Sterrenchefs koken in sociale restaurants, lange wachtrij voor Kobe Desramaults
In deze ‘Week van de Pollepel’ zijn enkele Gault&Millau-chefs bereid gevonden een nieuwe uitdaging aan te gaan: koken met voedseloverschotten. Daardoor krijgen mensen met een beperkt budget een lunch op sterrenniveau voorgeschoteld. Voor de Parnassuskerk stond maandag een lange wachtrij.
In een sociaal restaurant is iedereen welkom voor een gezonde, lekkere maaltijd, het jaar rond. Daar betaal je 8 of 9 euro voor, maar voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zakt die prijs tot 5,5 of zelfs 3 euro. Voor dat bedrag kregen ze maandagmiddag de lunch van hun leven. In alle 8 sociale restaurants roerde ‘een naam’ in de potten.
In Nieuw Gent was dat de immer sympathieke Danny Horseele, van Horseele in de Ghelamco Arena. “Ik vind het een eer om hieraan te mogen deelnemen”, zegt de bescheiden kok. “Meer nog, door hier samen te werken met mensen uit de sociale economie, heb ik gezien dat ik hen ook in mijn keuken zou kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Ze doen het schitterend.” Horseele koos zelf voor het sociale restaurant van Nieuw Gent. “Mijn restaurant ligt in de Ghelamco Arena, en onze voetbalclub AA Gent heeft echt wel een binding met deze buurt, via onder meer de communitywerking Voetbal in de Stad.” Horseele heeft nog een reden om mee te doen. “Mijn vader was ooit OCMW-voorzitter in Blankenberge. Uiteraard speelt ook dat mee. Ik vind het belangrijk om dit te doen. Voor deze mensen zijn sterrenchefs een utopie, maar op deze manier kunnen wij wel naar hen toekomen. Ik vind dat ze zoiets meer moeten organiseren.” (Lees verder onder de foto)
“De samenwerking met Gault&Millau komt er nadat zij in juni een prijs hebben uitgereikt aan de Food Savers”, zegt schepen Rudy Coddens (sp.a). “Daarbij worden voedseloverschotten ingezameld en herverdeeld onder mensen die het moeilijk hebben. Zo hebben ook zij toegang tot verse, gezonde voeding, én wordt er minder voedsel verspild. Het is met eten van de Food Savers dat er vandaag gekookt wordt in onze resaurants.”
Horseele toverde een Noordzeesoep met kreeft, garnalen en mosseltjes, met curry en paprika uit zijn hoed, gevolgd door zijn versie van Gentse waterzooi van vis, met pladijs zeekraal. Als dessert was er chocolade met compote van abrikoos en een crumble van hazelnoot. “En dit is topkwaliteit”, zegt hij. “Vers, geen diepvries. Ik koos voor een gerecht met vis, omdat dat iets is wat deze mensen doorgaans niet op hun bord krijgen, wegens te duur.” (Lees verder onder de foto)
Ook in de andere sociale restaurants was het maandag feest. In ’t Oud Postje kookte Davy Devlieghere van Bistro Julien, in Eetcafé Toreke was dat Marcelo Ballardin van Oak. Maxence Sys en Laurent Willems van L’Autre Vie kookten voor ’t Kaaihuis, het Balenmagazijn en ’t Poorthuis. Ignace Wattenberge, ‘Eerste Kok van België 2018’, roerde in de potten van De Knoop, en Kobe Desramaults van Chambre Séparée stond achter het fornuis in de Parnassuskerk. Daar stond alvast een lange wachtrij op de stoep. Sterreneten voor een minibedrag, daar wil immers iedereen van proeven.
Ook de rest van de week staan er ‘speciallekes’ op het menu van de 8 sociale restaurants. Zo is er woensdag aandacht voor menu’s op maat van kinderen, en vrijdag wordt een populair Italiaans gerecht geserveerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al 50 jaar ‘Bij Edwin op de koffie’. “Tijdens de Gentse Feesten voor het eerst in de whiskykelder Glengarry”
Gent -
Ook Ajuinlei en Jakobijnenstraat binnenkort autovrij: Stad Gent prikt datum
In de Gentse binnenstad staan op 1 juli enkele veranderingen op til. De Ajuinlei en Jakobijnenstraat worden dan officieel toegevoegd aan het autovrije gebied. Ook komt er in de buurt een extra stuk fietsstraat bij.Gent -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
-
Wat doet die FlixBus in hartje Gent? Chauffeur ramt terras van café Het Spijker vlak bij Graslei
Gent -
Gent liet namen Reuzegommers al zes keer overschilderen in ‘graffitistraatje’
De stad Gent liet de namen van twintig Reuzegommers in het zogenaamde ‘graffitistraatje’ al zes keer overschilderen. Hoewel die autovrije straat in het centrum van Gent bedoeld is voor muurschilderingen allerhande, laat de stad de namen telkens weghalen. Het gaat om laster en eerroof.Gent -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
Vakbonden protesteren aan rechtbank voor start van zaak tegen Delhaize
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer