruk op onze ID. Leven we straks in een controlemaatschappij zoals in ‘Arcadia’?
  PREMIUM

  Punten op ons rijbewijs, vingeraf­druk op onze ID. Leven we straks in een controle­maat­schap­pij zoals in ‘Arcadia’?

  “Zullen we accepteren dat een drone over onze huizen vliegt om zwembaden te controleren, als een watertekort dreigt? Wellicht wel.” In nieuwe fictiereeks ‘Arcadia’ controleert de overheid zijn burgers: wat ze eten, wat ze studeren. Het kan ons ook nog overkomen, zeggen een sociaal psycholoog en professor digitale privacy. Meer zelfs: het is al aan de gang. “Onze medische gegevens zitten vandaag in een centraal dossier.”
 2. “14 jaar heb ik gezocht naar een verklaring voor de pijn.” Vera Esmeralda en Eveline hebben endometriose
  PREMIUM

  “14 jaar heb ik gezocht naar een verklaring voor de pijn.” Vera Esmeralda en Eveline hebben endometrio­se

  “Mijn baarmoeder voelde als een seriemoordenaar met een kettingzaag.” Intense menstruatiepijn teisterde Vera Esmeralda en Eveline jarenlang. Da’s normaal, zei hun arts altijd. Toch niet: hun buik zat vol endometrioseweefsel, dat hun organen aantastte. Maar liefst een op de tien vrouwen loopt ermee rond, al onderschatten artsen dat cijfer wellicht nog. “Endometriose nam me mijn kinderwens af.”
 3. “Je darmen krijgen rust door geen water te drinken.” Diëtiste geeft do’s en don’ts voor een extra gezonde Ramadan
  PREMIUM

  “Je darmen krijgen rust door geen water te drinken.” Diëtiste geeft do’s en don’ts voor een extra gezonde Ramadan

  Vandaag start de Ramadan. Een maand lang niks eten en drinken tussen zonsop- en -ondergang, welke gezondheidsvoordelen heeft dat? Mag je nog sporten en hoe doe je dat verantwoord? En kan je gewichtsverlies nog meer stimuleren, als je dat wil? Een diëtiste en een sportcoach geven concrete tips. “Dat je geen water drinkt heeft één extra voordeel voor je gezondheid.”
 4. Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaamsdeel: “Het bevat véél calorieën”
  PREMIUM

  Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaams­deel: “Het bevat véél calorieën”

  Topmodel Bella Hadid drinkt al 5 maanden niet meer en dat is opvallend, want alcohol is overal. We vergeten zo vaak wat het doet met ons gewicht, onze huid, organen en ons brein, risico’s waarvoor zelfs sporadische drinkers moeten opletten. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle gevolgen van alcohol. “Mannen en vrouwen zien het effect op elk een ander deel van hun lichaam.”
 1. Heb je last van vage buikpijn en krampen? Misschien is het wel een lintworm: “Ze kunnen tot 10 meter lang worden”
  PREMIUM

  Heb je last van vage buikpijn en krampen? Misschien is het wel een lintworm: “Ze kunnen tot 10 meter lang worden”

  Zo’n 11.000 Belgen per jaar kampen volgens Gezondheid en Wetenschap naar schatting met een lintworm. Over die parasiet doen de wildste verhalen de ronde. Klopt het dat je ervan afvalt omdat die lintworm je eten ‘opeet’? En heb je dan veel meer honger dan normaal? Professor Danny De Looze (UZ Gent) legt uit hoe je een lintworm herkent en hoe je ervan afgeraakt. “Meestal krijg je pas klachten als de lintworm heel groot geworden is.”
 2. “De beginfase kan je herkennen aan deze signalen.” Expert beantwoordt 19 vragen over eetstoornissen
  PREMIUM

  “De beginfase kan je herkennen aan deze signalen.” Expert beant­woordt 19 vragen over eetstoor­nis­sen

