Terrasuitbreidingen mogen blijven tot eind 2022, maar worden nu wel belast: “Meerwaarde voor de stad, hopelijk mag dit permanent blijven”
GentTot half april mocht het al, maar nu heeft de stad beslist dat de terrasuitbreidingen van de horecazaken ook tot eind 2022 mogen blijven staan. Dat zal evenwel niet langer gratis zijn. De stad voert de terrastaks opnieuw in, maar geeft korting op de uitbreidingen. De Horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen is tevreden, en hoopt op een permanente regeling.
Sabine Van DammeLaatste update:27-02-22, 13:55
Om de horeca te steunen tijdens de pandemie, besliste de stad om in extra terrasruimte te voorzien, overal waar dat enigszins mogelijk was. Er werden zelfs parkeerplaatsen voor opgeofferd. De kans op besmetting was buiten immers veel kleiner dan binnen. Zo werd meer dan 4.500 vierkante meter éxtra terras voorzien. Dat mocht al blijven tot half april 2022, maar de stad heeft nu beslist om de regeling tot eind dit jaar aan te houden.
We hebben gezien dat ruimere terrassen zorgen voor levendigheid en gezelligheid in de stad. Maar we moeten ook rekening houden met overlast voor buren. We moeten zoeken naar een nieuw evenwicht
Sofie Bracke, Schepen van middenstand
“Goed nieuws”, vindt de Horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen, “want velen hebben de voordelen van de mooie en grotere terrassen kunnen ontdekken. Nu de horeca weer volledig open is en we stilaan beginnen te dromen van terrasjesweer, is dit heel welkom.” De horeca-ondernemers zullen hun uiterste best doen om het zo aangenaam en leefbaar mogelijk te maken in de stad, belooft Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen: “Ze willen aan Stad Gent de toegevoegde waarde van de extra terrasmogelijkheden aantonen, zodat ze ook op lange termijn een duurzaam karakter en permanente invulling krijgen in de stad. Heel veel ondernemers hebben geïnvesteerd in kwalitatieve en aantrekkelijke terrassen. De maatregel is op termijn dan ook niet meer weg te denken en komt daarenboven de totaalbeleving in de stad ten goede.” De extra terrassen moeten af en toe uiteraard plaats maken voor evenementen, zoals de Gentse Feesten.
Terrastaks
De stad voert wel de terrasbelasting weer in. Die was afgeschaft tot half april, maar vanaf 16 april moet er opnieuw betaald worden. “Begrijpelijk”, vindt Tim Joiris, voorzitter van de Horecacel. “De stad moet ook haar inkomsten hebben. De vrijstelling was broodnodig tijdens die moeilijke maanden. Nu zullen we opnieuw moeten betalen, zowel voor de gewone terrassen, als voor de uitbreiding. We zijn blij dat we toch een korting van 20% op die uitbreidingen uit de brand hebben kunnen slepen.”
“We werken - samen met Filip Watteeuw - aan een nieuw terrasreglement, dat in voege kan gaan in 2023", zegt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open Vld). “Tot dan kunnen de ‘coronaterrassen’ inderdaad blijven staan. We hebben daar veel uit geleerd, wat we ook in rekening brengen bij dat nieuwe reglement. We hebben gezien dat ruimere terrassen zorgen voor levendigheid en gezelligheid in de stad. Maar we moeten ook rekening houden met overlast voor buren, om maar iets te zeggen. We moeten op zoek naar een nieuw evenwicht.” Aan dat nieuwe terrasreglement werkt de Horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen met plezier mee. Zij ondersteunen ook de vraag van de stad om tegen 1 mei alle niet-toegelaten terrasuitrusting te verwijderen. Het gaat dan om bijvoorbeeld overkappingen van terrasuitbreidingen. Dat mag niet, maar in de coronaperiode werd daarvoor een oogje dichtgeknepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.