Vanessa De Smet en haar zoontje Elvis. Met De Postpartum Beweging wil ze, samen met collega Danie Reniers, het belang van het vierde trimester benadrukken.
Volledig scherm
Vanessa De Smet en haar zoontje Elvis. Met De Postpartum Beweging wil ze, samen met collega Danie Reniers, het belang van het vierde trimester benadrukken. © rv

Therapeut Vanessa (41) zet het ‘vierde trimester’ na de geboorte op de kaart: “Sommige mama’s zijn doodop. Dat heeft zijn impact, óók op het kind”

GENT“Ik heb vrouwen gezien die hun haar verloren, niet sliepen of na twee jaar nog steeds last hadden van zwangerschapsdementie. Dat is niet de bedoeling, hé.” Lichaamsgericht therapeut Vanessa De Smet (41) uit Gent – zelf mama van Elvis (2) – helpt kersverse mama’s en moeders in spe, bij wie de kraamperiode als een donkere wolk boven het leven hangt. “Je goed voorbereiden op het ‘vierde trimester’ is de sleutel tot succes.”

 1. Nieuwe herbruikbare Negenduust-beker voorgesteld voor de Gentse Feesten (maar niet elk plein doet mee). Hoe zit het systeem in elkaar en hoeveel kost het?
  PREMIUM
  Gent

  Nieuwe herbruikba­re Negenduust-be­ker voorge­steld voor de Gentse Feesten (maar niet elk plein doet mee). Hoe zit het systeem in elkaar en hoeveel kost het?

  Nog even wachten en dan is het zover: de Gentse Feesten (van 15 tot 24 juli) zijn eindelijk terug van weggeweest. Er zal weer tien dagen lang gefeest, gedanst, gegeten en gedronken kunnen worden. Dat laatste zal gebeuren uit een spiksplinternieuwe herbruikbare Negenduust-beker, die maandagmiddag werd voorgesteld. Maar niet elk plein biedt de beker aan. Wij lijsten op waar je welke beker kan gebruiken, inruilen en hoeveel je ervoor moet betalen.
 2. 25ste struikelsteen voor de joodse Martha, die bij Gentse dokter Yvonne onderdak en liefde vond, tot ze naar Duitsland gedeporteerd werd
  PREMIUM
  GENT

  25ste struikel­steen voor de joodse Martha, die bij Gentse dokter Yvonne onderdak en liefde vond, tot ze naar Duitsland gedepor­teerd werd

  Aan de Sint-Joriskaai herinnert een kleine, vergulde steen aan huisnummer 5 vanaf nu aan Martha Geiringer, die vier jaar lang onderdook op het adres. Bij dokter Yvonne Fontaine schuilde ze een hele tijd voor de nazivervolging, tot ze uiteindelijk verraden werd. De struikelsteen, een joods herinneringsproject, moet haar doen voortleven. Zowel familie van Martha als Yvonne waren aanwezig op de plaatsing.