Premier De Croo met vrouw en kinderen op de Vlasmarkt tijdens het Lichtfestival
Volledig scherm
Premier De Croo met vrouw en kinderen op de Vlasmarkt tijdens het Lichtfestival © RV

Premier De Croo opgemerkte gast op Lichtfestival. Opnieuw druk, maar geen overrompeling

GentHet was opnieuw behoorlijk druk op het Lichtfestival Gent, maar een overrompeling zoals donderdagavond werd het niet. Vrijdagavond waren er naar schatting 160.000 mensen op de been. Daarbij ook premier Alexander De Croo (Open Vld), met vrouw en kinderen. Qua statement kan dat tellen, na de kritiek dat het onverantwoord is dit festival te laten doorgaan.

 1. Burgemeester Mathias De Clercq verdedigt Gents Lichtfestival: “Niet zomaar halsoverkop evenementen die aan alle voorwaarden voldoen annuleren”
  PREMIUM
  Gent

  Burgemees­ter Mathias De Clercq verdedigt Gents Lichtfesti­val: “Niet zomaar halsover­kop evenemen­ten die aan alle voorwaar­den voldoen annuleren”

  Gent krijgt kritiek én applaus, omdat het Lichtfestival gewoon doorgaat. Woensdagavond kwam daar 140.000 man op af, donderdagavond 240.000. Dat was een complete overrompeling, maar omdat iedereen in dezelfde richting wandelt en het hele evenement buiten doorgaat, is het in principe geen probleem. Toch blijft de vraag: kan dit? En wat met de Zesdaagse volgende week, die wél binnen doorgaat. Burgemeester Mathias De Clercq reageert.
 2. Overrompeling op tweede avond Lichtfestival: “We moeten ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenementen nog kunnen doorgaan”, zegt prof. Molenberghs
  Play
  Gent

  Overrompe­ling op tweede avond Lichtfesti­val: “We moeten ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenemen­ten nog kunnen doorgaan”, zegt prof. Molen­berghs

  De tweede avond van het Lichtfestival in Gent lokte gisteren een massa mensen naar de stad. Uiteindelijk riepen de politie en het stadsbestuur zelf op om het centrum te mijden en een bezoek aan het Lichtfestival uit te stellen. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) stelt zich ernstige vragen bij dit soort evenementen: “Tegelijkertijd zijn er ziekenhuizen die bedden moeten sluiten omdat ze te weinig personeel vinden. We gaan meer dan waarschijnlijk naar 600 gevulde bedden op intensieve zorgen. Tegen die achtergrond moeten we ons ernstig de vraag stellen of zo’n evenementen wel kunnen doorgaan”, zegt hij bij HLN LIVE. Viroloog Marc Van Ranst laat dan weer weten dat het risico op besmettingen buiten klein blijft, maar waarschuwt ook: “Een deel van die menigte trekt nadien door naar de horeca en als er daar geen goede ventilatie is... dan wordt het gevaarlijk.”
 3. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?