Sneeuwballen van Larmuseau: “Kraakt als sneeuw als je erin bijt en smelt als sneeuw in je mond”
Na drie generaties Larmuseau en een student die de zaak overnam, besloot Joeri Pergoot zich te smijten in de wereld van de sneeuwbal. “Ik hou van pure, traditionele en ambachtelijke producten. We maken alles volgens het traditionele en geheime recept.”
De sneeuwbal werd in 1913 ontwikkeld door August Larmuseau. Chocolade was toen onbetaalbaar voor de gewone man. August vond een creatieve oplossing: eetbare sneeuwballen. Al snel kregen ze dan ook de bijnaam ‘praline van de werkman’. Larmuseau stelde zijn sneeuwballen voor op de Wereldexpo in 1913 in Gent. Ze waren meteen een succes, want ze kosten maar een fractie van de chocoladetruffels, en verwierven nationale en internationale roem. Dat succes groeide doorheen de jaren. Na de Tweede Wereldoorlog vond je het snoepje op de toonbank van elke dorpswinkel. De winkel van August Larmuseau werd eerst overgenomen door zijn zoon, daarna door zijn kleinzoon. Nadat student Tanguy Serraes de zaak in 2014 had overgenomen, kwam ook Joeri Pergoot mee aan boord. Sinds vorig jaar is hij de zaakvoerder. “Ik zit al twintig jaar in de voedingssector, dus het was een logische stap voor mij.”
Handenarbeid
“Sneeuwballen worden nog altijd ambachtelijk gemaakt en dat blijft zo”, verzekert Pergoot. “Het start met een mengsel van stroop en boter dat gemaakt wordt volgens het geheime recept. Daar worden bolletjes van gemaakt die in de koeltunnel gaan. Die worden in pure chocolade gedoopt, afgewerkt met bloemsuiker en meteen in doosjes gestopt. Er komt nog altijd veel manueel werk bij kijken. Ze worden in de dozen geplaatst, na het uitvoeren van een grondige kwaliteitscontrole. En natuurlijk worden de dozen ook eens afgestoft. Anders hangt het poedersuiker overal”, zegt Pergoot met een glimlach.
Uitbreiden
Wat maakt sneeuwballen dan zo speciaal? “Als je erin bijt, kraakt het alsof je door verse sneeuw stapt en het smelt in je mond als sneeuw voor de zon. We zouden eigenlijk mensen moeten filmen die het voor het eerst eten. Het is een unieke smaakbeleving.”
We hebben ook enkele nieuwe smaken geïntroduceerd: cuberdon, kokos, mokka, Baileys en gezouten caramel
De toekomst ziet er positief uit voor het bedrijf. “We willen verder uitbreiden in binnen- en buitenland. Dit jaar hebben we voor het eerst mini-sneeuwballetjes kunnen exporteren naar Japan. De ideale Valentijnscadeautjes. Daarnaast willen we het jongere publiek ook laten kennismaken met ons product.”
Nieuwe smaken
In het hoogseizoen produceert de fabriek in de Eeklostraat veertigduizend sneeuwballen per dag. “Het blijft een seizoensgebonden product. Van september tot maart is het hoogseizoen.” Maar dat betekent niet dat Pergoot en zijn personeel blijven stilzitten. “We hebben een webshop waar je heel het jaar door sneeuwballen kunt kopen. Daarnaast is er ook een winkel in Lochristi. En we hebben ook enkele nieuwe smaken geïntroduceerd: cuberdon, kokos, mokka, Baileys en gezouten caramel. Het is iets anders, maar het origineel blijft ons paradepaardje.” Sneeuwballen bewaar je best in de koelkast, ze zijn vier maanden houdbaar.
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Een van kleinste parkjes van Gent heeft officieel een naam: “Er waren veel voorstellen, maar geen enkele zo mooi als deze”
Het parkje tussen de Brug der Keizerlijke Geneugten en het Zilverhof was er al langer, maar een naam kreeg het nog maar net. Burgemeester Mathias De Clercq en Schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker huldigden het kleine, maar waardevolle stukje groen zaterdag officieel in. -
Gent
Opendeurdag in het Gentse huis voor mensen met kanker: “We hebben al meer dan duizend bezoekers gehad”
Het Majin Huis bestaat bijna twee jaar en heeft – ondanks de pandemie – al meer dan duizend bezoekers gehad. Om de plek – waar mensen die kanker hebben of hadden maar ook hun naasten kunnen rusten – nog kenbaarder te maken, organiseerden de vrijwilligers voor het eerst een opendeurdag. “Mannen zetten minder snel de stap naar hier”, klonk het. -
Gent
Oekraïense en Russische modellen defileren zij aan zij tijdens Belgian Fashion Week in Gent: “Dit is de geboorteplaats van het textiel”
In Parijs, Milaan, Londen en New York organiseren ze al jaren modeweken, maar in Gent werd dit weekend een Belgian Fashion Week georganiseerd. Ontwerpers uit de hele wereld konden er hun collectie voorstellen aan een modebewust publiek. Opvallend: Oekraïense en Russische modellen defileerden er zij aan zij. Of hoe mode een politiek statement kan zijn. -
-
Gent
Toeteractie aan Sterre tegen hoge brandstofprijzen: “We willen de prijzen blokkeren op maximum 1,4 euro per liter”
Op meer dan dertig plaatsen in het land werden toeteracties gehouden door leden van de PVDA op zaterdag. In Gent hadden ze postgevat aan het tankstation aan de Sterre. Met spandoeken vroegen ze voorbijrijdende chauffeurs om te toeteren tegen de hoge brandstofprijzen. Aan de actie is ook een petitie en een wetsvoorstel verbonden. -
GENT
Vredeshuis wordt verkocht, werking verhuist in het najaar officieel naar Sint-Pietersabdij
Vorige zomer werd het Vredeshuis, een pand op een steenworp van het Gravensteen, afgekeurd door de brandweer. Er konden geen activiteiten meer doorgaan. De stad moest acuut op zoek naar andere locaties voor de werking. In het Vredeshuis worden jaarlijks voor duizenden studenten vormingen gegeven over internationale solidariteit en de vredesbeweging. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer