Tweede kerstdag brengt ook nieuwe maatregelen naar een stille binnenstad
GENTTweede kerstdag: traditioneel geen topdag voor de winkeliers en al helemaal niet na een (coronaproof) feestweekend in de schaduw van de omikronvariant. En is het tussen Kerstmis en Oudjaar altijd wel al stil, dan legden de nieuwe maatregelen de markten nog wat verder plat.
Tien uur aan het Van Beverenplein: de wekelijkse markt loopt normaal overvol, maar tussen de feestdagen door is het sowieso wat stiller, maar nu de ‘per twee’-regel opnieuw geldt, wordt er duidelijk toch meer getwijfeld. Aan de groentekraampjes staan niet de gebruikelijke hordes, maar slechts een paar bezoekers. Dat er ook flink wat marktkramers verlof nemen, scheelt ook een stuk.
Brocant in stilte
Elf uur aan Sint-Jacobs: de brocantemarkt draait normaal nu ook op volle toeren, maar slechts een twintigtal mensen hebben zich rond het handjevol kramen verzameld. “Een aantal marktkramers zijn nu ook op verlof en tussen Kerstmis en Oudjaar is het sowieso niet heel druk”, zegt Jef Cracco, voorzitter van de marktorganisatie bij Sint-Jacobs. “Maar nu is het wel uitzonderlijk stil.”
Dat ligt volgens Cracco niet alleen aan de coronamaatregelen. “Onze vaste klanten zijn hier natuurlijk wel, die hou je ook niet tegen door ze maximaal met twee te laten wandelen. Maar omdat de stad ons al even wat stiefmoederlijk behandeld, is het publiek voor de markt al even aan het afkalven. Het circulatieplan heeft een stevige rem gezet. De laatste twee jaar corona hebben uiteraard niet geholpen.”
Passie voor antiek
Jean-Marie (68) staat al ruim 30 jaar op de brocantemarkt. “Een uit de hand gelopen passie, ik deed het deeltijds naast mijn job aan de haven van Antwerpen”. Zijn kraampje dat tegen de kerk genesteld staat, trekt geïnteresseerden. “Voor de mensen die nu naar hier komen, is het een even grote passie als voor mij. Maar nee, het publiek wordt kleiner. Mensen hebben een kleiner budget, dat merk je ook, zeker de laatste vijf jaar. Gooi daar het circulatieplan bij en je weet waarom het hier zo rustig is. Corona? Goh. Als ze geen mondmasker moeten dragen, valt dat best mee.”
Het is vandaag ook de laatste koopzondag van het jaar, maar dat valt in de straten niet te merken. Dat die net op de 26ste valt, als de winkels door het weekend toch net open waren en net na twee grote pakjesavonden, valt wellicht ook mee. Die anderhalve meter afstand was deze ochtend alvast verzekerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Speel zelf een afscheidslied voor Elton John, op de piano aan het Sint-Pietersstation
Gent -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
Nu ook officieel: Gent gaat camera’s inzetten in ondergrondse parkings voor LEZ-controles
Gent schakelt nog dit jaar de camera’s van haar parkeergarages in om LEZ-overtredingen op te sporen. Dat heeft het schepencollege donderdag beslist.Gent -
-
Zwakbegaafde Matthias (29) werd slachtoffer van zinloos geweld: dader en man die alles filmde, blijven in de cel
Gent -
Erdogan uitgeroepen tot winnaar presidentsverkiezingen: Turkse Gentenaars trekken claxonnerend door de straten
Sinds huidig Turks president Recep Tayyip Erdogan rond half 8 zijn verkiezingsoverwinning opeiste, trekken in Gent toeterende wagens door de straten. Door de ramen wapperen Turkse vlaggen. En de feestvierders maken een opvallend gebaar.Gent -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?