  “Als tiener had ik anorexia. Op mijn vijftiende woog ik 28 kilogram.” Prinses Delphine (55) praatte op Radio 2 openlijk over de eetstoornis waar ze jarenlang tegen vocht. Hoe kan je zo’n eetstoornis bij een kind herkennen? Hoe help je een vriendin met anorexia? En welke signalen van verstoord eetgedrag kan je bij jezelf opmerken? Een voedingsdeskundige beantwoordt 19 prangende vragen.
 3. “Met dit koppel willen Sieg en ik wel een nacht doorbrengen.” De stoute kantjes van Q-dj Maureen Vanherberghen
  PREMIUM

  “Met dit koppel willen Sieg en ik wel een nacht doorbren­gen.” De stoute kantjes van Q-dj Maureen Vanherberg­hen

  Q-dj Maureen Vanherberghen (35) komt haar lief Sieg De Doncker nu ook tegen op de set van ‘Familie’. Gezellig, al heeft de schone deerne best wat aanbidders, bekent ze ons in deze rubriek waarin we BV’s stoute vragen stellen. Van schattige tot stoute. Toch zijn er maar twee andere mensen met wie ze, sámen met Sieg, nog het bed zou willen delen. “Hoe ouder we worden, hoe minder Sieg en ik jaloers zijn.”
 4. Hoe word je oprecht gelukkig? Deze 3 filosofen weten het. “Prestige en meer geld geven maar een tijdelijke boost”
  PREMIUM

  Hoe word je oprecht gelukkig? Deze 3 filosofen weten het. “Prestige en meer geld geven maar een tijdelijke boost”

  Ben jij gelukkig? Ons land staat op 17 in de wereldranglijst van gelukkigste landen: er is dus nog werk aan de winkel. Deze 3 vrouwelijke filosofen kunnen helpen, op deze Internationale Dag van het Geluk. Zij fileerden hun geluk en kunnen nu helder aanduiden wat we goed en niet goed doen in onze zoektocht naar voorspoed. “Dit is een valstrik waar velen in trappen, nu we sociale media hebben.”
 1. Dit is de ándere kant van VTM-nieuwsanker Birgit Herteleer. “Nadien ben ik rustig en keihongerig”
  PREMIUM

  Dit is de ándere kant van VTM-nieuwsan­ker Birgit Herteleer. “Nadien ben ik rustig en keihonge­rig”

  Dat Birgit Herteleer (32) het tot VTM-nieuwsanker schopte, hoeft niet te verbazen. Zelfs in haar ideale weekend blijft het nieuws haar boeien: ze luistert er podcasts over of leest alle kranten in haar stamcafé. Maar iets helemaal anders prikkelt haar net zo hard, vertelt de pitbull die het op haar zeventiende tot Belgisch kampioen klimmen schopte. “Als ik thuiskom, hang ik vol modder.”
 2. Waarom pijn bij menstruatie niét altijd normaal is. Prof beantwoordt 8 belangrijke vragen over endometriose
  PREMIUM

  Waarom pijn bij menstrua­tie niét altijd normaal is. Prof beant­woordt 8 belangrij­ke vragen over endometrio­se

  Heb je vaak pijn als je je menstrueert? Of als je moet plassen? De kans dat je endometriose hebt, is niet klein: het treft 1 op de 10 vrouwen. Vaak duurt het jaren voor de dokter iets zegt, maar als de ziekte kan woekeren, volgt soms onvruchtbaarheid. Voor deze Endometriose Awareness Maand beantwoordt prof. Carla Tomassetti 8 prangende vragen. “Hoe jonger je menstrueert, hoe groter je kans erop.”
 3. EXCLUSIEF. Metejoor over de roddels en de roem. “Om mijn partner te zijn heb je heel veel geduld nodig”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Metejoor over de roddels en de roem. “Om mijn partner te zijn heb je heel veel geduld nodig”

