1. De menopauze als goudmijn: remedies voor vrouwen in de overgang zijn in opmars. Welke werken écht?
  PREMIUM

  De menopauze als goudmijn: remedies voor vrouwen in de overgang zijn in opmars. Welke werken écht?

  Lang moesten bedrijven niet weten van de menopauze: de overgang zat in een vergeten (lees: taboe-) hoekje. Maar samen met de bespreekbaarheid groeit ook het aantal producten die menopauzale klachten verlichten. Meer zelfs, de overgang blijkt een goudmijn te zijn. Van een verkoelende armband over menopauzeconsulenten tot een spuitje tegen vaginale droogte: dit is er zoal op de markt om je ongemakken te verminderen. “Eén enkel pilletje zal weinig soelaas bieden.”
 2. Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”
  PREMIUM

  Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”

  Wie aan alzheimer lijdt, ziet zijn leven stap voor stap ingrijpend veranderen. Maar een auto blijft voor veel patiënten net het middel om nog onder de mensen te komen. Zo ook voor Paul Goossens (69): “Autorijden is voor mij heel belangrijk, het houdt mij net alert.” Maar mag je nog wel autorijden met alzheimer? En kan je je rijbewijs nog terugkrijgen als het werd ingetrokken? Wij vroegen het aan verkeersveiligheidsinstituut Vias.
 1. Steven Van Herreweghe (44) vertoeft elk weekend in het atelier van zijn beste vriend: “Onze gesprekken, da’s therapie”

  Steven Van Herreweghe (44) vertoeft elk weekend in het atelier van zijn beste vriend: “Onze gesprekken, da’s therapie”

  Hoe een drukbezette televisiepresentator als Steven Van Herreweghe (44) stoom afblaast? Door zich naast zijn beste vriend in diens schildersatelier neer te vlijen. De single papa van 2 vertelt wat hem elk weekend tot rust brengt. “Ik zit in die fase in mijn leven dat ik op zaterdag filterkoffie drink in Vlaamse kantines. Ik was daar bang voor, maar het is supergezellig.”
 2. Waarom is het zo moeilijk om tegen de groep in te gaan? “Uitgesloten worden was vroeger een doodsvonnis”
  PREMIUM

  Waarom is het zo moeilijk om tegen de groep in te gaan? “Uitgeslo­ten worden was vroeger een doodsvon­nis”

  Van ‘Big Brother’ en ‘De Mol’ naar ‘De Verraders’, veel tv-series draaien rond de groepsdynamiek. En ook in het echte leven – denk maar aan Reuzegom – is dikwijls te zien hoe sterk die groepsdruk kan zijn. Wie is een schaap en volgt, wie is een rebel? Professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (65) van de Vrije Universiteit Brussel doet een boekje open over de kracht van groepen: “Een groep geeft mensen identiteit, maar is daardoor ook anti-sociaal.”
 3. Nog 2.436 te gaan: Deze Vlamingen willen élke straat van hun stad afwandelen. “Ik heb al veel schatten ontdekt”

  Nog 2.436 te gaan: Deze Vlamingen willen élke straat van hun stad afwandelen. “Ik heb al veel schatten ontdekt”

  Tijdens de pandemie ontdekten we de schoonheid van onze eigen streek. Maar steeds meer mensen gaan nog een stapje verder: zij willen elke straat en steeg van hun gemeente of stad afvinken. Zo ook Niel (40), Céline (35) en Boudewijn (47): zij vertellen hoe ver ze staan met hun uitdaging en wat het hen al gebracht heeft. “Ik heb er intussen vrede mee dat ik veel straten dubbel zal moeten doen.”
 1. Zangeres Florence getuigt over haar anorexia. Expert geeft tips voor de omgeving. “Vermijd bepaalde opmerkingen”
  PREMIUM

  Zangeres Florence getuigt over haar anorexia. Expert geeft tips voor de omgeving. “Vermijd bepaalde opmerkin­gen”

  “Ik verdien het niet om te eten en ik verdien het niet om me goed te voelen.” Tijdens corona verdrievoudigde het aantal jongeren met een zware eetstoornis. Ook zangeres Florence Welch (35) vertelt openlijk in een interview over haar strijd met anorexia nervosa. Psychiater Elske Vrieze geeft de do’s en don’ts om mensen met anorexia te steunen. Kan je nog samen op restaurant en welke complimentjes geef je beter niet? “De eetstoornis mag niet de baas van de conversatie worden.”
 2. Overheid pakt gokverslavingen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”
  PREMIUM

  Overheid pakt gokversla­vin­gen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”

