Archiefbeeld: Schepen van Financiën Rudy Coddens (links in beeld) over de moeilijke budgetbesprekingen: “Ook nu zullen we opnieuw onze verantwoordelijkheid nemen."
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld: Schepen van Financiën Rudy Coddens (links in beeld) over de moeilijke budgetbesprekingen: “Ook nu zullen we opnieuw onze verantwoordelijkheid nemen." © BELGA

Vlaanderen stopt Stad Gent zo’n 38 miljoen euro extra toe, maar dat is “duidelijk onvoldoende”: “Slechts de helft van wat we vroegen”

Gent“Beter dan niks, maar minder dan gehoopt.” Het Gents stadsbestuur is niet geheel tevreden met het extra geld dat Vlaanderen uittrekt om steden en gemeenten te ondersteunen. “Mocht de Vlaamse regering het Gemeentefonds volledig indexeren, dan kregen we het dubbele", zegt schepen van Financiën Rudy Coddens (Vooruit).

 1. MIJN STAD. Bayram, de bekendste fruitverkoper van Gent: “In de Dampoortwijk kent iedereen nog iedereen, ik zou nergens anders willen wonen”
  PREMIUM
  Gent

  MIJN STAD. Bayram, de bekendste fruitverko­per van Gent: “In de Dampoort­wijk kent iedereen nog iedereen, ik zou nergens anders willen wonen”

  Ken je Bayram Özdemir (62) niet? Dan ken je ongetwijfeld wel zijn stem, galmend over de Vrijdagmarkt. De Gentenaar verkoopt al fruit sinds zijn 11 jaar en toch doet hij zijn job nog even graag als vijftig jaar geleden. “Buiten de toeristen ken ik bijna iedereen die passeert. Alle mensen die hier wonen.” We vroegen hem naar zijn lievelingsplekken in Gent, zijn mooiste herinnering en zijn favoriete stadsgenoot.
 2. INTERVIEW. Pieter Vanderheyden (53), toekomstig burgemeester van de rijkste gemeente van Vlaanderen: “Echte problemen kennen we hier niet, het zijn meer luxeproblemen”
  PREMIUM
  Sint-Martens-Latem

  INTERVIEW. Pieter Vanderhey­den (53), toekomstig burgemees­ter van de rijkste gemeente van Vlaanderen: “Echte problemen kennen we hier niet, het zijn meer luxeproble­men”

  Eén keer per jaar draait hij als DJ Pieter plaatjes op de kermis, maar als politicus zet hij zich al 21 jaar in voor het welzijn van zijn dorpsgenoten. En net als zijn twee voorgangers komt hij uit de Vlerick Business School. Pieter Vanderheyden (53) wordt straks burgemeester van Sint-Martens-Latem, de gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen van het land. “Je hoort vaak zeggen dat politici te veel betaald worden, maar ik kan u verzekeren dat ik financieel serieus moet inleveren. Ik doe dit uit liefde voor mijn dorp, niet voor het geld.”