Sociale huurders krijgen plots extra factuur van 566 euro in de bus: “We voelen ons de melkkoe van Woningent”
GentBewoners van Residentie Botermarktpoort, sociale assistentiewoningen in Ledeberg, kregen maandag een minder leuk kerstcadeau in de bus: een riante afrekening van Woningent. De bewoners moeten binnen de dertig dagen 566 euro overschrijven, dat is bovenop het bedrag dat ze al elke maand betaald hebben. Het probleem: niemand bij Woningent is bereikbaar om de brief aan te vechten.
Het brandalarm in de hal van Residentie Botermarktpoort piept al twee dagen. “Dat is niets in vergelijking met de voordeur van mijn appartement die vier jaar lang open waaide vanaf dat er te veel wind was”, zegt Erik Kellens. De 75-jarige bewoner moet niet lang nadenken over andere tekortkomingen in het gebouw. “De tegel voor de voordeur van mijn buurvrouw Juliette ligt al heel lang los, maar dat is dus wel een vrouw van bijna negentig.” Zowel Erik als Juliette waren dan ook allesbehalve tevreden toen ze maandag een brief ontvingen van Woningent waarin staat dat elke bewoner 566 euro extra moet betalen voor algemene kosten in 2020.
Onderhoudskosten
De bewoners betalen al elk maand zo’n 35 euro voor de gemeenschappelijke delen. Dat er nu plots, zonder waarschuwing, nog eens 566 euro bijkomt, valt niet in goede aarde. Vooral omdat de bewoners vrezen dat ze betalen voor het onderhoud van het hele patrimonium van Woningent. “In de brief staat een algemeen overzicht van de onderhoudskosten van Woningent. Erna staat geschreven hoeveel wij moeten bijleggen, maar niet specifiek voor welke diensten. We krijgen daardoor het gevoel dat we de melkkoe van Woningent zijn, dat we moeten betalen voor het onderhoud van sociale woningen in Nieuw Gent en de Bernadettewijk.”
Volgens Griet Vandekerckhove van Woningent is dat allesbehalve het geval. “In het verleden nam het OCMW een deel van de lasten van Residentie Botermarktpoort op zich, omdat het assistentiewoningen zijn”, reageert ze. “Sinds 2020 gebeurt dat niet meer. Daardoor moeten de bewoners nu de werkelijke kost betalen van de lasten, zonder tussenkomst. De bewoners zijn daar normaal van op de hoogte gebracht. Wat we intussen hebben gedaan is de maandelijkse kost aangepast, zodat de bewoners op het einde van het jaar minder moeten opleggen.”
Onbereikbaar
Wat de bewoners het meeste stoort, is dat de brief verstuurd werd in een periode dat de sociale huisvestingsmaatschappij gesloten is. De rekening moet binnen de dertig dagen betaald worden, maar Woningent is pas vanaf 3 januari weer op. Bovendien las Erik in een automatische mail dat de wachttijd kan oplopen tot meer dan een maand. “Tegen dan is de betaaldatum verstreken”, zucht hij. “Ik ben naar een assistentie-woning verhuisd voor de rust”, pikt Juliette in. “Voor de hulp als er iets is. Maar ik ben in een hel terecht gekomen. Onlangs heb ik mijn voordeur acht dagen open moeten laten omdat het slot kapot was. Over de losliggende tegel voor mijn voordeur zal ik maar niet beginnen.”
Vandekerckhove laat nog weten dat het herstel van defecten aan het gebouw niet wordt doorgerekend in de huurlasten. “En wat de onbereikbaarheid betreft: vanaf maandag 3 januari kunnen de bewoners weer bij ons terecht voor al hun vragen.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oud-schepen Lieven Decaluwe (74) overleden: “Hij was zo blij dat hij er na zijn zware corona nog kon zijn”
Gent -
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
PREMIUM
Schepen Filip Watteeuw zwaar aangepakt na ‘ongepaste’ tweet over... barbecueworst: “Hadden ze dan Vlaams Belangers een hotdog moeten weigeren?”
Filip Watteeuw (Groen) is op Twitter uit de bocht gegaan, en dat zal hij geweten hebben. In een tweet veroordeelde hij het feit dat twee Vlaams Belang-raadsleden een barbecueworstje kregen aangeboden van een PVDA-raadslid. Het bezorgt hem niet alleen bakken kritiek op sociale media, ook in de gemeenteraad is hij behoorlijk zwaar aangepakt. Maar waarom deed hij zoiets?Gent -
-
Zelfdoding na aanranding: geen cassatieberoep tegen celstraffen voor aanranding meisje (14) op kerkhof in Gent
Gent -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Nieuwe muurschildering fleurt parking van Delhaize op aan de Watersportbaan
Gent