De zelfteststraat van de Vooruit van afgelopen weekend
Volledig scherm
De zelfteststraat van de Vooruit van afgelopen weekend © Sofie Van Waeyenberghe

“Vijf euro voor een test om 2 pinten te gaan drinken, dat werkt niet”: geen centrale ‘zelfteststraten’ in Gent

GentHet idee om 3 centrale straten te organiseren waar mensen een coronazelftest afnemen, om dan 24 uur lang zorgeloos te kunnen uitgaan in Gent, is voorlopig opgeborgen. Nog los van het feit dat de spelregels nog steeds niet duidelijk zijn, zien de cafés de centrale teststraten als ‘veel te duur en niet organiseerbaar’. De groten - Vooruit en Kompass - gaan met eigen teststraten werken, de ‘tussenmaten’ zoals de Charlatan met mondmaskers. “Zolang we maar open kunnen blijven.”

 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Uniek in Europa: expertisecentrum buigt zich over kunstcriminaliteit. “Elke kunstroof komt éérst bij de lokale politie terecht”
  Gent

  Uniek in Europa: expertise­cen­trum buigt zich over kunstcrimi­na­li­teit. “Elke kunstroof komt éérst bij de lokale politie terecht”

  België staat gekend als draaischijf voor internationale kunstroof, en dat hebben we deels aan onszelf te danken. Het nieuw opgerichte expertisecentrum GRACE moet daar verandering in brengen. Het is een samenwerking tussen de politie, de universiteit en de kunstwereld, en is uniek in Europa. “GRACE zelf gaat geen misdrijven oplossen, maar moet zorgen dat we weten waar we de juiste info vinden.”
 3. Stadsbestuur rond met besparingsplan: “We schrappen geen grote projecten, we schuiven ze wel naar de toekomst”
  PREMIUM
  Gent

  Stadsbe­stuur rond met besparings­plan: “We schrappen geen grote projecten, we schuiven ze wel naar de toekomst”

  Grote geplande investeringsprojecten in Gent worden - ondanks de crisis - niet geschrapt. Er wordt wel met budgetten gegoocheld, en heel wat plannen worden vooruitgeschoven in de tijd. Het volgende stadsbestuur zal dus al heel wat rekeningen gepresenteerd krijgen van projecten die nu worden uitgesteld. Komt er een toegankelijk Gravensteen en mogen we eindelijk zwemmen in het Houtdok, en zo ja, wanneer? Wij lijsten alvast de grote lijnen op.