Kurt Dobbelaere op de eerste dag van zijn assisenproces in 2010. Hij werd beschuldigd van en veroordeeld voor vier moorden en een moordpoging in 2007, in rusthuis Privilege.
Volledig scherm
PREMIUM
Kurt Dobbelaere op de eerste dag van zijn assisenproces in 2010. Hij werd beschuldigd van en veroordeeld voor vier moorden en een moordpoging in 2007, in rusthuis Privilege. © BELGA

Rusthuismoorden doen belletje rinkelen: hoe verpleger "stemmen hoorde" en vier bewoners vermoordde in Gent

GentOp 12 december 2007 wordt een 79-jarige vrouw opgenomen in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis. Ze heeft insuline toegediend gekregen, hoewel daar geen voorschrift voor is afgeleverd en de vrouw niet aan diabetes lijdt. In het rusthuis waar de dame in die periode verblijft, blijken liefst vijf andere bewoners op verdachte wijze overleden. De dader wordt veroordeeld voor vier moorden en een moordpoging. “Oostrozebeke lijkt wel ‘copy-paste’ aan de zaak in Gent”, zegt Ann Van de Steen, destijds een van de advocates van de dader.

  1. RECONSTRUCTIE. Het mysterie van de rusthuismoorden: "Gedood uit medelijden? Daar was onze oma nog véél te goed voor”
    PREMIUM
    Oostrozebeke

    RECONSTRUC­TIE. Het mysterie van de rusthuis­moor­den: "Gedood uit medelijden? Daar was onze oma nog véél te goed voor”

    Wat bezielde de dader om in het OCMW-rusthuis van een rustig dorpje in West-Vlaanderen - in volle coronacrisis - drie mensen te vermoorden met een overdosis insuline? Hoe kon die nog eens vier andere bewoners liefst zes keer proberen te vergiftigen? Onze onderzoeksredactie reconstrueerde het werk van de moordenaar(s). “Zag de dader zichzelf als een ‘engel des doods’ die doodde uit medelijden? Dat geloven we niet”, zegt de kleindochter van Madeleine Goemaere (93), één van de dodelijke slachtoffers van de rusthuismoordenaar. Ook het Woonzorgcentrum reageert.