Viroloog Van Ranst over de honderden feestende jongeren op het Gentse Sint-Pietersplein: “Zulke taferelen tonen aan dat avondklok zeer nuttig blijft”
Het was alweer prijs op het Sint-Pietersplein in Gent woensdagavond: er barstte een groot spontaan feest los onder naar schatting duizend studenten. Zodra de politie ter plaatse kwam, stoof de massa uit elkaar. Viroloog Marc Van Ranst noemt de taferelen een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert: “Dergelijke taferelen tonen aan dat de avondklok zeer nuttig blijft”, zegt hij.
Delen per e-mail
Na eerdere opstootjes deze week is ook woensdagavond tumult ontstaan op het Sint-Pietersplein in Gent. Naar schatting duizend feestvierders verzamelden rond 18 uur op het plein. Een groot deel stond dicht op elkaar te dansen en te feesten. Het stadsbestuur en de politie besloten om in te grijpen. De burgemeester liet de invalswegen tot het plein afsluiten, het plan was om de politie het plein te laten ontruimen. Maar toen de politie ter plaatse kwam, liep het plein snel leeg. De meeste feestvierders zetten het op een lopen.
“Het is goed dat iedereen zelf is afgedropen", laat de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten. “Ik heb begrip voor studenten die willen samenkomen, maar dit moet coronaproof gebeuren. Spreek af in groepjes van maximaal vier en respecteer de regels. Daarnaast herhaal ik nog eens mijn boodschap: zoek rustigere plaatsen op als het te druk wordt. Gent is groot genoeg.”
Dit is een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert
Patrouilles
Bij de lokale politie is te horen dat verder gepatrouilleerd zal worden. Het is nog niet duidelijk hoeveel pv’s er werden opgesteld, zegt woordvoerder Bart De Cocker. “We blijven nu met extra agenten aanwezig op het plein en zullen in de ruime omgeving ook patrouilleren, om er op toe te zien dat de coronaregels nageleefd worden. Vanaf 20 uur geldt trouwens een alcoholverbod.”
(Lees verder onder de video: ook in Leuven was het vandaag erg druk)
Bijkomende maatregelen?
Het Gentse stadsbestuur overweegt bijkomende maatregelen om de samenscholingen op het Sint-Pietersplein te stoppen, zegt burgemeester De Clercq. “Het is niet de eerste keer dat een grote hoeveelheid mensen op het plein samenkomt. De coronacijfers stijgen opnieuw in Gent en het moet duidelijk zijn dat in grote groepen samenkomen nog steeds niet aan de orde is. We gaan de situatie evalueren en verder bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn rond het Sint-Pietersplein.”
Van Ranst: “Schipperen tussen begrip en onbegrip”
“Je zou kunnen zeggen: ‘ze weten niet waarmee ze bezig zijn’, maar dat weten ze dus wel degelijk”, zegt viroloog Marc Van Ranst in een reactie. Hij vindt de Gentse taferelen niet oké. “Ik schipper nog enigszins tussen begrip en onbegrip: ja, jongeren hebben het moeilijk, uiteraard. Maar er heerst bij me nu toch vooral onbegrip: dit is een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert.”
Ook in Leuven leek corona overigens vandaag niet meer te bestaan: de politie moest daar het stadspark afsluiten omdat het met honderden studenten bomvol zat, hier en daar picknickend, met een glaasje rosé. Festivaltaferelen, enkel het podium ontbrak. “We doen het beter fout buiten, dan fout binnen, hé”, aldus een groepje van vijf - een persoon te veel volgens de coronaregels. De politie schreef verschillende pv’s uit voor overtredingen.
Als men de regels overdag en in de vooravond al niet kan respecteren, wat zou het dan ‘s avonds en ‘s nachts worden?
Avondklok
De gevolgen hiervan zullen we de komende dagen of weken volgens Van Ranst niet meteen in de cijfers zien: “Geen van dergelijke incidenten zal afzonderlijk de curve omhoog duwen, maar een dergelijk algemeen je-m’en-foutisme zal de goede zaak ook niet vooruithelpen.”
“Op deze manier moet men natuurlijk ook niet afkomen om de avondklok te laten opheffen, zoals sommige jongerenbewegingen vragen”, zegt hij ook. “Dergelijke taferelen tonen aan dat deze zeer nuttig blijft. Als men de regels overdag en in de vooravond al niet kan respecteren, wat zou het dan ‘s avonds en ‘s nachts worden?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Druk, drukker, drukst: lentezon lokt mensen massaal naar buiten, politie grijpt in
Zo’n dagje zomer in februari, we zijn er duidelijk massaal blij mee. Het was woensdag niet alleen druk aan de kust, maar ook in parken en stadscentra was het soms over de koppen lopen. In Leuven moest zelfs het Stadspark ontruimd worden. Viroloog Steven Van Gucht begrijpt de jongeren wel, maar waarschuwt: “Groepjes van mensen die te dicht bij elkaar zitten, zonder mondmasker, kan al voldoende zijn. Als ze in het weekend dan naar huis gaan, kunnen jongeren een risico vormen voor hun ouders.” -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Gent
Opnieuw feestende studenten op Sint-Pietersplein: “De tijd van sensibiliseren is voorbij”
Het Sint-Pietersplein lijkt stilaan een trekpleister te worden voor de studenten in Gent. Waar vorige week nog honderd studenten feest vierden op het plein, was het er dinsdagavond opnieuw druk. -
-
Gent
Horeca steekt hand uit: “Wij kunnen feestende studenten wél onder controle houden, doe de studentencafés open”
“Het probleem met de feestende studenten krijg je niet meer onder controle, dit wordt een dagelijks kat-en-muisspel met de politie. Dé oplossing? Doe de studentencafés open. Wij kunnen hen wél onder controle houden.” Aan het woord: Tim Joiris van vzw De Gentse Tappers en de Horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen. -
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
Gent/Deinze/Tielt
Bij familie van verongelukte Stefanie (25) komt de vrijlating van haar vriend hard aan: “Kort na haar dood had hij al een nieuwe vriendin”
Clint V. (29), de vriend van de verongelukte Stefanie Verstappen, is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Dat besliste de Gentse raadkamer. Het parket benadrukt echter dat er een verzoek tot bijkomend onderzoek neergelegd werd. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.
263 reacties
Philip Dupont
Guido Cerrens
Franky Malbrant
Debbie De Bruyn
rik descheemaeker