PoléPolé moet noodgedwongen inkrimpen: “Dit is gewoon niet meer betaalbaar”
Op de officiële evaluatie van de Gentse Feesten dinsdagavond op het stadhuis was één plein kop van Jut. “Als PoléPolé er niet in slaagt om het veiligheidsdossier en andere nodige papieren tijdig in te dienen, moeten ze gestraft worden met het inhouden van subsidies”, vinden velen. Maar Jo Bonte laat zich ook niet onbetuigd. “Deze regelgeving is niet meer werkbaar, met de huidige middelen kunnen we geen PoléPolé zoals we het kennen meer organiseren.”
“Ja, mijn veiligheidsdossier is te laat ingediend”, zegt Jo Bonte. “De man die dat al jaren deed is met pensioen, de nieuwkomer raakte niet wijs uit alle regeltjes van de stad. En ja, er stond een toog verkeerd. Fout geplaatst. We hebben dat zo snel mogelijk rechtgezet. Wat is het probleem? Het stadsbestuur zit nu al jaren op de kap van PoléPolé. Het is zover gekomen dat we PoléPolé zoals we het kennen, niet meer kunnen organiseren. Het is gewoon niet meer betaalbaar. We hebben enkele scenario’s in ons hoofd om in te krimpen, maar die willen we eerst met de stad bespreken.”
“Het is hallucinant wat alles kost”, zegt Bonte. “We moeten 10 veiligheidsagenten inzetten, aan 60 euro per uur, en in het weekend en na middernacht is dat nog anderhalve keer duurder. Reken maar uit. Die herbruikbare bekers kosten geld. Het plaatsen van die pontons – 1.200 vierkante meter – kost pakken geld. Die geluidsnormen verplichten ons om een extreem dure geluidsinstallatie te gebruiken, zodat de muziek wel overal hoorbaar is. We overwegen van nog maar aan één oever pontons te leggen, en een kleiner podium te plaatsen. Ook op het programma zullen we moeten besparen. Geen internationale artiesten meer, maar dj’s. Dat scheelt in hotel- en vliegtuigkosten.”
Bonte zag met lede ogen aan hoe er de voorbije jaren veel minder volk kwam. “En geen volk is geen inkomsten. Bovendien komen de mensen hier gewoon met hun eigen drank binnengewandeld, en wij mogen daar niks tegen doen. Maar als ze hier geen drank kopen, hebben wij dus geen geld. En dan krijgen we van de stad ook nog eens veel te weinig subsidies. Wij zijn de duurste site, het moeilijkste plein om te organiseren. We moeten met pontons werken want op de kade staan de terrassen van de horeca, en er moet 4 meter doorgang zijn. Nu wordt geëist dat er geen trappen, maar hellingen worden gelegd naar de pontons. Dat pakt massa’s ruimte in. Ik zie echt niet meer hoe we het geregeld moeten krijgen volgende zomer.”
Maar ook van de andere kant komt er dus kritiek. Zowel de veiligheidsdiensten als de stad klagen dat Bonte nooit tijdig in orde is met de papieren en plannen die worden gevraagd aan alle organisatoren. Heel wat raadsleden vinden dat de stad daar streng moet tegen optreden, door bijvoorbeeld het afnemen van – een gedeelte van – de subsidie van de pleinen die niet in orde zijn. “De veiligheidsdiensten hebben in de aanloop naar de feesten echt wel andere dingen te doen 20 keer hetzelfde opvragen bij steeds dezelfde organisator”, klinkt het bij verschillende partijen. “Als de andere pleinen wél in orde zijn, hoeven we niet te tolereren dat één iemand er zijn voeten aan veegt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dekenijfeesten ‘t Schaarken in Zwijnaarde eindigen met domper: zes gehuurde tafels gestolen
Gent -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
Organisator reageert na njet van Lochristi voor Arena Open Air: “Focussen op editie van volgend jaar in Ghelamco Arena”
Twee keer op rij zag evenementenorganisator Color Club zich een vergunning door de neus geboord voor de organisatie van zijn Arena-festival. Na Gent, nam ook Lochristi de beslissing om het festival niet toe te laten. “We blijven niet bij de pakken zitten en focussen ons nu volledig op de editie van volgend jaar in de Ghelamco Arena”, reageert Michiel Vanderheyden van Color Club.Gent -
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
-
PREMIUM
Schooldirecteur Jurgen (47) sterft na hartaanval: “Zelfs anders zo stoere tieners staren nu stil voor zich uit”
Ongeloof. Verslagenheid. En oprecht verdriet. Dat heerst er in het College ten Doorn in Eeklo na het plotse overlijden van Jurgen Mollet, de directeur van de BSO-afdeling Practicum. Jurgen was geboren voor het onderwijs en stond eerder jarenlang voor de klas in Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem (Gent). De man uit Sint-Margriete (Sint-Laureins) werd amper 47. Een portret.Sint-Denijs-Westrem -
Vlaamse centen zijn binnen, restauratie Groot Vleeshuis kan starten. Minister Diependaele: “Gebouw mag niet verder aftakelen”
De Stad Gent krijgt de gevraagde 900.000 euro Vlaamse subsidie voor de restauratie van het Groot Vleeshuis. Dat meldt Vlaams erfgoedminister Matthias Diependaele (N-VA). In het middeleeuwse gebouw komt een fietsenstalling, “maar die betalen wij niet", benadrukt de minister.Gent -
ASSISEN LIVE. Ex-partners Jurgen D. huiveren als ze terugdenken aan hun relatie: "Ik ben ontsnapt, maar had ook een slachtoffer kunnen zijn”
Gent
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDavy Baert
maarten bernaert
Tina Colpaert
Yves De Groote
Severine Clauwaert