Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
Volledig scherm
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). © BELGA

Geen celstraf meer voor lichtste criminaliteit

Met het nieuwe strafwetboek dat in 2022 in werking moet treden, zullen rechters bij de laagste categorie misdrijven geen vrijheidsberovende straf meer kunnen opleggen. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in De Standaard.

  1. Van Quickenborne naar rechter en Europese Commissie in strijd tegen Franse windmolens

    Van Quickenbor­ne naar rechter en Europese Commissie in strijd tegen Franse windmolens

    De federale regering stapt naar de rechtbank om een nieuw windmolenpark vlakbij Duinkerke, met impact op de West-Vlaamse kust, tegen te houden. Er wordt ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) pikt de starre houding van de Fransen niet langer. "De oplossing ligt voor de hand: bouw het windmolenpark iets verder op zee", zo zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen.
  1. Van Quickenborne wil transitiehuizen structureel verankeren met 100 vaste plaatsen, bewoners getuigen over ervaring

    Van Quickenbor­ne wil transitie­hui­zen structu­reel verankeren met 100 vaste plaatsen, bewoners getuigen over ervaring

    Federaal vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de transitiehuizen structureel verankeren. Dat zijn instellingen waar gedetineerden in de laatste fase van hun straf door een team van coaches worden begeleid bij hun terugkeer naar de maatschappij. Eind dit jaar lopen twee proefprojecten af, maar Van Quickenborne wil in de komende 12 maanden 100 structurele plaatsen voorzien in een zestal transitiehuizen. In VTM Nieuws getuigen enkele gedetineerden over hun ervaring in zo’n huis.