  “De negativiteit raakt me. Maar hij raakt m’n familie en gezin nog harder.” Ex-leraar Joris Van Rossem (32) vult als Metejoor dit jaar het Sportpaleis. Maar z’n sprookje heeft scherpe randen. De Kempense knuffelbeer vertelt wat de roddels over ontrouw met zijn relatie doen en hoe de roem haar klauwen in elk deel van zijn leven zet. “Wat mijn vriendin doet voor mij, dat zou ik niet kunnen.”
 4. KIJK. Goed slapen zonder pillen of toiletbezoekjes? Slaapexperte deelt 6 manieren om je nachtrust te boosten
  PREMIUM

  KIJK. Goed slapen zonder pillen of toiletbe­zoek­jes? Slaapexper­te deelt 6 manieren om je nachtrust te boosten

  Eens een slechte slaper, altijd een slechte slaper? Dat gelooft slaapexperte Annelies Smolders niet. In zes heldere video’s geeft ze je nieuwe tips voor een betere nacht, zo ben je morgen op World Sleep Day fris uitgerust. Ja, botox helpt voor wie ’s nachts minder wil plassen. Nee, een dutje overdag is niet voor elk type een goed idee. En je kan jezelf léren doorslapen. “Zeg eens ‘la, la, la’ in bed.”
 1. Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermgebruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)
  PREMIUM

  Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermge­bruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)

  Steeds meer Vlamingen hebben last van een nekbult: een plaatselijke vetophoping onderaan de nek. Vooral vrouwen zijn vatbaar voor de lastige kwaal die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt. “We zien een rechtstreeks verband tussen het toegenomen schermgebruik en de stijgende groep patiënten met een nekbult”, zegt dr. Thomas Mathieu (UZ Antwerpen). Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt.
 2. Cardioloog over de impact van stress op je hart: “Zelfs zonder dichtgeslibde aders kan je klachten hebben”
  PREMIUM

  Cardioloog over de impact van stress op je hart: “Zelfs zonder dichtge­slib­de aders kan je klachten hebben”

  Elk jaar sterven meer vrouwen aan hartinfarcten dan mannen, en bij een op de drie van hen is te veel stress een boosdoener. Meer zelfs: onze stress creëert nieuwe hartziektes, zoals ‘technostress’ of een pijn op de borst. Leef je ook zo gejaagd? Een cardioloog legt uit wanneer je té veel stress ervaart en moet ingrijpen. “Er bestaan manieren om te ontspannen die direct effect hebben op je risico op hart- en vaatziekten.”
 3. Hoe klaag ik minder? Is het besmettelijk en wanneer vinden anderen me een zaag? Prof leert ons alles over gezeur

  Hoe klaag ik minder? Is het besmette­lijk en wanneer vinden anderen me een zaag? Prof leert ons alles over gezeur

  Je collega doet het over het werk, je partner over rondslingerende sokken en je moeder over hoe weinig je haar bezoekt: zeuren. Zijn er dan geen positivo’s? Is klagen (on)gezond en slecht voor de groepssfeer? Volgens professor Elfi Baillien, gespecialiseerd in groepsdynamieken, valt er heel wat te vertellen over het mechanisme van klagen en zagen. Ze beantwoordt 7 prangende vragen. “Jouw geklaag kan een bron van stress zijn voor anderen.”
 1. Visgeur, jeuk of irritatie aan je vagina? Microbiologe over de hype rond producten voor intieme hygiëne
  PREMIUM

  Visgeur, jeuk of irritatie aan je vagina? Microbiolo­ge over de hype rond producten voor intieme hygiëne

  Intieme hygiëne is booming. Zo lanceert Cardi B nu haar eigen intieme lijn en Kourtney Kardashian bracht al snoepjes op de markt die de smaak van je vagina veranderen. Maar houden al die wassprays, crèmes en oliën je vagina echt in topconditie? Of laten we het down under beter wat gerust? Microbiologe Liesbeth Demuyser verheldert welke intieme producten goed zijn voor je vagina en welke niet. “Ruikt je vagina plots anders? Dat kan een signaal zijn dat er iets mis is.”
 2. Zijn vijftigers de nieuwe dertigers? Steeds meer mensen doen aan ‘flat aging’. “Leeftijd is vloeibaar geworden”
  PREMIUM

  Zijn vijftigers de nieuwe dertigers? Steeds meer mensen doen aan ‘flat aging’. “Leeftijd is vloeibaar geworden”

  “Dit is het bewijs dat dromen uitkomen. En dames ... Laat niemand je wijsmaken dat je over je hoogtepunt heen bent.” Michelle Yeoh (60) sprak tijdens haar Oscarspeech over ‘flat aging’. Een wijdverspreid fenomeen, want steeds meer mensen laten zich niet definiëren door hun leeftijd. Een expert legt uit hoe je zelf met een dynamischere bril naar je leeftijd kunt kijken en welke voordelen dat met zich meebrengt.
 1. “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
  PREMIUM

  “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden

  Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt.
 2. EXCLUSIEF. Actrice Bab Buelens (28) toont haar buik. “Vanaf het eerste moment vond ik mijn litteken mooi”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Actrice Bab Buelens (28) toont haar buik. “Vanaf het eerste moment vond ik mijn litteken mooi”

  “Pas toen iemand zei: ‘We zullen het op de foto wat wegwerken’, ging ik ánders naar mijn litteken kijken.” De buik is altijd een gevoelige plek geweest. Maar deze vrouwen tonen hem tóch, open en bloot. Door haar zeldzame aandoening is actrice Bab Buelens’ (28) buikgevoel sterker dan ooit. En dat vormt haar carrière en haar huwelijk. “Bij een zwangerschap zouden Vincent en ik moeten kijken wat kan en wat niet.”
 3. “De rug is één van de moeilijkste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschalck pak je die ‘muffin-top’ aan
  PREMIUM

  “De rug is één van de moeilijk­ste plekken om vet weg te werken”: met deze oefeningen van Lieven Maesschal­ck pak je die ‘muf­fin-top’ aan

  Als je een strakke broek aantrekt, zijn ze daar plots: de vetrolletjes op je (onder)rug. “De beste manier om daarvan verlost te raken, is een combinatie van gewichtsverlies en oefeningen die je rugspieren versterken”, zegt topkinesist Lieven Maesschalck. Hij legt uit hoe je daaraan begint, en geeft enkele oefeningen die je meteen kunt doen.
 1. Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”
  PREMIUM

  Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”

  Cara Delevingne (30) geeft toe dat ze zwaar alcoholverslaafd is. Het ex-topmodel treedt zo in de voetsporen van haar mama Pandora (63), die een heroïneverslaving had. Bestaat er zoiets als een ‘verslavingsgen’ dat je binnen een familie kan erven? Verslavingsexpert Geert Dom legt uit waarom bepaalde familieleden een verslaving ontwikkelen en anderen niet. “Ga er maar van uit dat je het risico met je meedraagt.”
 2. VROUWENDAG. 5 bekende vrouwen over hun sterktes. “Volg je buikgevoel, het ‘secret weapon’ van de vrouw”
  PREMIUM

  VROUWENDAG. 5 bekende vrouwen over hun sterktes. “Volg je buikgevoel, het ‘secret weapon’ van de vrouw”

  Op deze Internationale Vrouwendag zetten we vrouwen in de schijnwerpers, samen met bekend Vlaanderen. Van Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire tot Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt: deze 5 BV’s beantwoorden vragen over hun vrouw-zijn, van de mooie kantjes tot de scherpe randjes. Waar putten ze als vrouw kracht uit? En wat zouden ze hun jongere zelf aanraden? “Luister meer naar Pippi Langkous.”
 3. INTERNATIONALE VROUWENDAG. Van Camille tot Kate Ryan: 7 BV’s over de kracht van hun vrouwelijkheid
  PREMIUM

