Voor 'Sakala en Leopold', het eerste boek uit de reeks, haalde schrijver Bavo Dhooge de inspiratie in het Zuidpark.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor 'Sakala en Leopold', het eerste boek uit de reeks, haalde schrijver Bavo Dhooge de inspiratie in het Zuidpark. © Wannes Nimmegeers

Schrijver Bavo Dhooge pent tijdens lockdown maar liefst twaalf boeken neer: “Ik staar niet uit mijn raam en wacht op een geniale ingeving”

GentSchrijver Bavo Dhooge viert zijn twintigjarig bestaan als schrijver in stijl. De Gentenaar schreef in het coronajaar 2020 maar liefst twaalf boeken bij elkaar én gooit nu maandelijks een werk op de markt. “Ik schrijf niet voor de eeuwigheid. Ik verdien hier mijn brood mee.”

 1. Gas
  Gent

  Gas

  Het Gentse stadsbestuur heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van de gascentrale van Luminus in Wondelgem. ‘Groen licht’ mag u in deze letterlijk nemen aangezien we met Tine Heyse een groene milieuschepen hebben. Dat zo’n gascentrale heel wat CO2 uitstoot, daar maalt de schepen niet om. Groene Tine, die de LEZ invoerde en wil uitbreiden, beweert dat de CO2 van uw oude auto lager wordt uitgestoten dan die van een gascentrale en dus schadelijker is voor de bewoners van het centrum. Bewoners van Wondelgem - en naargelang de richting van de wind ook heel de Gentse buitenrand - mogen voor haar part wel zachtjesaan stikken. Heyse zegt dat we op hernieuwbare energie moeten inzetten. Meer nog, volgens het Klimaatplan moet Gent tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Hoe dat te rijmen valt met de uitbreiding van een vervuilende gascentrale is me niet duidelijk. Mocht onze minister van Defensie op die manier inzetten op nieuwe militaire evoluties, dan zouden onze soldaten binnenkort weer met knotsen en kruisbogen worden uitgerust. We mogen in Gent nog van geluk spreken dat er geen steenkool in de grond zit of Tine stond al klaar met een helm en een gaslamp. Hernieuwbare energie, mevrouw de schepen, kan in onze contreien uit wind gewonnen worden. Met molens. Als u die gascentrale laat afbreken, creëert u plaats voor hernieuwbare energie. Nu al, niet in een verre onzekere toekomst. Eens temeer voert u beleid vanuit een principe - dat de kerncentrales zo snel mogelijk moeten worden uitgeschakeld - en niet vanuit gezond verstand. U maakt mobiliteit onbetaalbaar en legt boetes op aan kleine vervuilers terwijl u zelf grote vervuilers binnenhaalt. Als u net zoals uw notoire partijgenoot vindt dat ik uw partij in mijn column bash, speel dan niet meer met de Gentenaars hun voeten.
 1. “De Roze Prikballon is een no-nonsens dagboek met een positieve boodschap", zegt Ann (39) die met haar boek het taboe van Ann haar IVF-zwangerschap wil doorprikken.
  PREMIUM
  Wetteren/Laarne/Heusden

  “De Roze Prikballon is een no-non­sens dagboek met een positieve boodschap", zegt Ann (39) die met haar boek het taboe van Ann haar IVF-zwanger­schap wil doorprik­ken.

  Niet elke zwangerschap is rozengeur en mannenschijn of een leven op een roze wolk. Met haar boek De Roze Prikballon wil Ann De Rocker (39) uit Wetteren het taboe rond In-vitrofertilisatie (IVF) of proefbuisbaby’s, doorbreken. Zelf moest zij en haar partner Jan jarenlang wachten op de geboorte van Cesar. “Met dit boek wil ik vooral duidelijk maken dat je nooit mag wanhopen of opgeven”, zegt Ann.
 2. Strijd om Boekenbeurs barst los, na Kortrijk tonen Gent en Brussel interesse, Antwerpen geeft niet op: “Er zijn al twintig geïnteresseerden”
  PREMIUM
  Kortrijk/Gent/Antwerpen/Brussel

  Strijd om Boeken­beurs barst los, na Kortrijk tonen Gent en Brussel interesse, Antwerpen geeft niet op: “Er zijn al twintig geïnteres­seer­den”

  De Antwerpse Boekenbeurs is te koop. Kortrijk ruikt een kans om de beurs, die in 2019 nog bijna 124.000 bezoekers lokte, binnen te halen. Ook Gent wil dé boekenbeurs van Vlaanderen. Er zijn alles samen zo’n twintig geïnteresseerden, zoals ook Brussel, dat het op de gemeenteraad brengt. En Antwerpen is niet van plan om de Boekenbeurs zomaar te laten vertrekken. De strijd barst los.
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen
  Play

  Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen