Wat een jaar was dit... 2021 in 21 beelden, door de lens van onze fotograaf Wannes Nimmegeers
Gent2021, het moest het jaar van de hoop worden, met de eerste vaccins, het einde van die ellendig lange lockdown, het toch weer afgelasten van de Gentse Feesten, maar wel met een Lichtfestival. Er was ook voetbal, er was plezier, want Gentenaars neuten wel, maar pleujen niet. 2021, in 21 sprekende beelden.
Neen, dit is geen huwelijksaanzoek, dit is een ode aan de zorg, van Bart Kaël, in het UZ Gent, waar hij een tijdlang zelf verpleger speelde voor het tv-programma ‘een echte job’.
Cafés dicht, kappers dicht, cultuur dicht, maar de sneeuw, die kwam gewoon gratis uit de lucht vallen, en geen enkele coronamaatregel kon ons die afpakken. Genieten zit ook en misschien wel vooral in kleine dingen, dat leerden we in 2021. Zoek de hond op de foto.
De robuuste betoncentrale aan de Oude Dokken, het graffitiparadijs dat ooit Interbeton was, is weg. In januari 2021 werd dit stukje brutalisme genadeloos gesloopt.
Bubbels van 6? Geen probleem in Gent. Dan schilderen we gewoon bubbels op het Sint-Pietersplein, en later ook in parken. En dat werkt (overdag dan toch, ‘s avonds was het toch niet echt wat het moest zijn, maar bon)
We zoeken er allemaal naar, een beetje Joie De Vivre. Behalve Georgette (82) uit Wetteren dan, want die liet haar Joie De Vivre op haar pols tatoeëren, op het einde van wat zij hoopte dat het einde van de coronabeperkingen zou zijn.
8 mei mocht eindelijk de horeca weer open, of toch al de terrassen. En daar kwam na een dik half jaar best wel wat poetswerk aan te pas. De regels waren ook niet van de poes, maar ook dat hebben we dus collectief doorsparteld.
Als we dan ein-de-lijk weer op café mochten, dan kregen we hondenweer. De hele maand mei lang, eigenlijk. En dat terwijl alleen nog maar de terrassen open mochten. Maar van dat hondenweer trokken de Gentenaars zich weinig aan. Regen of geen regen, allemaal op terras!
2021, het jaar waarin we massaal en gedwee naar Flanders Expo trokken om een inspuiting tegen corona, met de belofte dat ‘het land der vrijheid’ in zich was. Valt dat even tegen zeg. Dus mogen we nu allemaal om nòg zo’n prik. Hal 2 van Flanders Expo is sinds 1 december opnieuw omgevormd tot ‘spuitcabine’
De skyline van het Gentse havengebied is definitief veranderd. In mei werd de 150 meter hoge, rood-witte Kuhlmanschouw in Zelzate met een gecontroleerde ontploffing richting geschiedenisboeken verwezen.
Voetbalgekte in juni! Hele scholen in Duivelstenue, grote hoop op een blinkende titel voor onze Rode Duivels. Het mocht helaas opnieuw niet zijn.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag pikken we niet meer, zelfs niet als dat van Jan Fabre is. Nadat die publiekelijk werd aangeklaagd, bestormden enkele Gentse moraalridders het S.M.A.K., om ‘De Man die de Wolken Meet’ van Fabre van het dak te halen. Het museum verwijderde het beeld uiteindelijk zelf.
Geen Gentse Feesten, maar wél een zomerfoor. Plezier voor groot en klein, een verademing voor de foorkramers, die eindelijk weer iets kunnen verdienen. Burgemeester De Clercq en schepen Bracke openden de zomerfoor met veel plezier.
De schaapjes op het droge. Soms is Gent ook een beetje een dorp. Als er een kudde schapen door de stad dwaalt, bijvoorbeeld. Die schapen kregen dit jaar niet alleen een nieuwe herder, maar ook een tracking-systeem. Wie de beestje wil gaan bewonderen, kan meteen zien waar ze zijn. In het zomerseizoen dan toch, in de winter staan er ergens op stal.
