Beeld van de nieuwe gevangenis van Haren.
Volledig scherm
Beeld van de nieuwe gevangenis van Haren. © Photo News

Raad van Europa kritisch voor overbevolking en personeelstekort in Belgische gevangenissen

In een nieuw rapport is de Raad van Europa vandaag opnieuw kritisch voor de aanhoudende overbevolking en het personeelstekort in de Belgische gevangenissen. Ook geweld tussen gevangenen blijkt een terugkerend probleem.

 1. Het loopt al goed fout in splinternieuwe gevangenis van Haren: “We zijn te vroeg geopend, met veel te weinig personeel”
  Brussel

  Het loopt al goed fout in splinter­nieu­we gevangenis van Haren: “We zijn te vroeg geopend, met veel te weinig personeel”

  Amper drie weken geleden arriveerden de eerste gevangenen er, en het complex zelf is een goeie twee maanden geopend, maar het loopt nu al volledig in de soep in de splinternieuwe gevangenis van Haren. “Verschillende mensen willen hun ontslag geven, er is geen communicatie vanuit de directie en alle verloven worden geweigerd, omdat er weer te weinig personeel aanwezig is”, klinkt het. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, VSOA en ACV plant op woensdag 7 december dan ook een staking.
 2. Versnelde aanwervingen voor 1.200 vacatures in de Belgische gevangenissen

  Versnelde aanwervin­gen voor 1.200 vacatures in de Belgische gevangenis­sen

  Tot 1.200 vacatures in het gevangeniswezen kunnen deze zomer nog worden ingevuld. De regering heeft een tijdelijke maatregel uitgewerkt, waardoor een aantal overheidsdiensten tot eind 2022 een versnelde aanwervingsprocedure kunnen toepassen. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vandaag. Kandidaten voor een job in het gevangeniswezen kunnen op enkele weken tijd een jaarcontract op zak hebben. "Zo snel is er bij justitie nog nooit aangeworven", zegt minister Van Quickenborne.