  “Het begon onschuldig, in de krantenwinkel, met een papieren formuliertje voor voetbalweddenschappen.” Voetbalfanaat Wim (39) laat zich tot gokken verleiden, een spannende hobby die een verregaande verslaving wordt. “Ik had vier kredietkaarten en nog stond ik in het rood.” Wim is niet alleen: 100.000 Belgen zijn gokverslaafd. Verslavingscoach Arne Nilis legt uit waarom kansspelen zo meeslepend zijn en waarom dit probleem meer verborgen blijft dan andere verslavingen.
 1. ADHD is geen jongensziekte: “Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooide, worden vaak niet opgemerkt”
  PREMIUM

  ADHD is geen jongens­ziek­te: “Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooi­de, worden vaak niet opgemerkt”

  “Als ik het eerder had geweten, zat ik misschien wel op schema met mijn studies.” Amber (22) kwam er pas recent achter dat ze ADHD heeft. Velen denken bij de stoornis ADHD aan een hyperactief jongetje, maar ook meisjes en volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Bij hen wordt ADHD vaak over het hoofd gezien, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Psychologe bij centrum ZitStil Katrien Boone: “De diagnostische criteria zijn opgesteld voor jongens tussen zes en twaalf jaar.”
 2. Zo kan je iemand met zelfmoordgedachten herkennen én helpen. “Bied geen kant-en-klare oplossingen aan”
  PREMIUM

  Zo kan je iemand met zelfmoord­ge­dach­ten herkennen én helpen. “Bied geen kant-en-kla­re oplossin­gen aan”

  Alleen al in Vlaanderen overlijden drie personen per dag aan zelfmoord. België is zo een van de landen met de hoogste suïcidecijfers van Europa. Dat spreken over onze mentale problemen nog altijd een taboe is, zit daar voor iets tussen. Expert Kirsten Pauwels legt uit hoe je bij je naasten alarmerende signalen kan opvangen, hoe je écht goed kan luisteren en iemand met donkere gedachten kan helpen. “Minimaliseer niet. Zeg niet: ‘Kom op, herpak je, zo erg is het allemaal toch niet?’”
 3. HOROSCOOP. Vuur tussen de lakens voor Kreeft en uitputting voor Maagd: astrologe Esther voorspelt je week

  HOROSCOOP. Vuur tussen de lakens voor Kreeft en uitputting voor Maagd: astrologe Esther voorspelt je week

  Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben, en daarbij gaat ze best diepgaand. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of in de liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Eigenzinnige planeet Uranus ligt dwars en dat heeft een effect op je relatie, Leeuw. Jullie zitten totaal niet op dezelfde golflengte.”
 1. Mag er nog gelachen worden? “Humor wordt vooral uitgeoefend door de witte mannelijke middenklasse”

  Mag er nog gelachen worden? “Humor wordt vooral uitgeoe­fend door de witte mannelijke middenklas­se”

  “Tegenwoordig mag je met niks meer lachen.” Het is een opmerking die je weleens hoort uit de mond van een zuurpruim. Anderzijds ligt humor vaak gevoelig. Dat werd enkele weken pijnlijk duidelijk toen acteur Will Smith een klap uitdeelde aan Chris Rock tijdens de Oscars. Werkt lachen met beladen onderwerpen verlichtend of is het — pun intended — een slap in the face? Omdat 1 mei de Dag van de Lach is, probeert onderzoekster Anke Lion een antwoord te formuleren.
 2. Niet alleen te weinig maar ook te véél slapen is nefast voor je gezondheid, toont nieuwe studie

  Niet alleen te weinig maar ook te véél slapen is nefast voor je gezondheid, toont nieuwe studie

  De ene hekelt zijn wekker, de ander springt ook na een korte nacht vrolijk uit zijn bed. Maar vrijwel iedereen stelt vast: vanaf een bepaalde leeftijd wordt je nachtrust steeds kostbaarder. Een Britse studie, uitgevoerd bij meer dan een half miljoen mensen ouder dan 38, schept duidelijkheid over hoeveel slaap je precies nodig hebt. En, jammer voor langslapers, je kan helaas ook té lang in dromenland vertoeven.
 3. Ben je perfectionist of twijfel je aan jezelf? 5 ‘confidence coaches’ delen hun ultieme trucs voor meer zelfvertrouwen

  Ben je perfectio­nist of twijfel je aan jezelf? 5 ‘confidence coaches’ delen hun ultieme trucs voor meer zelfver­trou­wen

  Ooit al gehoord van de confidence coach? Als je de lat vaak te hoog legt, het idee hebt dat je niet goed genoeg bent of niet durft op te komen voor jezelf, begeleiden zij je om je eigenwaarde te herstellen. Wij vroegen 5 experts in zelfvertrouwen uit de Lage Landen naar hun ultieme truc om je zelfbeeld op te krikken. “Zeg niet tegen jezelf dat je te dik bent. Zeg dat je beter voor jezelf wil zorgen.”