Feesten! In augustus mocht een beperkt publiek - na een sneltest - zwaar uit de bol gaan op een test-event op Flanders Expo, tussen de hallen in. Want echt feesten, dat was dan al bijna een jaar geleden.
Leegstand in de Bernadettewijk die gesloopt zal worden, leidt ook tot schoonheid. Tussen heel veel lelijk gekladder zijn er ook pareltjes op de verlaten gevels gezet, zoals dit aap-paard van Cee Pil
De koning kan fietsen, de bijhorende koning en kroost kunnen dat ook. Op autoloze zondag kwam het vorstelijke gezin de stad verkennen, per fiets. Dat ze met de auto tot aan de Boekentoren - en dus in de autoloze zone - werden gereden, laten we even buiten beschouwing. De koning droeg een wel heel doordachte outfit: zwarte helm, geel pak, rode kousen. Helemaal conform de Belgische vlag dus.
Naast coronabetogingen in Brussel en Pand-betogingen in Gent (zie verder) was er ook nog eens een klimaatmars. Naast al die vaccinatie- en mondkapjes-toestanden zou je nog vergeten dat er ook nog steeds ‘klimaatjongeren’ zijn. Die kwamen eind oktober nog eens op straat in Gent, onder leiding van hun klimaat-goeroe Anuna De Wever.
Gent, de stad van de drie torens? De Boekentoren eist steeds meer zijn plaats op als officiële vierde toren van de stad. Zeker sinds de gerestaureerde toren ook nog eens baadt in het licht, valt deze ‘baken van kennis’ niet meer te negeren.
Het (uitgestelde) Lichtfestival kon doorgaan, in november, en leverde prachtige taferelen op, zoals deze zee van kleuren op de Vlasmarkt. Al leverde het ook een hoop gekibbel op. Was het verstandig om zoveel volk naar Gent te lokken?
Het middenplein van de nochtans uitverkochte Zesdaagse was nog nooit zo leeg, er was zelfs plaats om een dansje te doen. Reden? Geen pintjes op het middenplein, dus stond iedereen in de gang, waar er wél gedronken mocht worden.
Een half jaar lang werd het Pand in de Langesteenstraat gekraakt door ‘Pandemisten’, die zich verzetten tegen de verkoop van publieke gronden. Op 7 december werden ze uitgezet, maar niet zonder eerst nog door de straten te trekken, mét Sinterklaas. Een dikke week later kraakten ze het Pand opnieuw. Van deze activisten zullen we dus ook nog in 2022 horen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Van haarspelden tot bloempotten: jonge ondernemers houden week lang pop-up in hartje Gent
In de Nederkouter bruist het deze week nog meer van het leven want vijf jonge ondernemers houden er samen een pop-up. Je kan er terecht voor haarspelden, keramiek, juwelen, kleren en handgemaakte hals- en leibanden voor honden. “De pop-up loopt maar een week dus wacht niet om langs te komen”, klinkt het.Gent -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
Stad en politie voorstander van camerabewaking in fietsenstallingen stations
De diefstallenplaag in Gent loopt de spuigaten uit, en blijkt voorlopig niet te stoppen. Anneleen Van Bossuyt van N-VA pleitte op de gemeenteraad voor camerabewaking in de fietsenstallingen van de Gentse stations, en het ziet ernaar uit dat die er zal komen. “Maar het is aan de NMBS om daarvoor te zorgen.”Gent -
Tijd om te kiezen: digitale aanmelding secundaire scholen vandaag van start
Dichtbij huis, een methodeschool of de school waar je zelf les gevolgd hebt? Duizenden ouders buigen zich deze ochtend over de digitale aanmelding van hun kroost. Wie wil inschrijven voor het eerste jaar, kan verschillende opties aanvinken. Via een verdeelsleutel wordt tegen eind mei beslist welk kind op welke school terechtkan.Gent -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
Twee vroege rode kaarten leiden tot 7-1-nederlaag voor Jordi De Jonge en Sint-Denijs: “Al het geluk van voorbije seizoen zat nu tegen”
KVV Sint-Denijs is even van de roze titelwolk gevallen. Een week na de nipte 0-1-nederlaag in de topper tegen Borsbeke kreeg het zaterdag een 7-1-bolwassing bij KSV Sottegem.