De Infirmerie in Het Pand wordt nu bezet door zowel jonge krakers als door die van 40 jaar geleden.
Volledig scherm
De Infirmerie in Het Pand wordt nu bezet door zowel jonge krakers als door die van 40 jaar geleden. © Sofie Van Waeyenberghe

Veertig jaar na eerste actie vervoegt oude garde pandinisten de krakers in Het Pand: “Stad moet zich aan zijn beloftes houden”

GENTAan de ingang van De Infirmerie, een deel van Het Pand in het Patershol, hangt een vredesvlag en staan enkele stoelen buiten. Jonge krakers hebben er zondag het gezelschap gekregen van de activisten die veertig jaar geleden ook al het pand bezetten. Zij willen steun verlenen aan de jonge garde. “Maak van dit gebouw een museum, een coöperatieve of een sociale keuken, maar geef het terug aan de mensen”, klinkt het.

 1. Op bezoek bij Pottie (74) en Rita (71), de oudste cafébazen van de Overpoort: “We zijn al naar zoveel trouwfeesten en babyborrels mogen gaan”
  PREMIUM
  Gent

  Op bezoek bij Pottie (74) en Rita (71), de oudste cafébazen van de Overpoort: “We zijn al naar zoveel trouwfees­ten en babybor­rels mogen gaan”

  Al meer dan 40 jaar baten Luc ‘Pottie’ D’haens (74) en Rita Van Rijsselberghe (71) hun studentencafé uit in de Overpoort. Ze hebben al duizenden - voornamelijk West-Vlaamse - studenten over de vloer gekregen, waaronder heel wat bekende koppen. Dat betekent ook dat ze een schat aan zotte verhalen hebben. Nu de studenten naar huis zijn voor de zomer, geven ze er enkele prijs. "Het afgelopen jaar hebben we een totaal ander leven geleid. We konden plots 10 uur slapen in plaats van 5. In het begin deed dat deugd, maar we misten onze studenten.”
 2. Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoopste energiecontracten: zo betaal ook jij minder
  Energie

  Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoop­ste energiecon­trac­ten: zo betaal ook jij minder

  De consument raakt niet wijs uit de energiemarkt en zijn stroom- en aardgasfactuur. Hij is nauwelijks op de hoogte van de contractvoorwaarden, weet amper of hij een vaste of variabele prijs betaalt en heeft geen inzicht in de verschillende vaste kosten. Het gevolg: door een gebrek aan informatie betaalt hij een te hoge energieprijs. Maar waar vind je alle essentiële informatie? Mijnenergie.be schept klaarheid.