Aloïs D.
Volledig scherm
PREMIUM
Aloïs D. © Henk Deleu

Steeds meer tachtigers in cel, dat vraagt aanpassingen: "Jongeren dwingen hen eten en pillen af te geven”

De 87-jarige Aloïs D. die na de moord op zijn vrouw in een rollator werd voorgeleid, is een beeld dat steeds vaker voorkomt. Ze zijn namelijk steeds talrijker, de daders op leeftijd. De man die lang de titel droeg van oudste moordenaar van België pochte ooit tegenover deze krant dat hij het geen straf vond om in de gevangenis te zitten. Maar volgens experts hebben tachtigers achter tralies wel degelijk extra zorg nodig. Hoe vang je geriatrische problemen op in de cel? En hoe voorkom je dat oudere gedetineerden worden afgeperst door jonge criminelen?

37 reacties

 • Leopold Vanhoof

  1 jaar geleden
  Misschien speciale gevangenis voor bejaarden, met ergotherapeuten en kinesisten, enz. Geld kan geen probleem zijn en we moeten toch respect hebben voor onze oudjes.
 • Karine Roeland

  1 jaar geleden
  Wie een misdaad pleegt, weet dat de kans erin zit om in de gevangenis te komen. Veel mensen hebben het veel slechter dan gevangenen. Gevangenen hebben een dak boven hun hoofd en eten en dit allemaal gratis. Veel bejaarden in een rustoord zitten ook 'gevangen' in een klein kamertje met weinig luxe en weinig animatie of uitstapjes en betalen zich blauw.
 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  @Nema De Geest : ik kan me inderdaad voorstellen dat de levensomstandigheden in sommige gevangenissen ver van ideaal of ronduit slecht zijn. Maar dan komt bij mij automatisch de gedachte op dat wie in de gevangenis zit daar zelf voor gekozen heeft. Wie geen misdaden begaat belandt niet in de gevangenis. En wie er door eigen keuze en gedrag in terechtkomt hoeft enkel zichzelf verwijten te maken. Ik heb totaal geen medelijden met die mensen. Veel misdadigers hier lopen ook nog vrij rond.
 • wim CLAES

  1 jaar geleden
  Als gevangenen zich zodanig gedragen tijdens hun celstraf, zou men wel wat strenger mogen zijn en hun wat manieren leren.
 • alain lammens

  1 jaar geleden
  En ik welke dacht dat men in de gevangenis de gedetineerden rehabiliteren om terug te keren in de maatschappij ? Neen dus, ze stelen zelfs daar van de oudsten !
 1. “Hoeveel kinderen zou hij nog vermoord hebben?” Luister naar De Kroongetuigen over de moord bij het Sportpaleis

  “Hoeveel kinderen zou hij nog vermoord hebben?” Luister naar De Kroongetui­gen over de moord bij het Sportpa­leis

  Op 24 juni 1999 gaan Steve Vissers (12) en zijn jongere broer Sven fietsen op het fietspad naast de Ring, in de buurt van het Antwerpse Sportpaleis. Steve wordt er aangereden door Danny Immens, een 29-jarige schilder uit Deurne, op zijn bromfiets op zoek naar een jong slachtoffer. In De Kroongetuigen wordt de fatale dag van Steve gereconstrueerd, aan de hand van de getuigenissen van de ouders van Steve en van speurders en het gerecht. Ook een kennis van de dader komt aan het woord. Zij heeft een cruciale rol gespeeld in de ontmaskering van de dader. Beluister hierboven het volledige verhaal, verteld door de kroongetuigen.
 1. De vrouw achter de ‘Lottomoord’: “Zij zal nooit een vorm van empathie kunnen hebben”
  De Kroongetuigen

  De vrouw achter de ‘Lottomoord’: “Zij zal nooit een vorm van empathie kunnen hebben”

  Op 13 maart 1996 is er een brand in het huis van Géry Muyle in het West-Vlaamse Ardooie. De brandweer wordt gealarmeerd en vindt het levenloze lichaam van Géry in zijn bed. De conclusie luidt na alle onderzoeken dat het om een ongeval ging, veroorzaakt door roken in bed. Maar na de begrafenis duiken er elementen op die doen uitschijnen dat het ongeval misschien toch een moord zou kunnen zijn, met geld als motief. Géry Muyle had namelijk enkele jaren eerder, samen met zijn vader en zus, de Lotto gewonnen... Het hele verhaal hoor je in deze nieuwe aflevering van de HLN-podcast De Kroongetuigen.