Een isoleercel. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Een isoleercel. Archiefbeeld. © ANP XTRA

Gevangeniswaakhond: minimumnormen voor isoleercellen vaak niet gerespecteerd

De isoleercellen in de 36 Belgische gevangenissen beantwoorden vaak niet aan de wettelijke minimumnormen. Dat blijkt uit een rapport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTG), de gevangeniswaakhond, waarover ‘Le Soir’ bericht.

 1. Drugsbaron Othman El B. voelt hete adem van speurders in zijn nek dankzij operatie Sky: opnieuw tien arrestaties bij dertien huiszoekingen
  Antwerpen

  Drugsbaron Othman El B. voelt hete adem van speurders in zijn nek dankzij operatie Sky: opnieuw tien arresta­ties bij dertien huiszoekin­gen

  De vermeende drugsbaron Othman El B., die enkele jaren geleden naar Dubai vluchtte, voelt de hete adem van de Antwerpse speurders in zijn nek. Bij dertien huiszoekingen vanmorgen werden zijn broer Nordin El B. en twee aangetrouwde broers Khalid en Mo T. gearresteerd. Volgens het Antwerpse parket maken zij deel uit van een criminele organisatie die minstens 1,3 ton cocaïne heeft ingevoerd via de Antwerpse haven.
 2. "Waarom doet een mens zoiets?” Luister naar De Kroongetuigen over de brutale moord op twee agenten

  "Waarom doet een mens zoiets?” Luister naar De Kroongetui­gen over de brutale moord op twee agenten

  In november 1992 wordt Aalst brutaal opgeschrikt door de moord op twee politieagenten. De dubbele moord slaat diepe wonden, niet alleen bij de nabestaanden van de slachtoffers maar ook bij het politiekorps. En bij uitbreiding in heel Aalst want voor het eerst in de gerechtelijke geschiedenis van ons land stelt een stad zich burgerlijke partij in een Assisenzaak. In de voorlopig laatste aflevering van De Kroongetuigen komen onder meer collega’s en nabestaanden van de slachtoffers aan het woord, en worden de letterlijke verhoren van de dader gereconstrueerd.
 1. Eerste detentiehuis van ons land komt in Kortrijk, in gewezen rusthuis Lichtendal: “Plaats voor tot 60 kortgestrafte gedetineerden”
  Kortrijk

  Eerste detentie­huis van ons land komt in Kortrijk, in gewezen rusthuis Lichtendal: “Plaats voor tot 60 kortge­straf­te gedetineer­den”

  Er komen tegen 2024 vijftien detentiehuizen in ons land. De federale regering maakt daar 92 miljoen euro voor vrij. Het eerste komt in het vroegere rusthuis Lichtendal aan de Sint-Denijseweg op Hoog Kortrijk, en opent uiterlijk tegen februari 2022. Dat bevestigt federaal minister van Justitie en Kortrijkzaan Vincent Van Quickenborne (Open Vld): “We houden op 28 oktober een buurtoverleg, om het concept toe te lichten. Ik wil in Kortrijk tonen dat een detentiehuis werkt. Het is goed dat Kortrijk het voortouw neemt in de strijd tegen straffeloosheid.”
 2. Halen zes gedetineerden Leuven Centraal slag thuis om vanaf volgend jaar online te studeren aan KU Leuven? “Tegen 2024 zal zelfs iedere gevangene online kunnen”
  PREMIUM
  LEUVEN

  Halen zes gedetineer­den Leuven Centraal slag thuis om vanaf volgend jaar online te studeren aan KU Leuven? “Tegen 2024 zal zelfs iedere gevangene online kunnen”

  De zes gedetineerden die via de burgerlijke rechtbank online toegang eisen tot het KUL-leerplatform Toledo lijken hun slag thuis te halen. Bij aanvang van het volgende semester in 2022 zou het mogelijk moeten zijn om de uniefcolleges mee live te volgen. “Tegen 2024 zal zelfs iedere gedetineerde in zijn cel online kunnen”, belooft de raadsman, die de FOD Justitie vertegenwoordigt.