  INTERNATIO­NA­LE VROUWENDAG. Van Camille tot Kate Ryan: 7 BV’s over de kracht van hun vrouwelijk­heid

  Op deze Internationale Vrouwendag zetten we vrouwen in de schijnwerpers, samen met bekend Vlaanderen. Van zangeres Camille tot VTM-gezicht Birgit Van Mol: 7 BV’s beantwoorden vragen over hun vrouw-zijn, van de mooie kantjes tot de scherpe randjes. Waar putten ze als vrouw kracht uit? En wat zouden ze hun jongere zelf aanraden? “Sommige mannen willen een soort ‘huisslaafje’. Dat zou met mij echt niet gelukt zijn.”
 1. Regisseur Charlie Dewulf openhartig over liefde en dood. “Tijdens de seks legde die jongen mijn benen in m’n nek”
  PREMIUM

  Regisseur Charlie Dewulf openhartig over liefde en dood. “Tijdens de seks legde die jongen mijn benen in m’n nek”

  Regisseur Charlie Dewulf (28) is het brein achter de webreeks ‘Liefdestips aan mezelf’ op GoPlay. En liefdestips heeft Dewulf in overvloed, uit het leven gegrepen, merken we in deze rubriek waarin we BV’s stoute vragen stellen. Vermijd een tongkus voor je twaalfde, creatieve standjes tijdens de eerste keer en zielige sms’jes naar een ex. “Ik liet mijn onderbroek achter op het toilet van het Filmfestival”
 2. “Ervaring leert dat 1 op de 25 kinderen een hoog IQ heeft”: zo herken je hoogbegaafdheid bij jezelf of bij je kind
  PREMIUM

  “Ervaring leert dat 1 op de 25 kinderen een hoog IQ heeft”: zo herken je hoogbe­gaafd­heid bij jezelf of bij je kind

  2,3 procent van de Vlamingen is hoogbegaafd, blijkt uit recente cijfers. Ze hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Maar hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Biedt een IQ-test uitsluitsel, en hoeveel kost dat dan? Voor de Week van de Hoogbegaafdheid, van 4 tot 12 maart, geeft expert Tessa Kieboom advies.
 1. “Alweer een week voorbij.” Gaat de tijd bij jou ook zo snel? 2 experts leren je onthaasten met praktische tips
  PREMIUM

  “Alweer een week voorbij.” Gaat de tijd bij jou ook zo snel? 2 experts leren je onthaasten met praktische tips

  Er zijn mensen die steevast te vroeg arriveren en er zijn hardnekkige laatkomers. Maar iets dat we allemaal gemeen hebben: het gevoel dat we tijd tekortkomen. Dankzij de praktische tips van een neuropsycholoog en expert in tijdarmoede haal je het maximum uit elke dag. “De oplossing voor tijdarmoede is niet rijker worden aan tijd, maar om de tijd die je hebt te verrijken.”
 2. “10 kilo kwijt in 3 maanden dankzij Ozempic”, maar toen sloeg alles om. 3 Vlamingen over de afslankhype
  PREMIUM

  “10 kilo kwijt in 3 maanden dankzij Ozempic”, maar toen sloeg alles om. 3 Vlamingen over de afslankhy­pe

  Niet blij met het cijfer op de weegschaal? Véél Vlamingen zien in Ozempic de redding. Het diabetesmedicijn stilt je hongergevoel: vaarwel kilo’s, schijnbaar moeiteloos. Ook James, Cathy en Katrien investeerden honderden euro’s in de kuur. Maar toen ontdekten ze waarom niemand eerlijk durft te zijn over de nasleep ervan. “Als ik nog maar over Ozempic praat, krimpt mijn maag weer in elkaar.”