Milieuschepen Tine Heyse (Groen) was duidelijk ‘not amused’ tijdens het LEZ-debat.
Volledig scherm
Milieuschepen Tine Heyse (Groen) was duidelijk ‘not amused’ tijdens het LEZ-debat. © Wannes Nimmegeers

LEZ zal wel degelijk uitbreiden, zo blijkt tijdens (pijnlijke) gemeenteraad

De lage-emissiezone (LEZ) heeft het Gentse stadsbestuur niet in twee gespleten, maar het leverde wel een pijnlijke gemeenteraad op. De LEZ zal tegen het einde van deze legislatuur wel degelijk uitbreiden buiten de kleine stadsring. Waar precies en in welke mate is nog niet duidelijk. Eerst komt er een evaluatie, al blijkt die vooral te gaan over de communicatie en de zogenaamde sociaal flankerende maatregelen: openbaar vervoer en steunmaatregelen bijvoorbeeld. Voor het stadsbestuur was het vooral tandenknarsen maandagavond.

198 reacties

 • julien van bosch

  2 jaar geleden
  mooi meegenomen voor supermarkten zoals koopcentrum waasland 15 min. rijden of makro in de pinte geen boetes gratis parkeren en je kan ganse dag er in rondwandelen winkelen gent nee dat is gedaan ,zo zie je maar wat uw stem waard is , alleen geld telt en macht
 • julien van bosch

  2 jaar geleden
  maak gent helemaal kapot ,goed bezig daar, ik weet al voor wie ik niet ga stemmen volgende keer , probeer maar eens bij uw tandarts te geraken in de zuid, zonder boete daar gaat het hem over geld en nog eens geld als je betaald mag je vervuilen zoveel je wil dus de rijke eerst dan de arme zo komt het over , ik woon in het westveld in sint amandsberg daar hebben ze er ook wat op gevonden geen voetpaden meer maar gras inplaats van tegels , je moet op de baan lopen
 • Hilde Vanthuyne

  2 jaar geleden
  Politici die op huidige wijze lez-zones creëren voeren een asociaal en ondoordacht beleid. Hun eigenlijk doel is het veilig stellen van hun postje hogerop, nationaal of Europees. Dat ze de ondertussen de Gewone Man uitbuiten, aan wie ze nota bene hun comfortabel zitje te danken hebben, laat hen steenkoud.
 • didier dossche

  2 jaar geleden
  Ik ben gewoon verhuist uit Gent, veel makkelijker dan een andere wagen aanschaffen.
 • Dirk Vanhove

  2 jaar geleden
  Hiermee wordt enkel de stadskas gespijsd!!!
 1. Vzw Konekt meet stationsontwerpers een handicap aan. “En probeer het nu maar zelf...”
  PREMIUM
  Gent

  Vzw Konekt meet stations­ont­wer­pers een handicap aan. “En probeer het nu maar zelf...”

  Konekt vzw, een organisatie die pleit voor een inclusieve wereld, heeft acht ‘stationsontwerpers’ van de NMBS zélf laten voelen hoe het is om als andersvalide de trein te nemen in het Sint-Pietersstation. Quasi onmogelijk, zo bleek al snel. Want wie blind, slechtziend, doof of minder mobiel is, mist de helft van de informatie. “Stations en treinen toegankelijk maken is echt een prioriteit", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “Tegen 2025 moeten 150 grote stations volledig aangepast zijn.”
 1. De Kijk van Kurt: “Nog drie jaar…”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “Nog drie jaar…”

  Gentenaars, neem uw agenda ter hand! Op zondag 13 oktober 2024 kunt u plannen wat u wilt want dan heeft u een vrije dag. In alle andere steden en gemeenten in het land zal de bevolking zich op die datum naar scholen en sporthallen begeven om haar stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Gent zal uw mening niet gevraagd worden, zo blijkt nu reeds. Open VLD, de partij van burgemeester De Clercq, voert immers in het geheim gesprekken met haar coalitiepartner Vooruit om, samen met CD&V, met een stadslijst naar de verkiezingen te gaan. Groen, die andere coalitiepartner, vindt zoiets niet kunnen. Terecht. Al polsten Filip Watteeuw en de zijnen naar verluidt ook al bij Conner Rousseau of die met zijn Vooruit toch niet liever met Groen in zee gaat. De socialisten, die op zijn zachtst gezegd op zichzelf geen electorale potten meer breken, rekenen zich rijk want iedereen wil ineens met hen verder. Als de haring van de burgemeester braadt, dan verhuist posterboy Conner naar Gent en zal hij de blauw-rood-oranje lijst duwen. Als u als Gentenaar over drie jaar eerder groene, PVDA- of Vlaams nationalistische accenten wilt zien in het stadhuis, dan bent u er wat de burgemeester betreft aan voor de moeite, de toekomstige coalitie wordt dezer dagen al gesmeed. Nu al, voor over drie jaar. Want zolang moet het huidige beleid nog functioneren. Onze stad heeft een historisch hoge schuld, de middenstand kreunt onder de nieuwe mobiliteit, in het Zuidpark worden er systematisch jonge skaters in elkaar geslagen, in de Overpoort wordt meer gevochten dan gedronken, er zijn te weinig sociale woningen, en zo kan ik nog een pagina of drie verder gaan. Voor onze burgemeester en zijn schepenen blijken al die problemen van ondergeschikt belang, zolang ze er de volgende keer maar weer bij zijn.