Om 13 uur was het al aanschuiven aan Parking Zuid, niet veel later was die volzet
Volledig scherm
Om 13 uur was het al aanschuiven aan Parking Zuid, niet veel later was die volzet © VDS

Vrijdag verliep rustig, met 150.000 bezoekers. Nu al behoorlijk druk in Gent voor 4de dag Lichtfestival

GentWie vanavond naar het Lichtfestival van Gent wil komen, rekent best op de fiets, of de P&R-parkings. Nu al is het behoorlijk vol in de stad, Parking Zuid is al een hele tijd volzet. Heel wat mensen komen shoppen, en blijven vermoedelijk nadien ‘plakken’ voor de lichtjes. Vrijdag verliep alles rustig, dat wordt ook vandaag verwacht.

 1. Overrompeling op tweede avond Lichtfestival: “We moeten ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenementen nog kunnen doorgaan”, zegt prof. Molenberghs
  Play
  Gent

  Overrompe­ling op tweede avond Lichtfesti­val: “We moeten ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenemen­ten nog kunnen doorgaan”, zegt prof. Molen­berghs

  De tweede avond van het Lichtfestival in Gent lokte gisteren een massa mensen naar de stad. Uiteindelijk riepen de politie en het stadsbestuur zelf op om het centrum te mijden en een bezoek aan het Lichtfestival uit te stellen. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) stelt zich ernstige vragen bij dit soort evenementen: “Tegelijkertijd zijn er ziekenhuizen die bedden moeten sluiten omdat ze te weinig personeel vinden. We gaan meer dan waarschijnlijk naar 600 gevulde bedden op intensieve zorgen. Tegen die achtergrond moeten we ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenementen wel kunnen doorgaan”, zegt hij bij HLN LIVE. Viroloog Marc Van Ranst laat dan weer weten dat het risico op besmettingen buiten klein blijft, maar waarschuwt ook: “Een deel van die menigte trekt nadien door naar de horeca en als er daar geen goede ventilatie is... dan wordt het gevaarlijk.”
 1. Burgemeester Mathias De Clercq verdedigt Gents Lichtfestival: “Niet zomaar halsoverkop evenementen die aan alle voorwaarden voldoen annuleren”
  PREMIUM
  Gent

  Burgemees­ter Mathias De Clercq verdedigt Gents Lichtfesti­val: “Niet zomaar halsover­kop evenemen­ten die aan alle voorwaar­den voldoen annuleren”

  Gent krijgt kritiek én applaus, omdat het Lichtfestival gewoon doorgaat. Woensdagavond kwam daar 140.000 man op af, donderdagavond 240.000. Dat was een complete overrompeling, maar omdat iedereen in dezelfde richting wandelt en het hele evenement buiten doorgaat, is het in principe geen probleem. Toch blijft de vraag: kan dit? En wat met de Zesdaagse volgende week, die wél binnen doorgaat. Burgemeester Mathias De Clercq reageert.