Patissier van sterrenchefs zoals Gordon Ramsay opent warme bakkerij in Gent
GentMathieu Dierinck (34) heeft al heel Europa rondgereisd als patissier om uiteindelijk in Gent te landen. De West-Vlaming werkte als chef patissier voor grote namen zoals de Britse chef Gordon Ramsay, de Franse kok Michel Roux en hofleverancier Oberweis in Luxemburg, maar miste een vaste plek. Die vond hij na even zoeken in Gent. Het enige wat hier nog ontbrak, was volgens hem een goede, warme bakker. Daarom start hij in februari met een eigen zaak in hartje Gent.
Kūltūr gaat pas in februari open, maar de nieuwe bakkerij in de Voldersstraat 8 kan al op heel wat belangstelling rekenen. Nieuwsgierige passanten proberen regelmatig een glimp op te vangen van wat er achter de schermen gebeurt. Sommigen kloppen zelfs gewoon aan, in de hoop Mathieu te pakken te krijgen. “‘Wanneer gaan jullie open?’, vragen ze dan ongeduldig. Ook de handelaars in de straat kunnen niet wachten tot we opengaan. Een bakkerij is een ideale toevoeging voor de Voldersstraat vinden ze. Het versterkt de sfeer die er al hangt: die van ‘foodie-straat’ van Gent. Nu nog hopen dat de bakkerij draait, dat weet je nooit op voorhand.”
Je hebt hier heel goede slagers, traiteurs en vishandelaars, maar weinige goede bakkers. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een pand om er zelf eentje te beginnen
Mathieu heeft nochtans heel wat ervaring in de wereld van brood en viennoiserie. De dertiger is geboren in Oostende, maar groeide op in de buurt van Brugge. Na een opleiding als banketbakker trok hij op zijn negentiende de wereld in. Zijn doorzettingsvermogen bracht hem tot in de keuken van sterrenrestaurants waaronder dat van Gordon Ramsay en Michel Roux. “Dat zijn mooie namen om op je CV te zetten, maar dat is ook keihard werken. Als chef patissier stond ik toch 17 uur per dag in de keuken.” Later verhuisde de West-Vlaming naar Luxemburg om vernieuwend gebak te testen voor Oberweis, de hoogstaande patissier van het land en geliefd hofleverancier. Voor hij permanente naar Gent verhuisde, werkte Dierinck nog voor de Belgische Chocolate Academy waarvoor hij naar Zuid-Afrika, Canada, Spanje en meer reisde. “Het was heel leuk om overal in het buitenland te werken, maar daardoor heb ik niets lokaal kunnen opbouwen, dat mis ik wel. Daarom ben ik naar Gent teruggekeerd.”
Gent = thuiskomen
Waarom Gent zou je je afvragen, maar het antwoord is simpel. Mathieu heeft in Gent gestudeerd, hij heeft er veel vrienden en een broer: de uitbater van Eetkaffee De Lieve. Bovendien ziet hij in Gent een kans om een eigen bakkerij uit te bouwen. “Je hebt hier heel goede slagers, traiteurs en vishandelaars, maar weinige goede bakkers. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een pand om er zelf eentje te beginnen.”
Over een dikke maand gaat de nieuwe bakkerij open. De werken zijn nog volop aan de gang, maar een naam is er wel al: Kūltūr. “Een verwijzing naar de broodcultuur van vroeger. We gaan ten eerste terug naar de broden van vroeger, desembrood dus. We maken geen industrieel gefabriceerde broden, dat haal je maar in de supermarkt. Daarnaast willen we het gevoel van de bakkerijen van vroeger terugbrengen. Ik weet nog goed dat ik als kind met mijn ouders naar de bakker ging en een bepaald gevoel kreeg. Er zat ziel in de bakkerijen en dat willen we terugbrengen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Action, Wibra en Smatch lopen onder water na wolkbreuk in Gent: brandweer krijgt 130 oproepen binnen
Een korte maar hevige wolkbreuk zorgde woensdagmiddag omstreeks 14 uur voor wateroverlast in het Gentse. Onder meer in Mariakerke en Wondelgem liepen straten onder water. De brandweer kreeg zo'n 130 oproepen te verwerken. -
Gent
Tram ontruimd na aanrijding maar geen gewonden
Op de Koning Albertlaan in Gent, ter hoogte van het kruispunt met de Handbalstraat, kwamen een tram en een wagen met elkaar in aanrijding. De passagiers van de tram werden ontruimd maar er vielen geen gewonden. -
Gent
UGent op zoek naar fotogenieke student die Gentse hellingen met gemak overwint
De Universiteit van Gent is dringend op zoek naar een student die het ziet zitten om de ‘heuvels’ van Gent een paar keer op en af te gaan, en om die inspanningen voor eeuwig vast te leggen op de gevoelige plaat. -
-
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Gent
Lunchbar tegenover stadhuis nu ook restaurant: “Sashimi van Noordzeevis met pompelmoes en andere gerechtjes om te delen”
Tegenover het stadhuis in Gent vind je al een paar maanden een lunchbar, GAST, waar je vanaf deze week ook ’s avonds terecht kan. Om gerechtjes te delen zoals sashimi van Noordzeevis met pompelmoes of courgettebloem met geitenkaas, maar ook om hun eigen brood en huisgedraaid vanille-ijs te proeven. -
Gent
Gents rusthuis lanceert eigen honing: “Het zorgt voor een positieve beeldvorming rond woonzorgcentra”
Woonzorgcentra hebben vaak een stoffig imago, maar bij Het Heiveld in Sint-Amandsberg houden ze de schwung er duidelijk in. Het rusthuis heeft deze maand haar eigen honing gelanceerd, van bijen uit eigen tuin. Die worden onderhouden door de 87-jarige Andre, die hulp kreeg van heel wat bewoners om de honing te zwieren. -
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit.