Olexiy Lyamtsev, een Oekraïense vluchteling, vond werk bij de UGent als imker.
Volledig scherm
Olexiy Lyamtsev, een Oekraïense vluchteling, vond werk bij de UGent als imker. © UGent

Oekraïense vluchteling wordt imker van UGent: “Een vriend draagt nu zorg voor onze boerderij”

GentVier maanden geleden ontvluchtte Olexiy Lyamtsev (44) de oorlog in zijn thuisland, Oekraïne, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Vandaag verzorgt hij de bijen van een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent. Hij is enorm dankbaar voor de kans, maar mist zijn boerderij en zijn eigen bijen thuis. “We weten niet of ze de oorlog zullen overleven”, klinkt het.

 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 2. Dochter van bokslegende Freddy De Kerpel en partner lanceren ‘gouden’ voedingssupplementen: “Alle noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten in één capsule”
  Gent

  Dochter van bokslegen­de Freddy De Kerpel en partner lanceren ‘gouden’ voedings­sup­ple­men­ten: “Alle noodzake­lij­ke vitamines, mineralen en antioxidan­ten in één capsule”

  Christina De Kerpel (34) – dochter van bokslegende Freddy De Kerpel – en haar man Nico Vidts (46) hebben een eigen voedingssupplement ontwikkeld: een capsule waar alle noodzakelijke vitamines, mineralen en antioxidanten in zitten die sporters nodig hebben om optimaal te presteren. Hun ‘nachtpil’ helpt om goed te slapen en te herstellen na een zware inspanning.
 1. Jolien Boumkwo na verbetering Belgisch record kogelstoten: “Ben vooral mentaal veel sterker geworden”
  Atletiek

  Jolien Boumkwo na verbete­ring Belgisch record kogelsto­ten: “Ben vooral mentaal veel sterker geworden”

  Afgelopen zondag was Jolien Boumkwo (29) één van de absolute uitblinkers op het Vlaamse kampioenschap indoor. De Gentse kogelstootster pakte er niet alleen de gouden medaille, maar ze verbeterde er ook het 26 jaar oude nationaal record. Met een fantastische worp van 17m01 deed ze elf centimeter beter dan Greet Meulemeester in 1997. “Hier heb ik heel hard voor getraind”, zegt ze.