Archiefbeeld. De gevangenis van Sint-Gillis
Volledig scherm
Archiefbeeld. De gevangenis van Sint-Gillis © Photo News

Staat riskeert dwangsommen van 9 miljoen per maand voor overbevolking: renovatiewerken in gevangenis Sint-Gillis van start

Een aannemer is deze week gestart met de renovatie van 360 cellen in de gevangenis van Sint-Gillis. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaard in de Kamercommissie Justitie. De werken, die eind april klaar zouden moeten zijn, moeten ervoor zorgen dat er genoeg plaats is voor het aantal gedetineerden in de gevangenis. De Belgische staat riskeert vanaf 8 maart immers dwangsommen te moeten betalen vanwege de overbevolking in de gevangenis.

12 reacties

 • DIRK VAN DESSEL

  12 maanden geleden
  Zouden dit soort rechters dat niet beseffen dat de Begroting reeds aan het kapseizen is en dat belastinggeld gegenereerd door Economisch Productieven tot het BNP de wedden van alle overheidpersoneel, inclusief de hunne, betaalt ?
 • Peggie Van Audenhove

  12 maanden geleden
  Dus dwangsommen zijn het enige dat hen in gang doet schieten? Fraai is dat. Haal om te beginnen alle gedetineerden die eigenlijk in een psychiatrische instelling zouden moeten zitten er weg, bouw voldoende instellingen bij voor mensen met mentale problemen, en voer de nodige werken uit aan verouderde gevangenissen. Maak dat er voldoende capaciteit is en pak het probleem globaal op grote schaal aan. Daadkracht en visie, dat heeft dit land nodig in plaats van praatjesmakers en zakkenvullers.
 • Benny Winters

  12 maanden geleden
  In China bouwen ze een ziekenhuis in één week.
 • Eddy Van De Velde

  12 maanden geleden
  Zet ze in een hotel, of beter nog in de tuin van de rechters en advocaten
 • Pieter Verbruggen

  12 maanden geleden
  Mooi. En dan die dwangsommen niet uitbetalen aan de gedetineerde zelf maar gebruiken om hun slachtoffers en alle andere schuldeisers te betalen!
 1. Koen Geens drukt minimale dienstverlening in gevangenissen door: vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor 6 maart

  Koen Geens drukt minimale dienstver­le­ning in gevangenis­sen door: vakbonden dienen stakings­aan­zeg­ging in voor 6 maart

  De vakbonden bij de gevangenissen hebben een stakingsaanzegging ingediend om een 24 urenstaking op 6 maart mogelijk te maken, conform de nieuwe regels rond het sociaal overleg en de minimale dienstverlening. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde gisteren aan dat die nieuwe regels voortaan zouden toegepast worden, tot ongenoegen van de bonden. Ruim zeventig procent van de cipiers in de gevangenis van Leuven-Centraal is deze ochtend niet aan het werk gegaan volgens het Gevangeniswezen.
 2. Wetsdokter Wim Van de Voorde vreest voor toekomst van zijn vak: “90 euro per uur, probeer daarvoor maar eens een slotenmaker uit zijn bed te bellen”
  PREMIUM

  Wetsdokter Wim Van de Voorde vreest voor toekomst van zijn vak: “90 euro per uur, probeer daarvoor maar eens een slotenma­ker uit zijn bed te bellen”

  Wetsdokter Wim Van de Voorde (61) trekt aan de alarmbel in zijn boek 'Het gezicht van het kwaad'. "Ik vrees voor de toekomst van mijn vak. Justitie betaalt mij 90 euro per uur. Als studenten geneeskunde kunnen kiezen tussen een specialisatie die geld opbrengt of één waarmee ze armoezaaiers worden, is de keuze rap gemaakt."
 1. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

 2. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie