De bodemsensoren werden op tien plekken in Gent neergepoot.
Volledig scherm
De bodemsensoren werden op tien plekken in Gent neergepoot. © Stad Gent

Stad meet droogte op tien plekken in Gent: “Onderzoeken hoe we onze tuinen en parken beter tegen de droogte wapenen”

GentOp tien locaties in Gent — in parken, tuinen en begraafplaatsen — werden bodemsensoren geplant om de hitte en droogte te meten. Het gaat om een project van Curieuze Neuzen dat de Stad Gent met plezier mee oppikt.

 1. De Kijk van Kurt: “De laatste Gentenaar doet het licht uit”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “De laatste Gentenaar doet het licht uit”

  Voor het eerst in 20 jaar tijd zakte in 2020 het Gentse bevolkingsaantal. Niet dat corona er zo hard inhakte, nee, het aantal mensen dat zich in onze stad kwam vestigen lag een stuk lager dan het aantal dat andere horizonten opzocht. Schepen van burgerzaken Isabelle Heyndrickx, die met de cijfers op de proppen kwam, heeft er niet meteen een uitleg voor. Het was ook niet te doen geweest om de 17.339 stadsverlaters een vragenlijst onder de neus te schuiven. Zou onze stad aan aantrekkingskracht verliezen? Ongehinderd door kennis ter zake stel ik me voor dat dat wel eens het geval zou kunnen zijn. Decennia lang bleven mensen hangen na hun studies omdat Gent dat ‘je ne sais quoi’ bezat, dat - en ik werp er nog wat Frans bij - ‘bohemien’. Gentenaren waren al eeuwen net als hun dialect rechtuit, soms op het crue af, en lieten zich niet doen. De hele stad ademde een constante lichte rebellie uit. Als je als jongmens uit het Oost-Vlaamse hinterland of uit godbetert West-Vlaanderen kwam, kon je hier de conservatieve dorpsmentaliteit waarin je was opgegroeid van je af schudden en opnieuw beginnen. Hier kon je, uit het zicht van je dorpspastoor, voor jezelf denken. Heeft u gemerkt dat ik al een tijdje in de verleden tijd aan het schrijven ben? Wel, dat vrije Gent bestaat al een tijd niet meer. De geboren Gentenaars hebben dat door en verkassen 1 voor 1. De eerste generaties blijven-hangers keren ook stilaan terug naar hun dorpen. Gent is verworden tot een oord van eenheidsdenken, waar - vergeeft u me de karikatuur - bakfietsracers het op straat en in het stadhuis hebben overgenomen. Een stad waar het eens zo fiere Gravensteen zonder inspraak door een modern gedrocht wordt onteerd en de eens zo rebelse Vooruit voor nog geen 100.000 euro haar naam moet inleveren. De laatste Gentenaar doet het licht uit.
 2. Decaan UGent in de tegenaanval na uitspraken Dries Van Langenhove: “Zwijgen is geen optie meer”
  GENT

  Decaan UGent in de tegenaan­val na uitspraken Dries Van Langenhove: “Zwijgen is geen optie meer”

  “LGBTQIA+-rechten zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven”, dat is de boodschap van een open brief die professor Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent en verschillende belangenorganisaties de wereld insturen. Daarmee geeft hij een stevige repliek op enkele recente uitspraken van Dries Van Langenhove. Meer dan zestig mensen en organisaties ondertekenden.
 1. Indiaas ritueel laat dorpelingen dansen in het vuur
  Play

  Indiaas ritueel laat dorpelin­gen dansen in het vuur

 2. Ella (29) spot sluikstorters en pakt autosleutel af tot ze alles weer opgeruimd hebben
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters en pakt autosleu­tel af tot ze alles weer opgeruimd hebben