Oekraïense vluchteling wordt imker van UGent: “Een vriend draagt nu zorg voor onze boerderij”
GentVier maanden geleden ontvluchtte Olexiy Lyamtsev (44) de oorlog in zijn thuisland, Oekraïne, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Vandaag verzorgt hij de bijen van een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent. Hij is enorm dankbaar voor de kans, maar mist zijn boerderij en zijn eigen bijen thuis. “We weten niet of ze de oorlog zullen overleven”, klinkt het.
Olexiy voelt zich als een vis in het water tussen de bijen, maar de oorlog in zijn thuisland knaagt voortdurend op de achtergrond. Vier maanden geleden kwam hij hier aan met zijn gezin. Ze hadden alles achtergelaten. “We wilden zo snel mogelijk werk vinden toen we hier aankwamen. Via een vriend kwam ik bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent die onderzoek doet naar bijen.”
We hopen dat hij bij het werken met de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten
Olexiy is al heel zijn leven gepassioneerd door bijen. Zijn grootvader was imker, en de fascinatie is altijd blijven hangen. Meer dan tien jaar geleden kwam hij al eens naar ons land om voor Thermote & Vanhalst – een heftruckbedrijf in Waregem – te werken als verkoper. Een collega verzorgde bijen in zijn vrije tijd, en raadde Olexiy aan om een beginnerscursus te volgen bij de imkersbond van Ingelmunster. Zo gezegd, zo gedaan.
Noodlot
Na vijf jaar keerde de Oekraïner terug naar Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne, waar hij zelf bijen begon te kweken op zijn bioboerderij. “We zijn begonnen op kleine schaal, maar met de hulp van mijn vrouw groeide dat in korte tijd uit tot veertig kolonies”, blikt Olexiy terug. “Ook mijn dochters, van zes en acht jaar oud, hadden de microbe te pakken en hielpen mee.”
Het gezin teelde ook fruit en zoete aardappelen. Alles liep vlot, tot de oorlog uitbrak. “We hebben lang getwijfeld, maar toen de gevechten te dichtbij kwamen, was het niet meer veilig voor de kinderen. Uiteindelijk hebben we besloten om alles achter te laten.” Olexiy had gelukkig nog veel Belgische vrienden die hem hielpen om naar hier te komen. Zijn oude bijenleraar bracht hem in contact met een onderzoeksgroep van de UGent die onderzoek voert naar wilde bijen, onder leiding van professor Dirk de Graaf. Na een geslaagd gesprek, mocht Olexiy er aan de slag als imker.
Gemis
Olexiy werkt nu al meer dan een maand als imker op de faculteit Wetenschappen. Daarnaast inventariseert hij ook de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. “We hebben soms handen te kort, dus we zijn heel tevreden met Olexiy zijn hulp”, glundert professor de Graaf. “Hij heeft meerdere diploma’s op zak en een rijke ervaring in het bedrijfsmanagement, wat hem overgekwalificeerd maakt voor deze job, maar hij heeft de kans met beide handen gegrepen. We hopen dat hij bij het werken aan de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten.”
Het gezin van Olexiy stelt het goed, ondanks de zware rugzak die ze meedragen. De kinderen lopen hier school, zijn vrouw vond ook werk, en samen volgen ze lessen Nederlands. Toch kijken ze uit naar de dag dat het weer veilig is in hun thuisland. “Een vriend van mij draagt nu zorg voor de boerderij en de bijen, maar we weten niet hoelang de oorlog zal duren. Er woeden hevige gevechten in de streek. Of de boerderij die zal overleven, is niet zeker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
PREMIUMGent
BINNENKIJKEN in een statig herenhuis met royale tuin, momenteel te koop voor anderhalf miljoen euro
Kijk je graag binnen bij de gegoede klasse? Dan ben je aan het goede adres. In de Kasteellaan in Gent staat een statig herenhuis te koop voor niet minder dan 1.585.000 euro. Voordien deed het dienst als kantoor, maar het kan makkelijk omgevormd worden naar een riante woning. -
Gent
Dochter van bokslegende Freddy De Kerpel en partner lanceren ‘gouden’ voedingssupplementen: “Alle noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten in één capsule”
Christina De Kerpel (34) – dochter van bokslegende Freddy De Kerpel – en haar man Nico Vidts (46) hebben een eigen voedingssupplement ontwikkeld: een capsule waar alle noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten in zitten die sporters nodig hebben om optimaal te presteren. Hun ‘nachtpil’ helpt om goed te slapen en te herstellen na een zware inspanning. -
-
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Atletiek
Jolien Boumkwo na verbetering Belgisch record kogelstoten: “Ben vooral mentaal veel sterker geworden”
Afgelopen zondag was Jolien Boumkwo (29) één van de absolute uitblinkers op het Vlaamse kampioenschap indoor. De Gentse kogelstootster pakte er niet alleen de gouden medaille, maar ze verbeterde er ook het 26 jaar oude nationaal record. Met een fantastische worp van 17m01 deed ze elf centimeter beter dan Greet Meulemeester in 1997. “Hier heb ik heel hard voor getraind”, zegt ze. -
PREMIUMGent
Pleinorganisatoren niet opgezet met nieuw subsidiereglement: “Richtlijnen, ok, maar moeten ze ons daarvoor geld afpakken?”
15% minder subsidies voor de pleinorganisatoren op de Gentse Feesten, tenzij ze met ingrepen als namiddagprogrammatie of jongerenprogrammatie dat geld alsnog ‘verdient’. “Rijkelijk laat om hier nu nog mee af te komen”, klinkt het eensluidend. Is dat haalbaar?