Voorpost drong met veel kabaal het stadhuis binnen, maar werd in de inkomhal tegengehouden door de politie
Volledig scherm
Voorpost drong met veel kabaal het stadhuis binnen, maar werd in de inkomhal tegengehouden door de politie © VDS

Voorpost zet stadhuis op stelten voor debat rond Offerfeest, terwijl omstreden terugbetaling al afgevoerd is

GentVanavond is er opnieuw gemeenteraad in het Stadhuis van Gent. Nog voor de start daarvan, kwam de rechtse actiegroep Voorpost de rust verstoren. Met veel kabaal en een sirene drongen ze het stadhuis binnen, waar een punt over terugbetalingen van de kosten van ritueel slachten geagendeerd stond. Maar dat is intussen afgelast.

 1. Gent betaalt de slachtkosten voor het Offerfeest terug: “Wordt de factuur voor mijn kerstkalkoen dan ook terugbetaald?”
  PREMIUM
  Gent

  Gent betaalt de slachtkos­ten voor het Offerfeest terug: “Wordt de factuur voor mijn kerstkal­koen dan ook terugbe­taald?”

  Consternatie in Gent. Het stadsbestuur betaalt — via de vzw InGent — dit jaar de slachtkosten terug voor moslims die een schaap ritueel (maar wel verdoofd) laten slachten. Gent heeft al enkele jaren geen eigen slachtvloer meer, dus de moslims moeten uitwijken naar pakweg Eeklo of Zottegem. De rechtse oppositie steigert. “De scheiding tussen kerk en staat — of eerder moskee en stad — is weer ver te zoeken. Waar mogen wij de bonnetjes voor ons communiefeest indienen?”
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. Gent betaalt slachtkosten voor Offerfeest niet meer terug. “Er werd sowieso geen gebruik van gemaakt”
  Gent

  Gent betaalt slachtkos­ten voor Offerfeest niet meer terug. “Er werd sowieso geen gebruik van gemaakt”

  De rechtse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang steigerden afgelopen zomer, toen bleek dat de stad - via de vzw IN-Gent - de kosten voor het ritueel slachten van schapen of runderen in kader van het Offerfeest, terugbetaalde. De stad verdedigde het systeem als ‘uitdovende maatregel’, maar heeft nu beslist om er een eind aan te maken. “De voorbije 3 jaren is er niet of nauwelijks gebruik van gemaakt", zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).