Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Thinkstock

Jonge daders vanaf september niet meer naar dezelfde gesloten instelling als hun slachtoffers

De Vlaamse regering hervormt het jeugddelinquentierecht, op aangeven van ministers Wouter Beke (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA). Vlaanderen wil strenger optreden tegen jonge daders, maar hen ook scheiden van andere jongeren die gesloten opvang nodig hebben. Dat schrijft De Morgen vandaag.

 1. “Voor 20.000 frank maak ik iemand af”: hoe twee jongemannen drie gezinsleden vermoordden
  Play

  “Voor 20.000 frank maak ik iemand af”: hoe twee jongeman­nen drie gezinsle­den vermoord­den

  In de herfst van 1996 worden in Moorsel, een deelgemeente van Aalst, drie mensen van hetzelfde gezin vermoord. Frans Van den Steen, Maria De Smedt en hun dochter Alice worden de keel overgesneden. Het duurt twaalf dagen vooraleer de daders worden ontmaskerd. Als daders worden kleinzoon Kris De Pauw en zijn vriend Arnold Le Compte opgepakt. In deze nieuwe aflevering van de HLN-podcast De Kroongetuigen praten de nabestaanden van de slachtoffers en de speurders die het onderzoek voerden.
 2. Familie wist dat verdachte (16) van moord op David Polfliet wilde ontsnappen: “Hij kreeg geen weekendjes vrij, dus hij zag geen andere uitweg”
  PREMIUM

  Familie wist dat verdachte (16) van moord op David Polfliet wilde ontsnappen: “Hij kreeg geen weekendjes vrij, dus hij zag geen andere uitweg”

  Eén van de drie minderjarigen die in maart werden opgepakt voor de moord op David Polfliet (42) in een park in Beveren, is afgelopen zaterdag ontsnapt uit een gesloten jeugdinstelling in Wingene. De familie van de 16-jarige was op de hoogte van zijn vluchtplannen en probeerde hem nog op andere gedachten te brengen. Tevergeefs. "Hij was na zes maanden opsluiting de wanhoop nabij."
 1. Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
  Mijntelco

  Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaar­der: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is

  Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  1

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 3. Waarom ook 14-jarigen gruwel kunnen plegen: “Onderschat de kracht van groepsdruk niet”
  PREMIUM

  Waarom ook 14-jarigen gruwel kunnen plegen: “Onderschat de kracht van groepsdruk niet”

  Amper 14 jaar. Zo ‘jong’ is de jongste verdachte van het misbruik op het meisje dat vorige maand uit het leven stapte. Op die leeftijd verkopen pubers stoere praat of hangen ze rond op pleintjes. En ja, soms vreet er eentje ook effectief iets uit. Criminologen leggen uit waardoor het zo fout kon lopen en hoe je zo’n jonge daders het best straft. “Jonge daders moeten inzicht krijgen dat wat ze hebben gedaan verkeerd was”.
 4. Minderjarige moordverdachte die ontsnapte uit instelling in Wingene weer opgepakt in hotel in Blankenberge: “Hij zat verstopt in kast”

  Minderjari­ge moordver­dach­te die ontsnapte uit instelling in Wingene weer opgepakt in hotel in Blankenber­ge: “Hij zat verstopt in kast”

  De 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting in Wingene is terecht. De politie pakte hem op in een hotelkamer in Blankenberge waar hij zich samen met een tweede gevluchte jongere schuil hield. De voortvluchtige L.N. wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op de 42-jarige David Polfliet, een homoseksuele man uit Sint-Niklaas.