Ter illustratie. De gevangenis van Sint-Gillis.
Volledig scherm
Ter illustratie. De gevangenis van Sint-Gillis. © Marc Baert

Overbevolking in Belgische gevangenissen “brengt naleving van fundamentele rechten in gevaar”

De overbevolking in de Belgische gevangenissen wordt steeds zorgwekkender, schrijft de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) in zijn jaarverslag voor 2021. De overbevolking brengt de “naleving van de fundamentele rechten in gevaar”, stelt Marc Nève, voorzitter van de Toezichtsraad. Net als in 2020, drukte de coronapandemie ook in 2021 zijn stempel op het leven in de Belgische gevangenissen.

28 reacties

 • Gaston Miar

  3 maanden geleden
  Normaal dat de gevangenissen vol zitten. Een schurk riskeert hier enkel een luxeverblijf. Maak er een afschrikking van en sommigen zullen wel tweemaal nadenken.
 • Erik Bervoets

  3 maanden geleden
  Rechten? Ze zouden die Nève eens moeten aanpakken, hij zal gauw anders praten.
 • Gaston Miar

  3 maanden geleden
  Normaal dat de gevangenissen vol zitten. Een schurk riskeert hier enkel een luxeverblijf. Maak er een afschrikking van en sommigen zullen wel tweemaal nadenken.
 • Willy van craen

  3 maanden geleden
  De gevangen hebben zelf gekozen opgesloten te zitten en mogen dus niet klagen . Ze wisten op voorhand als het misloop gratis onderdak, eten , dokters, soms sport en veel wandelen zonder te werken.
 • Guy Custers

  3 maanden geleden
  Toch weer curieus...wat met de rechten van de slachtoffers?
 1. PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
  Spaargids.be

  PayPal verliest een belangrij­ke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een krediet­kaart?

  Het betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.
 2. Half jaar eerder vrij om overbevolking in gevangenissen aan te pakken: strafverkorting van zes maanden goedgekeurd

  Half jaar eerder vrij om overbevol­king in gevangenis­sen aan te pakken: strafver­kor­ting van zes maanden goedge­keurd

  De Kamercommissie Justitie heeft in eerste lezing haar goedkeuring gegeven voor een vervroegde voorwaardelijke invrijheidsstelling voor bepaalde gedetineerden, zes maanden voor het einde van hun straf. De maatregel maakt deel uit van een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), waardoor onder meer ook burgerlijk trouwen buiten het gemeentehuis wettelijk mogelijk wordt.