Sterrenchefs koken in sociale restaurants, lange wachtrij voor Kobe Desramaults
In deze ‘Week van de Pollepel’ zijn enkele Gault&Millau-chefs bereid gevonden een nieuwe uitdaging aan te gaan: koken met voedseloverschotten. Daardoor krijgen mensen met een beperkt budget een lunch op sterrenniveau voorgeschoteld. Voor de Parnassuskerk stond maandag een lange wachtrij.
In een sociaal restaurant is iedereen welkom voor een gezonde, lekkere maaltijd, het jaar rond. Daar betaal je 8 of 9 euro voor, maar voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zakt die prijs tot 5,5 of zelfs 3 euro. Voor dat bedrag kregen ze maandagmiddag de lunch van hun leven. In alle 8 sociale restaurants roerde ‘een naam’ in de potten.
In Nieuw Gent was dat de immer sympathieke Danny Horseele, van Horseele in de Ghelamco Arena. “Ik vind het een eer om hieraan te mogen deelnemen”, zegt de bescheiden kok. “Meer nog, door hier samen te werken met mensen uit de sociale economie, heb ik gezien dat ik hen ook in mijn keuken zou kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Ze doen het schitterend.” Horseele koos zelf voor het sociale restaurant van Nieuw Gent. “Mijn restaurant ligt in de Ghelamco Arena, en onze voetbalclub AA Gent heeft echt wel een binding met deze buurt, via onder meer de communitywerking Voetbal in de Stad.” Horseele heeft nog een reden om mee te doen. “Mijn vader was ooit OCMW-voorzitter in Blankenberge. Uiteraard speelt ook dat mee. Ik vind het belangrijk om dit te doen. Voor deze mensen zijn sterrenchefs een utopie, maar op deze manier kunnen wij wel naar hen toekomen. Ik vind dat ze zoiets meer moeten organiseren.” (Lees verder onder de foto)
“De samenwerking met Gault&Millau komt er nadat zij in juni een prijs hebben uitgereikt aan de Food Savers”, zegt schepen Rudy Coddens (sp.a). “Daarbij worden voedseloverschotten ingezameld en herverdeeld onder mensen die het moeilijk hebben. Zo hebben ook zij toegang tot verse, gezonde voeding, én wordt er minder voedsel verspild. Het is met eten van de Food Savers dat er vandaag gekookt wordt in onze resaurants.”
Horseele toverde een Noordzeesoep met kreeft, garnalen en mosseltjes, met curry en paprika uit zijn hoed, gevolgd door zijn versie van Gentse waterzooi van vis, met pladijs zeekraal. Als dessert was er chocolade met compote van abrikoos en een crumble van hazelnoot. “En dit is topkwaliteit”, zegt hij. “Vers, geen diepvries. Ik koos voor een gerecht met vis, omdat dat iets is wat deze mensen doorgaans niet op hun bord krijgen, wegens te duur.” (Lees verder onder de foto)
Ook in de andere sociale restaurants was het maandag feest. In ’t Oud Postje kookte Davy Devlieghere van Bistro Julien, in Eetcafé Toreke was dat Marcelo Ballardin van Oak. Maxence Sys en Laurent Willems van L’Autre Vie kookten voor ’t Kaaihuis, het Balenmagazijn en ’t Poorthuis. Ignace Wattenberge, ‘Eerste Kok van België 2018’, roerde in de potten van De Knoop, en Kobe Desramaults van Chambre Séparée stond achter het fornuis in de Parnassuskerk. Daar stond alvast een lange wachtrij op de stoep. Sterreneten voor een minibedrag, daar wil immers iedereen van proeven.
Ook de rest van de week staan er ‘speciallekes’ op het menu van de 8 sociale restaurants. Zo is er woensdag aandacht voor menu’s op maat van kinderen, en vrijdag wordt een populair Italiaans gerecht geserveerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Opendeurdag in het Gentse huis voor mensen met kanker: “We hebben al meer dan duizend bezoekers gehad”
Het Majin Huis bestaat bijna twee jaar en heeft – ondanks de pandemie – al meer dan duizend bezoekers gehad. Om de plek – waar mensen die kanker hebben of hadden maar ook hun naasten kunnen rusten – nog kenbaarder te maken, organiseerden de vrijwilligers voor het eerst een opendeurdag. “Mannen zetten minder snel de stap naar hier”, klonk het. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUMGent
Bakker ‘Biggie’ van De Superette keert terug naar Amerika: “Mijn kinesist is zó blij dat ik stop”
Het is het einde van een tijdperk: bakkerij-restaurant De Superette sluit de deuren. Topchef Kobe Desramaults ruilt Gent in voor de Italiaanse kust en hoofdbakker Sarah ‘Biggie’ Lemke (42) keert terug naar haar bakermat: de Verenigde Staten. Voor we haar verliezen, stelden we nog enkele prangende vragen. -
-
Gent
Bestuurder die in Leie sukkelde, was onder invloed: “Proces-verbaal is overgemaakt aan het parket”
De bestuurder van de zwarte Jeep die woensdagavond in de Leie belandde ter hoogte van de Europabrug, bleek onder invloed te zijn. Dat laat de Gentse politie weten. -
Gent
Nieuwe bistro geopend in meest luxueuze hotel van centrum Gent: “Iedereen is hier welkom”
Er is een Franse nieuwe bistro geopend in één van de meest luxueuze hotels van Gent: het Reylof in de Hoogstraat. Daar zat al een gastronomisch restaurant, Lof, dat al jaren hoog culinaire toppen scheert. Olivier, het nieuwe broertje daarvan, is veel laagdrempeliger. Iedereen is er welkom, zeven dagen op zeven. Door de hoge ramen zit je precies in de binnentuin. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
PREMIUMGent
WEEKENDTIPS. Vijf keer uit in Gent in het weekend van 21 en 22 mei
Nog geen plannen voor dit weekend en zin om daar verandering in te brengen? Met onze weekendtips kan jouw weekend alvast niet meer stuk. Van een groots straatkunstenfestival tot een natuurwandeling door de Gentbrugse Meersen: dit zijn onze 5 tips voor het weekend van 21 en 22 mei in het Gentse.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer