Station Gent Sint-Pieters ligt er vandaag half afgewerkt bij
Volledig scherm
Station Gent Sint-Pieters ligt er vandaag half afgewerkt bij © Jan De Meuleneir/Photo News

Rekenhof buigt zich over renovatie station Gent Sint-Pieters: geen 58 miljoen, maar 85 miljoen euro gekost

De eerste fase van het vernieuwde Sint-Pietersstation kostte 85 miljoen euro in plaats van de voorziene 58,5 miljoen. Een meerkost van 26,5 miljoen euro dus. “En er moet nog een eindfactuur volgen dus dat bedrag kan nog oplopen”, zegt Veli Yüksel (onafhankelijk/Open VLD). Het rekenhof zal nu een audit uitvoeren naar de vertragingen en de hoog uitgevallen facturen.

10 reacties

 • chris delanghe

  4 jaar geleden
  Dat alles is te wijten aan het wangedrocht dat ons aanbestedingssysteem is. Dat vraagt om gefoefel, gesjoemel, en oplichting. Maar helaas vindt de overheid dat nog steeds een schitterend systeem dat ze graag in stand houden. Uiteraard is dat voor de overheid nooit een probleem. De faktuur wordt steevast richting belastingsbetaler geduwd. Met de hoogtste belastingen ter wereld heeft ook Belgie hier weer dé primeur, naast de mooiste stations ter wereld.!
 • peter colson

  4 jaar geleden
  Kostprijs spacestation Guillemins 437 miljoen, 3 maal meer dan begroot. In 2007 werd het station van Mons begroot op 37 miljoen en moest in 2015 worden opgeleverd. Het laatste wat ik er van las was dat het pas in 2018 ging klaar zijn en de kostprijs was in 2013 al 200 miljoen. Als keer op keer dezelfde fouten worden gemaakt, dan kan men spreken van structurele fouten bij het NMBS-management.
 • Gilbert Vermeersch

  4 jaar geleden
  58 of 85? Structureel rood-NMBS dyslectisch foutje, meer moet je daar niet achter zoeken, ook en vooral niet in de samenwerking met NMBS -Rode Termont.
 • Patrick Weyers

  4 jaar geleden
  Ergens iets blijven "plakken"? Elk bedrijf of elke burger zou in flink gaan met dergelijke miskleunen. Gaan er hier ontslagen vallen voor de verantwoordelijken?
 • Philippe Vanbelleghem

  4 jaar geleden
  Een meerkost van 26,5 miljoen euro . Waarom zijn de werken dan uitgevoerd ? Als ik een budget heb voor renovatie van € 100.000 , ga ik alles uitvlooien , en ga niet toekijken hoe de rekening oploopt tot € 300.000 . En de belastingbetaler zal hier weer voor opdraaien . Wat moeten we met een regering die nog niet kan tellen !