Opnieuw heibel over mogelijke besparingen bij kinderdagverblijven UGent: “Zwanger worden, dat kost veel”
GENTIn de kinderdagverblijven van de UGent is opnieuw heisa ontstaan over de op til zijnde besparingen. Het personeel zocht en vond een alternatief voor de nakende uitbesteding, maar hoorde dat het “te duur zou zijn omdat het personeel zwanger wordt”. Collectief Vrouwenstaking is woedend.
Sofie Van WaeyenbergheLaatste update:21-02-22, 17:44
Een bezoekje van diensthoofd Dominique Van Acker, verantwoordelijk voor de kinderdagverblijven aan de UGent, laat bij het personeel een zure smaak achter. Na maanden speculatie over besparingen ging Van Acker langs in het kinderdagverblijf. Enkele personeelsleden, die anoniem willen blijven, vertellen wat er gebeurde. “Toen ons gevraagd werd hoe we ons voelden hebben we ons ongenoegen geuit. We stelden zelf ook enkele vragen, zoals waarom men ons niet statutair benoemt. Op die manier zijn de kosten veel lager (voor de UGent, red.) en moeten de kinderdagverblijven niet uitbesteed worden. Maar de directeur zei dat er in het personeelsbestand nog te veel vrouwen zitten die zwanger willen worden en dus vervangen moeten worden. Dat kost te veel en dus is ons voorstel geen optie.”
“Dat komt binnen. Op het moment zelf zijn we wel even meegegaan in die redenering. Maar het voelt als een stomp in de maag. Al heel de coronacrisis heeft men het over essentiële beroepen en komen we werken. We kunnen moeilijk van thuis uit werken, tenslotte. We doen dat met hart en ziel. En dan krijg je het deksel op de neus omdat je misschien zelf nog een kinderwens hebt. Als er hier alleen maar mannen hadden gewerkt, kon het wel, zo lijkt het.” Enkele personeelsleden maakten intussen melding bij het Trustpunt van de universiteit, anderen zijn dat nog van plan.
Statutair
Kort uitgelegd: een statutaire benoeming, een soort vast contract, kost minder in sociale lasten voor de universiteit. Vandaar de besparing. Maar als een kinderverzorgster zwanger wordt, moet die vanaf dag 1 vervangen worden omwille van de risico’s van haar beroep, zoals kinderziekten in de zwangerschap. Bij een statutaire benoeming draait de unief op voor de kosten, in plaats van de mutualiteit.
We strijden al jaren tegen deze vormen van structureel seksisme waarbij de kinderwens en het gezinsleven van het (vrouwelijk) personeel een rem zet op loopbanen aan de universiteit
Julie Carlier van het Collectief Vrouwenstaking UGent
Maar met die redenering kunnen ze bij het Collectief Vrouwenstaking UGent, dat het incident oppikte, niet lachen. Het Collectief Vrouwenstaking organiseert al enkele jaren acties op 8 maart voor een meer gendergelijke en inclusieve universiteit. “Tijdens de pandemie had iedereen het over essentiële beroepen, en al snel merk je dat het vaak over ondergewaardeerde zorgarbeid gaat, zoals kinderverzorger. Het is heel wrang dat nu net deze essentiële diensten de grootste prijs lijken te zullen moeten betalen bij de aangekondigde besparingen. Deze redenering, zelfs vanuit louter financiële logica, is discriminatie. We strijden al jaren tegen deze vormen van structureel seksisme waarbij de kinderwens en het gezinsleven van het (vrouwelijk) personeel een rem zet op loopbanen aan de universiteit”, klinkt het bij Julie Carlier.
Financiële impact
Van Acker reageerde al op de aantijgingen via sociale media. “Deze weergave van de gesprekken die ik had klopt niet. Dit is wat ik gezegd heb, zonder een standpunt pro of contra in te nemen, het gesprek ging enkel over de financiële impact: in gesprekken met de kinderverzorgsters heb ik toegelicht waarom het geen besparing van 20% op de lonen zou betekenen, in tegenstelling tot wat sommigen verklaren. Die besparing kan enkel gerealiseerd worden bij functies waar geen 1 op 1 vervanging nodig is bij afwezigheid, wat in kinderopvang evident wél nodig is. Bovendien mogen zwangere kinderverzorgsters geen nauw contact met baby’s en peuters hebben (omwille van wettelijke voorschriften inzake moederschapsbescherming), wat ervoor zorgt dat zij gedurende de hele zwangerschap moeten vervangen worden (en zowel hun loon - indien ze statutair zijn - als het loon van de vervanging dient betaald).” Ze liet ook optekenen zelf een melding te zullen doen bij Trustpunt, omdat ze de beschuldigingen ervaart als grensoverschrijdend gedrag.