Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
Volledig scherm
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). © BELGA

Negentien gemeenten kandidaat om detentiehuis te huisvesten

Negentien Belgische steden en gemeenten hebben locaties voorgesteld voor de detentiehuizen voor jonge veroordeelden die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil oprichten om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Dat meldt Sudpresse vandaag.

 1. Nieuw justitieplan belooft meer geld, maar ook strengere straffen: “Zelfs 15 dagen cel zullen uitgezeten moeten worden”
  PREMIUM

  Nieuw justitie­plan belooft meer geld, maar ook strengere straffen: “Zelfs 15 dagen cel zullen uitgezeten moeten worden”

  "Justitie zal sneller, menselijker en straffer dan ooit worden." Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) schuwde gisteren de grote woorden niet bij de aankondiging van zijn vernieuwingsplan voor justitie. Het budget stijgt met een half miljard, én vanaf eind dit jaar wordt men strenger. ‘Slecht nieuws’ voor wie slechts een korte gevangenisstraf krijgt, maar ook voor ... snelheidsduivels. De grootste krachtlijnen van het nieuwe justitieplan.
 1. Van Quickenborne: “Ook gevangenisstraffen onder 3 jaar zullen uitgevoerd worden”

  Van Quickenbor­ne: “Ook gevangenis­straf­fen onder 3 jaar zullen uitgevoerd worden”

  Al veel te lang worden korte gevangenisstraffen in België niet of nauwelijks uitgevoerd en daar moet een einde aan komen. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd op de persconferentie waar hij een substantiële verhoging van het budget voor justitie aankondigde. Anderzijds wil de minister ook dat gedetineerden beter begeleid worden, zodat recidive vermeden wordt.