Johan Rommelaere van de verkeersdienst
Volledig scherm
Johan Rommelaere van de verkeersdienst © Wannes Nimmegeers

Politie wil fietsen veiliger maken, door controles bij automobilisten én bij fietsers zelf

GentEr wordt - zeker sinds corona - veel meer gefietst in Gent, en dat heeft consequenties. Er gebeuren steeds meer ongevallen met fietsers, de meesten gelukkig zonder veel schade. “Om fietsen veiliger te maken, is er een gedragswijziging nodig bij automobilisten, maar ook bij fietsers", zegt Johan Rommelaere van de verkeersdienst.

 1. Politie gaat slachtoffers van cybercriminaliteit thuis begeleiden om herhaling te voorkomen. “Alles wat te mooi is om waar te zijn, is doorgaans ook niet waar”
  Gent

  Politie gaat slachtof­fers van cybercrimi­na­li­teit thuis begeleiden om herhaling te voorkomen. “Alles wat te mooi is om waar te zijn, is doorgaans ook niet waar”

  Het aantal feiten van ‘cybercriminaliteit’ stijgt, en daar wil de politie iets aan doen. De manieren waarop dieven via sms, mail, facebook en andere kanalen geld afhandig maken, worden steeds inventiever. “We merken dat sommige mensen geen aangifte doen, omdat ze zich schamen, maar dat is nergens voor nodig”, zegt Robby Schillewaert. De politie wil nu mensen thuis preventieve tips geven, zoals al voor inbraken gebeurt.
 2. 22 Gentse dames hebben vandaag een ‘mobiel stalkingalarm’, dat rechtstreeks de politie belt. “90% van de slachtoffers voelt zich veiliger met zo’n knop”

  22 Gentse dames hebben vandaag een ‘mobiel stal­kingalarm’, dat recht­streeks de politie belt. “90% van de slachtof­fers voelt zich veiliger met zo’n knop”

  Gent experimenteert al sinds 2002 met systemen om slachtoffers van stalking te helpen. Sinds vorig jaar werd dat een ‘mobiel stalkingalarm’, en meteen een officieel, nationaal proefproject. Vandaag hebben 22 Gentse dames zo’n stalkingknop, waarmee ze rechtstreeks en ongemerkt de noodcentrale kunnen alarmeren. Eén stalker belandde zo achter de tralies, 90% van de slachtoffers voelt zich veiliger. In de ‘week van de preventie’ besteedt de politie onder meer aandacht aan het probleem van stalking.