Robin (34) wint proces tegen Volvo Cars en krijgt 20.000 euro loon: “Het gaat niet over geld, maar over principes”
Na een eerdere veroordeling midden juli is Volvo Cars onlangs opnieuw veroordeeld. Het bedrijf in de Gentse haven, maakte zich volgens de rechter schuldig aan ‘syndicale discriminatie’. Robin Tonniau, die het proces aanspande tegen zijn voormalige werkgever, krijgt zes maanden loon uitbetaald. “Ik hoop dat de zaak over de lippen zal gaan”, zegt de Ronsenaar.
Cedric Matthys, Sabine Van DammeLaatste update:28-02-20, 13:46
Robin Tonniau heeft voor onze ontmoeting speciaal zijn Volvo-plunje nog eens van onder het stof gehaald. De 34-jarige Ronsenaar zei in augustus de fabriek in de Gentse haven vaarwel. Als ongeschoolde arbeider schopte hij het tot parlementair medewerker van de extreemlinkse partij PVDA. Een job die hij doodgraag uitoefent, al mist hij soms Volvo wel. “In de fabriek bouw je iets, terwijl je in het parlement vooral dingen afbreekt”, zegt Tonniau gevat. “Ik ben altijd trots geweest op mijn job, maar merkte hoe het arbeidsklimaat hier steeds achteruit gaat. Ik heb acht jaar voor Volvo gewerkt en toen ik begon waren de voorwaarden nog goed. Nu werkt het bedrijf steeds vaker met onderaannemers. De lonen komen onder druk te staan.”
Niemand van mijn collega’s geloofde dat ik dit proces ging winnen. Ik heb echter aangetoond dat het kan
Robin Tonniau
De positie waar Tonniau sinds 2017 in verzeild raakte, was één van de redenen waarom hij zijn ontslag gaf. Volvo Cars kende dat jaar een heet najaar. Voor het eerst sinds 1979 gingen de arbeiders voor langere tijd in staking. In september 2017 lag de fabriek vier dagen lang zo goed als plat. De directie maakte beloftes, maar die werden volgens Tonniau niet gerespecteerd. Daarom legden twee teams in december van datzelfde jaar opnieuw het werk neer.
Ford Genk
Binnen zijn team voerde de Ronsenaar, als militant van de socialistische vakbond ABVV, het woord. “De staking heeft uiteindelijk een half uur geduurd”, vertelt Tonniau. “Er kwamen verschillende chefs langs en de situatie escaleerde. Zelfs Ford Genk (de autofabriek die eind 2014 sloot, red.) werd erbij gesleurd.”
De arbeider werd na de actie vijf dagen geschorst en kreeg dus geen loon. Dat vocht hij aan voor de Gentse arbeidsrechtbank. Volgens Tonniau was er sprake van ‘syndicale discriminatie’. Daar is de rechter hem midden februari in gevolgd. “Aanvankelijk wou ik gewoon uitbetaald worden voor die vijf dagen”, zegt hij, “maar ik had blijkbaar recht op zes maanden loon, goed voor een kleine 20.000 euro. Ook moet Volvo Cars mijn proceskosten betalen. Al is dat geld voor mij niet het belangrijkste. Niemand van mijn collega’s geloofde dat ik dit proces ging winnen. Ik heb echter aangetoond dat het kan. Ik hoop dat bij Volvo de zaak-Tonniau over de lippen zal gaan.”
Geen reactie
Voor Volvo Cars is het proces de tweede klap in acht maanden tijd. Midden juli verloor het bedrijf een eerste proces. Volvo Cars moest vier arbeiders, die ontslagen werden na een spontane staking, elk zes maanden loon uitbetalen. De mannen legden in januari 2018 samen met een 150-tal arbeiders het werk neer. Tijdens de actie, die er kwam zonder overleg of toestemming van de vakbonden, lag de band zo’n anderhalf uur lang stil. Net als bij Robin Tonniau oordeelde de rechtbank toen dat de arbeiders syndicaal gediscrimineerd werden. Het bedrijf wenst niet te reageren op beide zaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.