Aloïs D.
Volledig scherm
PREMIUM
Aloïs D. © Henk Deleu

Steeds meer tachtigers in cel, dat vraagt aanpassingen: "Jongeren dwingen hen eten en pillen af te geven”

De 87-jarige Aloïs D. die na de moord op zijn vrouw in een rollator werd voorgeleid, is een beeld dat steeds vaker voorkomt. Ze zijn namelijk steeds talrijker, de daders op leeftijd. De man die lang de titel droeg van oudste moordenaar van België pochte ooit tegenover deze krant dat hij het geen straf vond om in de gevangenis te zitten. Maar volgens experts hebben tachtigers achter tralies wel degelijk extra zorg nodig. Hoe vang je geriatrische problemen op in de cel? En hoe voorkom je dat oudere gedetineerden worden afgeperst door jonge criminelen?

37 reacties

 • Leopold Vanhoof

  4 weken geleden
  Misschien speciale gevangenis voor bejaarden, met ergotherapeuten en kinesisten, enz. Geld kan geen probleem zijn en we moeten toch respect hebben voor onze oudjes.
 • Karine Roeland

  4 weken geleden
  Wie een misdaad pleegt, weet dat de kans erin zit om in de gevangenis te komen. Veel mensen hebben het veel slechter dan gevangenen. Gevangenen hebben een dak boven hun hoofd en eten en dit allemaal gratis. Veel bejaarden in een rustoord zitten ook 'gevangen' in een klein kamertje met weinig luxe en weinig animatie of uitstapjes en betalen zich blauw.
 • piet devlieger

  1 maand geleden
  @Nema De Geest : ik kan me inderdaad voorstellen dat de levensomstandigheden in sommige gevangenissen ver van ideaal of ronduit slecht zijn. Maar dan komt bij mij automatisch de gedachte op dat wie in de gevangenis zit daar zelf voor gekozen heeft. Wie geen misdaden begaat belandt niet in de gevangenis. En wie er door eigen keuze en gedrag in terechtkomt hoeft enkel zichzelf verwijten te maken. Ik heb totaal geen medelijden met die mensen. Veel misdadigers hier lopen ook nog vrij rond.
 • wim CLAES

  1 maand geleden
  Als gevangenen zich zodanig gedragen tijdens hun celstraf, zou men wel wat strenger mogen zijn en hun wat manieren leren.
 • alain lammens

  1 maand geleden
  En ik welke dacht dat men in de gevangenis de gedetineerden rehabiliteren om terug te keren in de maatschappij ? Neen dus, ze stelen zelfs daar van de oudsten !
 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Staat riskeert dwangsommen van 9 miljoen per maand voor overbevolking: renovatiewerken in gevangenis Sint-Gillis van start

  Staat riskeert dwangsom­men van 9 miljoen per maand voor overbevol­king: renovatie­wer­ken in gevangenis Sint-Gil­lis van start

  Een aannemer is deze week gestart met de renovatie van 360 cellen in de gevangenis van Sint-Gillis. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaard in de Kamercommissie Justitie. De werken, die eind april klaar zouden moeten zijn, moeten ervoor zorgen dat er genoeg plaats is voor het aantal gedetineerden in de gevangenis. De Belgische staat riskeert vanaf 8 maart immers dwangsommen te moeten betalen vanwege de overbevolking in de gevangenis.
 1. Koen Geens drukt minimale dienstverlening in gevangenissen door: vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor 6 maart

  Koen Geens drukt minimale dienstver­le­ning in gevangenis­sen door: vakbonden dienen stakings­aan­zeg­ging in voor 6 maart

  De vakbonden bij de gevangenissen hebben een stakingsaanzegging ingediend om een 24 urenstaking op 6 maart mogelijk te maken, conform de nieuwe regels rond het sociaal overleg en de minimale dienstverlening. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde gisteren aan dat die nieuwe regels voortaan zouden toegepast worden, tot ongenoegen van de bonden. Ruim zeventig procent van de cipiers in de gevangenis van Leuven-Centraal is deze ochtend niet aan het werk gegaan volgens het Gevangeniswezen.