Mogelijk vervroegde invrijheidstelling voor gedetineerden die nog minder dan zes maanden moeten zitten
Op korte termijn komt er een invrijheidstelling voor een aantal gedetineerden die op minder dan zes maanden van hun strafeinde zijn, op langere termijn komen er zes nieuwe gevangenisinstellingen en worden de straffen en de begeleiding van gedetineerden tot re-integratie in de samenleving beter ingevuld. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
Delen per e-mail
Eerder vandaag pakte De Standaard uit met een reportage waarin vertegenwoordigers van de gevangenissen de overbevolking van de gevangenissen aanklaagden, samen met de druk op de penitentiaire instellingen die toegenomen is door het groeiend aantal coronabesmettingen van personeel en gedetineerden. Ook de lockdown en andere coronamaatregelen zorgen ervoor dat er zorgwekkende situaties ontstaan in onze gevangenissen, klinkt het.
Verspreiding virus tegengaan
Minister van Justitie Van Quickenborne zegt dat de regering beslist heeft dat gedetineerden die op minder dan zes maanden van het einde van hun straftijd zijn gekomen, vervroegd kunnen vrijkomen. Er zijn wel enkele categorieën daarvan uitgezonderd, met name zware criminelen die meer dan tien jaar straf moeten uitzitten, en voorts ook plegers van zedenmisdrijven, gedetineerden die gestraft zijn voor terrorisme, gedetineerden met een terbeschikkingstelling en mensen zonder recht op verblijf.
Het gaat om een gelijkaardige maatregel zoals de overheid die al had genomen in de eerste lockdownperiode eerder dit jaar. Toen werden meer dan 700 gedetineerden vrijgelaten om de verspreiding van het virus in de gevangenissen tegen te gaan.
Druk verminderen
Daarnaast wil de minister ook inzetten op een aantal maatregelen die de druk op de gevangenissen zal verminderen. Van Quickenborne stelt een tienpuntenplan voor. Een eerste maatregel bestaat erin de capaciteit te vergroten door de bouw van zes nieuwe gevangenissen, een aantal van deze dossiers zijn al in uitvoering. Het gaat om de nieuwe gevangenissen van Dendermonde en Haren die voorzien zijn voor deze legislatuur. Lantin, Verviers, Antwerpen en Leopoldsburg komen er op langere termijn bij.
Naast de bouw van nieuwe instellingen moet er ook een betere omkadering kommen, vindt de minister. Zo spreekt hij van een "zinvolle detentie", die mikt op een betere re-integratie in de samenleving. In de gevangenis van Andenne (Namen) wordt daar nu al werk van gemaakt en ook het gevangenisdorp van Haren (Brussel) zal een dergelijke modelfunctie krijgen.
Begeleiding
Daarbovenop moet de penitentiair beambte naast een veiligheidsfunctie (het zuivere bewaken) in de toekomst ook een rol krijgen in de begeleiding van de gedetineerde naar een leven buiten de gevangenis. Daarvoor haalt de minister de mosterd bij Scandinavische modellen. De redenering is dat de rol die de penitentiair beambte krijgt in de begeleiding ook een nuttig effect zal hebben op het vlak van de veiligheid in de gevangenissen.
Tot slot vindt de minister van Justitie dat een gevangenisstraf maar als "laatste remedie" mag toegepast worden. Hij verwijst daarbij naar de drugsbehandelingskamers die nu al bestaan in Gent en in Antwerpen en die ertoe leiden dat de recidive daalt met 20 procent. Dergelijke systemen moeten over het hele land uitgerold worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Staking in gevangenis van Bergen nadat gevangene vijf cipiers verwondt
Cipiers van de gevangenis van Bergen hebben vandaag vanaf 14.00 uur gedurende 24 uur het werk neergelegd. Ze hebben dat beslist na een gewelddadig incident met een gevangene die vijf bewakers verwondde. De gedetineerde is inmiddels overgebracht naar een andere instelling. -
Van Quickenborne wil online haatspraak voor de strafrechter
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil online 'hate speech’ efficiënter kunnen vervolgen. Dat zei hij tijdens de uiteenzetting van zijn beleidsverklaring in de Kamer. Op dit moment komen drukpersmisdrijven - met uitzondering van misdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme - in principe voor het hof van assisen, maar die procedure is zo omslachtig dat ze de facto niet worden vervolgd. -
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Regering trekt minimumloon op voor gevangenen die werken
Gedetineerden die werken, krijgen vanaf volgend jaar een hoger minimumloon. Ze zullen minstens 0,75 euro per uur verdienen, ook als stakende cipiers hen verhinderen te werken. Dat meldt De Tijd. -
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden. -
Recordaantal gsm's in Belgische gevangenissen gevonden: “Fluitje van een cent”
Vorig jaar zijn 747 gsm's gevonden bij sweepings in de Belgische gevangenissen. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in 2017 toen er 326 gevonden werden, wat toen ook al een record was. Ook het aantal sweepings steeg gevoelig van een honderdtal in 2013 en 2014 naar 293 in 2017 en 486 in 2018. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
27 reacties
joan francesco Montalto
Guido Quinten
Gaston Miar
Mi Janssens
Pierre Van den Wijngaert