En de prijs voor één van de snelste vogels gaat naar ... de kraai! Met dank aan zijn zwarte vleugels.
Volledig scherm
En de prijs voor één van de snelste vogels gaat naar ... de kraai! Met dank aan zijn zwarte vleugels. © rv

Vogels met zwarte veren vliegen sneller: drie UGent'ers genomineerd voor verrassend onderzoek

GENTElk jaar reikt wetenschapstijdschrift Eos samen met de Jonge Academie de Eos-pipet uit, een prijs voor meest beloftevolle onderzoeker van het jaar. Van de vijf genomineerden zijn er dit jaar drie afkomstig van de UGent. Met boeiende resultaten: wist je dat je beter talen leert als je er niet over nadenkt?

 1. Onduidelijkheid, frustratie en remmen voor vrachtwagens: eerste ‘vierkant groen’ op zwart kruispunt verloopt maar stroef
  Play
  Gent

  Onduide­lijk­heid, frustratie en remmen voor vrachtwa­gens: eerste ‘vierkant groen’ op zwart kruispunt verloopt maar stroef

  Na Antwerpen en Aartselaar, heeft ook Gent een ‘vierkant groen’, een kruispunt waar alle fietsers en voetgangers tegelijk groen krijgen. Sint-Amandsberg kreeg de primeur: het kruispunt van de Grondwetlaan met de Sint-Bernadettestraat was al langer een hel voor zwakke weggebruikers, maar de nieuwe regeling is niet veel beter. “Het is iets nieuws en dat is altijd wennen”, klinkt het.
 2. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.